Demokratikamp
Læsetid: 4 min.

Hvor er de buddhistiske munkes opbakning til folkets modstand i Myanmar?

Den orange strøm af buddhistiske munke og nonner, der historisk har fyldt gaderne, når Myanmars militær er gået for langt i sin undertrykkelse, er denne gang udeblevet. Efter kuppet for to år siden er det nye kræfter, der leder modstanden
I 2021 hævede få sagha-munke tre fingre i vejret  i protest mod kuppet. Det buddhistiske trossamfund har i store træk ikke deltaget i den folkelige modstand.

I 2021 hævede få sagha-munke tre fingre i vejret  i protest mod kuppet. Det buddhistiske trossamfund har i store træk ikke deltaget i den folkelige modstand.

AFP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
18. marts 2023

Da Myanmars generaler for to år siden kuppede sig til magten, var det ikke kun ledende medlemmer af den civile regering, der blev smidt i husarrest og fængsel. Det samme gjorde adskillige af landets mest fremtrædende buddhistiske munke. I de følgende dage valgte endnu flere munke og nonner at flygte ud af landet for at undgå samme skæbne. De var i fare på grund af deres demokratiske sindelag, og fordi Myanmars buddhistiske trossamfund har en lang tradition for at tage del i politiske kampe på folkets side. Når militæreliten har sat egne interesser over befolkningens, har munkene sagt fra. En tradition, der går helt tilbage til det sydøstasiatiske lands uafhængighedsbevægelse i det tidlige 20. århundrede, og som har været tydelig under militærdiktaturet i de efterfølgende årtier — senest under den såkaldte safranrevolution i 2007, hvor tusindvis af munke demonstrerede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her