I sit forsøg på ikke at blive uvenner med nogen har Schweiz raget uklar med alle

Schweiz’ neutralitet er under kritik, fordi den spænder ben for våbenhjælp til Ukraine. Historisk har princippet handlet mere om at kæmpe – og tjene penge – på begge sider af en krig end om at holde schweizerne ude af konflikter
Schweiz’ neutralitet er under kritik, fordi den spænder ben for våbenhjælp til Ukraine. Historisk har princippet handlet mere om at kæmpe – og tjene penge – på begge sider af en krig end om at holde schweizerne ude af konflikter

Jesse Jacob/Alberto Pizzoli

Moderne Tider
18. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Ukraine mangler våben og ammunition. Schweiz har våben og ammunition. Så det her kunne blive en kort historie, men den er først lige begyndt. For schweizerne vil hverken give eller sælge nogle af delene til ukrainerne, og ikke nok med det: De blokerer også for, at andre lande gør det. Schweiz håndhæver både et eksportforbud og et re-eksportforbud, når det gælder militært materiel, og begge dele bunder i landets status som en neutral stat.

Den situation huer langtfra alle. Et par eksempler:

Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock: »Der er ingen neutralitet i denne krig.«

NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg: »Tilfældet Ukraine handler ikke om neutralitet. Det handler om at respektere retten til selvforsvar, at beskytte retsstaten og forsvare FN-pagten.«

Selv Rusland er rasende. Schweiz støtter en række af EU’s sanktioner mod russerne og har blandt andet indefrosset russiske værdier for milliarder af dollar, hvilket Kreml ser som et brud på neutraliteten.

I sit forsøg på ikke at blive uvenner med nogen har Schweiz raget uklar med alle.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

I nogen sager er neutralit en løgn. Det er det b.a. ved overfald.

Eva Schwanenflügel, Kim Morten Nissen, Holger Nielsen, Elisabeth Tryde og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Vi bør i hele Nato alliancen indføre at vi efter denne krig aldrig mere køber våben af Schweiz.
Og at vi afvikler alle eksisterende Schweziske våben i vores forsvar.

Landet bør lægges på is efter denne krig, og opleve at blive holdt ude af alle projekter, hvor vi kan undgå at købe af Schweiz.

Lad landet mærke at det koster på bundlinjen mange år ud i fremtiden.
At det har opført sig så skamløst som det opfører sig under krigen i Ukraine.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Torben K L Jensen

Schweiz er jo medlem af FN og dermed forpligtet til at forsvare FN´s Charter som Rusland har brudt med deres ulovlige angrebskrig mod en andet medlem af FN - Ukraine. Så schweizerne skal bare komme ud af hullerne i deres ost og sælge noget af deres isenkram der har den samme kvalitet som dere ure.

Søren Larsen, Lasse Schmidt, Alvin Jensen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Hvor mage russiske oligarker har gemt deres milliarder i sikkerhed i det stolte Schweiz for Vestens sanktioner? Schweiz er jo notorisk berygtet for gerne at ville tjene en skilling på selv de mest opskrue personer med henvisning til en af Vesten mest betydningsfulde værdier. Hensynet til privatlivets fred.

De schweiziske banker var ivrige efter at opbevare og formidler nazi Tysklands økonomiske værdier, samt formidler handler i mod en provision.

Den undskyld kan alle demokrater jo forstå.

Det er i orden Schweiz, nogle må stoppe for dette vanvid. Ukraine har smidt omkring en million granater ned i hoved på sin egen befolkning i øst, ingen taler om det, men det til dels en borgerkrig der foregår i Ukraine, Rusland støtter prorusserne i øst og Vesten støtter den vestlig sindede befolkning.
Da 17% af Ukraine er etniske russere, og da ledelsen i Ukraine ikke har formået, at opnå en fredelig sameksistens med sine mindretal, må der en ny grænsedragning til, som i det tidligere Jugoslavien.

Claus Nielsen

Journalisten (og hans kilder) har tilsyneladende ikke meget kendskab til hverken de historiske eller nutidige realiteter i Schweiz.

Den første misforståelse er at Schweiz er neutralt. Dette er ikke korrekt. Den officielle politik er at Schweiz er neutralt i fredstid. Schweiz havde f.eks. før WW2 en hemmelig forsvarspagt med Frankrig som ville blive aktiveret i tilfælde af et angreb fra Tyskland og på samme måde sikrede Schweiz NATO's sydgrænse med et stort og kampberedt militær under den kolde krig.

Den historiske virkelighed er at at Schweiz var et ludfattigt union af meget forskellige befolkningsgrupper klemt mellem de europæiske supermagter (Frankrig/Østrig) og siden 1870 (Frankrig/Tyskland).
Pga landets komplicerede religiøse/kultur/økonomiske brudgrænser ville en deltagelse i de tilbagevendende europæiske krige medføre borgerkrig og landet's totale disintegration. Husk at indtil omkring 1850 var Schweiz centraleuropas "syge mand" hvor snigmord, borgerkrig og revolution var normalen. Det har derfor altid været den højeste prioritet for Schweiz at bevare statens enhed ved at holde det komplicerede omverden ud i strakt arm.