SERIEAlmanak

En klog lille nød med en lang historie

Velkommen til Informations almanak, som hver uge udforsker den forunderlige natur, der er lige foran os. I denne uge: hassel
Velkommen til Informations almanak, som hver uge udforsker den forunderlige natur, der er lige foran os. I denne uge: hassel

Jesse Jacob

Moderne Tider
25. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Løvspringet omkring april er så tydeligt og så selvfølgeligt, at det kan føles som en kroning af en optakt, man ikke nåede at følge. Men her i det martsnøgne landskab er optakten begyndt, og vi kan følge lidt med.

Græsserne ligger måske lidt fladt, lidt tynget, måske lidt slimede, i hvert fald våde og vindblæste. Træernes og buskenes kroppe står derimod knoglede, men vågne og rislende! Og kigger vi længe nok, kan vi ane fine nuanceforskelle mellem de nye skud og de gamle grene.

Denne uges almanak skal ikke handle om hvilket som helst træ eller busk, men om en særlig træbusk: hassel. Det lille træ – eller den store busk – der er så almindelig, men med søde nødder, som mus, egern, mennesker og spætter holder så meget af.

Hassel findes i havehække, markskel, skovbryn og langs vejkanter. Den fandtes i disse sydskandinaviske urlandskaber og var engang en sagnomspunden busk med visdomskræfter. En forårsbebuder og en vigtig næringskilde, der i dag flyder over i en global strøm af Nutella, nøddesmør og allergier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Anker Juul

Mange arkæologer/forsker mener at hassel (corylus avellana) er indført i nordvest Europa af jæger/samler for mere end 12000 år siden.