Martin Lidegaard havde været udenrigsminister under en måned, da Forsvarets Efterretningstjeneste gav ham en forseglet kuvert med en opsigtsvækkende besked: En russisk invasion af Krimhalvøen i Ukraine var nært forestående.
»Jeg tænkte, at de tog fejl,« fortæller han i dag.
Men det gjorde de ikke.
Ruslands annektering af Krim skete ikke fra den ene dag til den anden, den kom snigende. Russiske styrker overtog langsomt kontrollen med ukrainske baser og regionens infrastruktur. Lørdag den 1. marts 2014 gav det russiske parlament formelt Vladimir Putin mandat til at indsætte tropper. Dagen efter var Krim under fuld russisk kontrol. Et par uger senere gennemførte det nye lokalstyre en stærkt omstridt folkeafstemning, som viste overvældende opbakning til at blive en del af Rusland. Og for nøjagtig ni år siden i dag, den 18. marts 2014, underskrev Putin en traktat, som indlemmede Krim i Den Russiske Føderation.
@Martin Lidegaard (RV)
Demokrater og frie mennesker tror som udgangspunkt på det bedste i mennesket og det bedste i folkeslagene. Det er vi nød til ellers er livet ikke til at holde ud.
Hvis Vladimir Putin ikke var blevet indsat som KGB diktator i Rusland kunne meget have set anderledes ud, men sådan gik det desværre ikke.
I 1930´erne tog det tid for demokratierne ( altså de tilbageværende demokratier i Europa ) at forstå og anerkende truslen fra Det nationalsocialistiske DE. Ingen havde vel i 1934 kunne forestille sig at Adolf Hitler og partiets patologiske had til jøderne ville ende i det største og mest grusomme folkemord Holocaust. Mange sagde den gang. Jamen Føreren har nogen specielle og lidt for radikale standpunkter i jødespørgsmålet men det løser sig hen af vejen og der er jo så mange fordele for tyskerne ved at Nationalsocialisterne nu er kommet til magten og har erstattet flere års parlamentarisk kaos i Weimar Republikken.
Winston Churchill erkendte faren tidligt- USA tøvede der var en stærk isolationistisk strømning i Det Republikanske parti, som mente at Europa selv var ude om alle krigene og at USA for enhver pris ikke skulle blande sig i kontinentets genvordigheder. En slags omvendt Monroe Doktrin. USA havde også et Nationalsocialistisk parti i 1930´erne som forfægtede racelæren og som i DE så en nation, man skulle se op til. Fremtrædende erhvervsfolk som Henry Ford var ligeså positivt stemt overfor det nationalsocialistiske diktatur i DE, og Henry Ford lod Ford Fabrikkerne i DE køre videre for fuldt blus trods jødeforfølgelser trods total afvikling af demokratiet og trods den militære oprustning i hele DE.
I demokratisk sindede danske politikere af forskellig observans er helt tilgivet.
Dem der ikke er tilgivet er dem som nu hylder det krigsgale russiske stalinistiske diktatur.
Nu gælder det om at få Europa oprustet og få afbalanceret den russiske trussel fra øst såvel militært som med kernevåben. Vi står last og brast med Ukraine uanset hvad der hænder og hvor længe det skal tage.
Vi skal holde døren åben for den russiske modige opposition og støtte denne opposition aktivt så de kan bekæmpe regimet indefra. Vi har svigtet den menige russer ved at sidde til bords med det løgnagtige og forbryderiske regime, som nu regerer i Kreml. Russere der søger asyl i vesten skal være velkommen. De skal ikke lastes for deres lands regime, for det kan ikke være meningsmand ansvar som enkeltperson at vælte et regime med livet som indsats. Det er nemt at sidde på afstand i lille trygge Danmark og hidse sig op over de russere, som er blevet bedøvet med Regimets udspekulerede løgne og propaganda. Terroren overfor den almindelig russer er så massiv og voldsom, at det er livsfarligt at udtale sig på de forkerte steder om regimets politik.
Vi har kun set toppen af isbjerget af alle de infame forbrydelser som dette stalinistiske diktatur har begået ligesom KZ lejrene i DE først for alvor ramte Verdensoffentligheden i foråret 1945, da de allierede blev mødt af de forfærdelige lejre hvor helvede herskede.
Det glæder mig at høre, at den internationale domstol IOC i Den Haag nu har udstedt en arrestordre mod Diktator Vladimir Putin. Det handler ikke om hvorvidt det nu er muligt at dømme ham. Det handler om at vi om alle omstændigheder skal reagere overfor de fuldstændige uantagelige krigsforbrydelser, som det russiske regime og militær begår overfor det ukrainske folk. Der skal efterforskes dokumenteres og samles beviser, så de ulykkelige ofre aldrig bliver glemt.
Der kommer en dag, hvor Det forbryderiske Regime i Kreml skal stå til regnskab for deres ugerninger både i Udlandet men også i Rusland selv.
Slava Ukraini Leve Ukraine Leve det tapre ukrainske folk
I holder Europas frihed og demokrati i Jeres beskyttende hænder.
VH
KFK
Det skulle have været stoppet længe før da. Så var det aldrig startet. 30 års fejlslagen udenrigspolitik efter murens fald havde et enormt potentiale for at være gået helt anderledes end der, hvor verden nu er endt op.
Diskussioner om, hvad man måske skulle eller kunne have gjort anderledes i europæisk sikkerhedspolitik i 1990'erne, er irrelevante i forhold til den nuværende situation i Ukraine. Man står ikke midt i førstehjælpen efter en trafikulykke eller et voldeligt overfald og diskuterer, hvilken trafik- eller kriminalitetspolitik der burde have været ført for 20-30 år siden.
Martin Lidegaard har jo i hvert fald ret i, at det var helt vanvittigt at fortsätte og endda öge afhängigheden af russisk energi efter 2014. Her kommer eftertidens dom over isär Angela Merkel til at väre hård.
Tankesættet indtil 24. Februar 22 var at der aldrig mere ville komme en krig i Europa. Og går man op imod et sådant tankesæt, risikere man at blive latterliggjort, på samme måde som hvis man påstår at jorden er flad. Det gælder mht. krigen i Ukraine, for både politikere, eksperter, og fagfolk på det militære område. For hvem har glemt Oberst Hackel bemærkningen, der alene fra officerernes side var en kritik af Fredsdividenden, som værende urealistisk, og ødelæggende for vores beredskab..
Man kan ikke bebrejde Martin Lidegaard noget selvstændigt. Strømmen i floden var for stærk. Iøvrigt er ansvaret for de fejlbeslutninger der de seneste 30 år er blevet taget på det sikkerhedspolitiske område, pulveriseret, og de fleste af personerne gået på pension.
Man får tårer i øjnene fordi det er både til at grine og græde over på een og samme tid.
Det er desværre ikke noget nyt at fortidens klogskab skifter de radikale altid gerne ud med bagklogskab, - det er jo noget radikale vælgere forstår og altid sætter pris på!
- Der er intet som det der kan samle partiet igen, selv om man fornemmer det ikke bliver til en ny storhedstid - tværtimod!
De radikael er jo ikke det store midterparti som dansk politik ikke kan undvære!
I årene efter Sovjets sammenbrud og nu i bagklogskabens skærende klarhed var der indlysende muligheder for at afvikle imperialisme-tænkning, som den ud foldedes under koldkrig og og efter-koldkrig med stort held af både Kina og USA og som våd drøm om natten af Rusland - vel især KGB/Putin-kloner. Når denne tænkning revideres og erkendes som en sikkerhedstrussel - ligesom "oprustning" er det - går vi mod lysere tider. DET SKE SNART!!!
At köbe russisk gas og olie synes jeg sådan set var i orden. Men begivenhederne i 2014 burde have väret en alarmklokke, som fik ansvarlige politikere og myndigheder i Europa til at tänke på basale ting som forsyningssikkerhed og diversificering. Man kunne have sat mere fart på den grönne omstilling, levetidsforlänget atomkraftvärker og satset på andre leverandörer af gas, selvom Rusland var den billigste.
Dette havde ikke forhindre Rusland i at invadere Ukraine i 2022, men vi havde väret i en langt bedre position til hurtigt at frigöre os helt fra russisk energi, og vi havde undgået en del af den inflation og medfölgende uro, som har plaget os det sidste års tid.
Anders Thornvig Sørensen
18. marts, 2023 - 01:38
Her kan jeg ikke være mere uenig. For vi er med sikkerhed ved at begå de samme fejl igen. Denne gang i forhold til den nye og uundgåelige verdensorden som ikke bare er på vej, men er en realitet. Vesten mod resten fortsætter. Denne gang dog i en situation, som er helt anderledes end vores del af verden nogensinde har stået over for før de seneste 500 år.
Så en analyse af de seneste 30 års fejlslagen vestlig udenrigspolitik er mere end bare relevant. Den er afgørende for tiden der kommer og de generationer som skal leve med det vi gør nu.
Hvornår begynder vi at tænke længere end vores egen næsetip?
-
Klimaet har vi i øvrigt også ladet kulsejle på samme måde.
Dengang i 2014 var de 900.000 af den 1 million store tabstal fot Irak-krigen, allerede døde! ISIS havde netop overtaget byen Mosul. NATO-ledede ting og sager var ilde sete.
Det der med vesten mod resten er lige sort/hvidt nok. Der er masser af sammenarbejde mellem vesten og resten. Heller ikke alle i “resten” er begejstrede for Ruslands krig eller Kinas fremfærd i det sydkinesiske hav. Kina har i den grad brug for Europa for at kunne levere velstand. Og klimaet skal vi også sammenarbejde om.
Men jeg enig med Jesper Johansen i at vi i vesten skal holde op med at være bedrevidende og belærende. For tiden er det særligt inden for LGBT ideologien og kvinders rettigheder vi fremturer. Afrika er ikke klar til feministisk udenrigspolitik og 80 procent af afrikanerne mener homoseksualitet er syndigt. Hvis vi ikke respekterer det skubber vi dem fra os
Gad vide, hvad de mennesker der rent faktisk lever og bor på Krim, mener om det hele?
@Torsten Jacobsen : 53 procent af beboerne på Krim stemte for selvstændighed med Ukraine i 90’erne. Det var den laveste procent i de Ukrainske oblaster. Hvordan det ser ud nu ved vi ikke. Mange hundrede tusinde russere er kommet til og andre er flygtet. Samtidigt er Krim et af de mest ufri områder i verden.
Det er Danmarks interesse at store lande ikke kan tryne små med vold somRusland gør
kim Lahn,
Der er lavet undersøgelser siden 90'erne.
Hvis det er i Danmarks interesse at store lande ikke kan tryne små lande med vold, hvordan forklarer du så vores nære alliance med USA?
@Torsten Jacobsen: Jeg refererer ikke til en undersøgelse men derimod en international anerkendt folkeafstemning hvor et flertal på Krim stemte for selvstændighed under ukrainsk flag. Man kan ikke undersøge hvad de mennesker som bor på Krim nu vil , da stedet er mere ufrit end Saudiarabien ift presse og ytringsfrihed
Det er den nuværende amerikanske regerings holdning at lande selv må vælge hvem de vil alliere sig med.
Vesten mod resten. Sådan er verdensordenen ud fra en Vestlig vinkel. Senest har Anders Fogh Rasmussen foreslået alle Vestlige virksomheder skal trække sig ud af Kina så de undgår store økonomisk tab, hvis Kina annektere Taiwan og Vesten må iværksætte sanktioner mod Kina. Anders Fogh Rasmussen er et vane menneske, som lever uforbedrelig i sine ungdomsdrømme om Et-USA-En-Verden. Grænsende til fanatisme.
Men tiden er for længst løbet fra Fogh.
For nu tegner der sig et billede af Verden med Resten mod Vesten. Og det er ikke smarte tomme ord. For Vesten kan ikke undvære Resten for at opretholde sin livsstil. Men Resten kan sagtens undvære Vesten. For Resetn sidder på langt den største part af alle Verdens naturlige ressourcer og landjord. Og uden naturlige ressourcer er det Game-Over for det Vesten du kender. Og det er Resten blevet mere og mere beviste om de seneste to årtier. Og de har for længst forberedt sig på det uden det har vakt stor interesse for almindeligheden i Vesten. Hvorimod vestlige forsvarsanalytikere og lignende helt sikkert for længst har haft fokus på det og har erkendt udfordringen og hvilke konsekvenser det vil få for Vestens indflydelse på Verden.
Der venter grundlæggende to muligheder i den nære fremtid.
Enten bliver Verden delt i to, hvor der vil herske optakt til evig konflikt og hvor enorme ressourcer bliver brændt af på det frem for den virkelige udfordring: Klimaet og dermed civilationnes undergang.
Eller samarbejde mellem Verdens værdier på lige fod og i gensidig respekt og mangfoldighed, hvor vi bygger Verden i fællesskab. Og har en reel mulighed for at rette op på klimaet og undgå civilisationens kollaps.
Men hvis det går som det plejer i Vesten vinder hardlinerne, dem som har tilsidesat klimaet for profit, og vi får mulighed nummer et med evig konflikt og de konsekvenser det medfører.
Blandt hardlinernes hardliner finder du Vestlige mennesker som ekstremisten Steven Bannon, tidligere chefstrateg for Donald Trump og Trumps højre hånd den første tid i det ovale kontor. Bannon mener vi skal have en helt og aldeles udslettende krig for så at genopbygge Verden med USA som den dominerende magt i den Nye Verden.
Herhjemme i vores egen andedam mener SVM regeringen løsningen er, at den mindre bemidlede del af befolkningen skal betale hele regningen. Mens de velhavende ikke bare går fri, men skal berige sig på udviklingen i den nye verdensorden. Og da bunden, C holdet, er udpeget til ikke at blive regnet for noget fremadrettet vil mange sikkert umiddelbart føle det som fremgang. Et klassedelt samfund uden kontakt med hinandens virkelighed.
Hvis det lykkes Xi at formidle fred mellem Ukraine og Rusland vil Kina have forseglet sig som Restens leder i en ny multipolær verdensorden. Og det vil også være i Putins og Ruslands interesse som en strategisk allieret med Kina.
Verden kan forandre sig hurtigere end vi har fantasi til at forstille sig. Og de helt store forandringer kommer sjældent i små skridt. De kommer i store ryk.
"Vi skulle have stoppet Rusland dengang" Det er ikke til at vide om man skal grine eller græde. Martin Lidegaard! Har man hørt en loppe gø. Megalomani
"Det er den nuværende amerikanske regerings holdning at lande selv må vælge hvem de vil alliere sig med."
Naturligvis... :D
Her Joseph Biden om allieredes ret til selv at vælge, hvem de køber gas fra:
https://www.youtube.com/watch?v=OS4O8rGRLf8