Fjerkræslockdown
Læsetid: 17 min.

Fugleinfluenzaen raser. Det har den gjort før. Alligevel er noget anderledes denne gang

Millioner af døde fugle og endnu flere indespærrede. En fugleinfluenza har ramt store dele af verden, og et udbrud på en spansk minkfarm har pustet til frygten for en pandemi blandt mennesker. Risikoen er lille, men sker det, vil corona ligne »vand ved siden af«. Er vi forberedt?

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
22. april 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det begynder med en forkølet fugl og slutter med sorte affaldssække fyldt med døde dyr og myndigheder i hvide beskyttelsesdragter og lyseblå mundbind. Hvis først virussen kommer ind i en besætning, er der ingen vej uden om at slå den ned, så det gør man alt for at undgå. Millioner af fugle holdes indenfor eller under tag, også de økologiske og ’fritgående’. Markerne burde vrimle med røde høns, hvide ænder og fede gæs i gåsegang, men ligger øde hen.

Det er sådan, kampen mod fugleinfluenza ser ud. En fjerkræslockdown finder lige nu sted i store dele af Europa og Nordamerika og mange andre steder i verden. Vi tænker næppe over det til daglig, men de seneste måneder har vi oplevet et af de værste globale udbrud af sygdommen nogensinde.

På to år har omkring 500 millioner fugle måttet lade livet. Enten til sygdommen eller for at bremse den. Alene fjerkræsindustrien i Europa har slået næsten 50 millioner ned i forsøg på at inddæmme smitten. 37 europæiske lande er berørt, 46 amerikanske stater.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Troels Brøgger

Efter at have læst dette spørger men sig selv: Hvorfor findes der stadig minkavl i Danmark?????

Erik Tvedt, Mette Johansson, Johanne Schimming, Klaus Lundahl Engelholt, Allan Forsberg, Rasmus Kristiansen, Erik Nielsen, Merete Andersen, Leif Høybye, Anders Reinholdt, Nova Lone Jespersen, Marianne Wiltrup, Anders Graae, Steen K Petersen, Ghita Bohn, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Per Selmer, Ervin Lazar, Lise Lotte Rahbek, Alexander Bak, John Scheibelein, Alvin Jensen, Claus Christiansen, erik pedersen, Hans Larsen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

For nogle år siden skyllede der 15-20 døde vildsvin op på kysterne langs Ærø.
De blev destrueret og dermed aldrig undersøgt.
Svineavlerne frygtede en Dårlig historie.

erik pedersen, David Zennaro, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Per Selmer og Alexander Bak anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Høns Ind efterår/vinteren og høns ud hen på foråret - det holder ganske rigtigt ikke.
Dyrene bliver frustrerede (og fjerkræholderne også)

Mette Johansson, Johanne Schimming, erik pedersen, David Zennaro, Rasmus Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Spændende, hvornår WHO (der ikke har nogen demokratisk legitimitet og slet ikke med Bill Gates som 2. største sponsor) i igen får mulighed for at legitimere at "trykke på den globale "lockdown-vaccine-maske-knap". WHO er jo pt. ved at sikre sig overnational magt ift. at orkestere globalt pandemi-tiltag - hvorfor, hvornår, hvem, hvor længe, hvilke tiltag - og naturligvis også have magten over al pressedækning og overvågning globalt, så narrativerne "kommer rigtigt ud" og "dem, der ikke hører efter", sanktioneres på rette vis.

Torben Siersbæk

Gitte.

Hvis vi skal forbi slagordene, hvad er så en verdenssundhedsorganisation med demokratisk legitimitet?

Jeg mener, en positiv, konkret definition (ikke i detaljer, selvfølgelig, men dine skitser), og ikke sådan en der rummer et eller andet med "i hverfald ikke en...." en organisation med Bill Gates....

David Zennaro

Vi har haft en ide om, at vi kunne vinde over virus'erne, men det må vist siges at være en strategi, som har spillet fallit. Jeg tror, vi skal acceptere at leve med dem og så overveje, hvordan vi gør det bedst muligt. At slå dyr ned i millionvis er efter min mening ikke nogen god løsning.

Johanne Schimming, erik pedersen, Torben Siersbæk og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar