Vi var igen i skoven. En skov ved navn Ravnsholt, som jeg er kommet i, siden jeg var barn. Den ligger et sted, der kaldes Allerød, og det navn kendes fra år 1260 som Alryth. Det kommer af ’al’, som betyder elletræ, og ’-rød’, der betyder rydning. Bynavne med endelsen rød har en form for slægtskab med en rydning.
Vi har allerede været et par gange i skovene med Almanak. Deres jordbunde, vandløb, rødder, hassel. Løvspringet nærmer sig – tiden, hvor træernes løv, altså blade, springer ud – og derfor må det denne gang handle om skovlandskaber.
Sammenlignet med et menneskeliv er skovene meget langsomme. Istider er kommet og er smeltet væk, og i disse lunere perioder er forskellige typer skovvegetation vokset frem. Nogle træer kan blive over tusind af år, og det kan for eksempel tage hundredvis af år for skovenes mosser og lav at etablere sig på ny.
Det er forkert at to tredjedele af det danske skov areal er dækket med nåletræer...Ifølge skovovervågning Københavns universitet -skovstatistik 2021 udgør nåleskov 35%. løvskov 44%, blandet løv-nål 11% ,resten midlertidig ubevoksede, brandbælter mm.
I dag er der lige så stor andel med løvskov som i 1907...
I 2021 udgør bøg 13% ,rødgran 13% og eg 12%