Abortloven i 1973 var kulminationen på årtiers kamp – og begyndelsen på en ny

Engang kunne kvinder straffes med halshugning eller straffearbejde for at få foretaget en abort. I denne uge er det 50 år siden, at kampen mod flere hundrede års brutal og umyndiggørende lovgivning blev vundet
Engang kunne kvinder straffes med halshugning eller straffearbejde for at få foretaget en abort. I denne uge er det 50 år siden, at kampen mod flere hundrede års brutal og umyndiggørende lovgivning blev vundet

Emil Thorbjörnsson. Foto: John E. Jacobsen/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
27. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I 1973 fik Danmark en ny abortlov.

Med vedtagelsen af den såkaldte lov om svangerskabsafbrydelse fik kvinder ret til at afbryde deres graviditet i løbet af de første 12 uger og dermed mulighed for at bestemme over en af de afgørende begivenheder i deres liv.

Aborten blev fri, sagde man.

Men med tiden er spørgsmålet om, hvad frihed egentlig vil sige, og hvor grænserne for den bør gå, flere gange blevet aktuelt. Herhjemme har Enhedslisten senest foreslået at udvide retten fra den 12. til den 22. uge, i denne uge annoncerede regeringen, at man vil sænke aldersgrænsen for fri abort uden forældres samtykke fra 18 til 15 år, og senere på året vil Etisk Råd komme med en redegørelse om det danske abortsystem.

I denne uge er det 50 år siden, et flertal i Folketinget vedtog loven og afsluttede første del af en lang historie om abortlovgivningen i Danmark. 

En historie, som begynder i 1866.

Fra dødsstraf til strafarbejde

På det tidspunkt kunne abort straffes med halshugning. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lars Madsen

Sjit, det var også det år, jeg debuterede som 16-årig og alle var jo helt oppe på dupperne og lige i stødet. Endelig slap vi fri af grebet fra de lidt ældre ungdomsoprørere, vi kunne selv❤️