Bondeoprør
Læsetid: 6 min.

Europæisk protestbevægelse kan bremse den grønne omstilling i landbruget

De Gule Veste viste i 2018, hvor potent en folkelig modstand den grønne omstilling kan fremprovokere. I dag er en ny protestbevægelse i landbruget ved at tage form – og den kan få store politiske konsekvenser både i Europas hovedstæder og på EU-plan
Blandt andet i Bruxelles har landmænd demonstretet imod EU’s klimamålsætninger.

Blandt andet i Bruxelles har landmænd demonstretet imod EU’s klimamålsætninger.

Hatim Kaghat

Moderne Tider
27. maj 2023

Landbruget protesterer på tværs af Europa, og utilfredsheden er mangeartet. Den røde tråd, der forbinder de forskellige bevægelser, er, at de også er en modreaktion på EU’s klima- og miljølovgivning.

I Vesteuropa – og særligt i Holland og Belgien, der begge har en intensiv animalsk produktion – er protesterne rettet mod planer om at begrænse kvælstofforureningen, der i mange områder overskrider grænseværdierne fastlagt i EU’s naturbeskyttelseslovgivning.

I Spanien har en ekstraordinær tørke gjort EU-lovgivning til en del af lokale konflikter: Efter en række nationale domstolsafgørelser står det klart, at vandstanden i floden Tagus ikke lever op til EU’s regler, og derfor har den spanske regering besluttet at omdirigere vand fra floden Segura, der understøtter frugthaverne i det sydlige Spanien, hvilket har skabt protester blandt lokale politikere og landmænd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Lad dem der har pengene betale for den grønne omstilling. Det er også dem, som i stort omfang er skyld i ødelæggelserne.

Steffen Gliese

På disse måder er et opgør med markedet- og den kapitalistiske idé om 'penge som grundstof' nødvendig: den forhindrer nødvendige handlinger i virkeligheden, fordi den ikke tager stilling til den reelle mængde af fremstillede varer, der er betydelig større end forbruget, men alene til omsætteligheden til en lukrativ pris.
Men en lukrativ pris er også bare et spørgsmål om at kunne opnå adgang til at forsyne sig på markedet med varer, der i forvejen er rigeligt af. Det står så i vejen for de tjenesteydelser, der mangler folk til. Sandheden er, at arbejde er alt for populært, også i sin egen ret, hvis det bare kunne få lov til at være dette fællesskab om at skabe, afkoblet fra indtægt og omkostning.
Dog ved vi, at jurister og økonomer er de eneste professioner, hvor det at tjene penge står over alt andet.

Torben Siersbæk

@Steffen Gliese - 29. maj, 2023 - 06:50.

"På disse måder er et opgør med markedet- og den kapitalistiske idé om 'penge som grundstof' nødvendig"

Nemlig!

Længe leve bytteøkonomien! Så går alt i stå....

Steffen Gliese

Der er netop ikke, Torben Siersbæk, nogen, der taler om bytteøkonomi - hverken bytte eller økonomi. Det handler om aktivitet, om glæden ved at udfolde sine talenter i tillid til at andre på deres felt gør det samme, og vi derfor - også fordi vi kan kommunikere om det og koordinere - undgår at lade manglen på penge stå udviklingen i vejen, sådan som det i årtier er foregået.

Torben Siersbæk

Steffen Gliese, du har så evig ret i at finansielle institutioner er lige så problematiske som de er nødvendige!

Desværre opfatter jeg forestillinger om det jævne og muntre liv i harmonisk samvirke med alle andre mennesker som en utopisk drøm, uanset hvor dejligt det ville være at leve i den.

Danske Banks meritter er kun et lokalt dansk eksempel på at samfundsmæssigt tilsyn og kontrol med det finansielle marked har været alt for slapt, en følge af reaganomics og thatherisme. Chicagoskolens økonomer bør få sparket, ligesom deres teorier - og deraf følgende politik - fremiver kun bør kunne studeres i lærebøgerne, der beskriver økonomisk-politiske katastrofer!

Jan Henrik Wegener

Bliver der megen protest og uro i samfundet kan det muligvis dæmpe vækst i produktion og forbrug. Vil virkningen blive mere "grøn"?