Analyse
Læsetid: 4 min.

De fører væbnet kamp for et ’frit’ Rusland. Men de er ikke enige om, hvordan det skal se ud

I denne uge markerede paramilitære Kreml-modstandere fra Rusland sig for alvor som deltagere i Ukrainekrigen. De udgør en broget forsamling af idealister og ekstremister med ét fælles forehavende: væbnet kamp mod Putin
Den højreradikale paramilitære gruppe Ruslands Frivillige Korps med kampsportsudøver og hooligan Denis Nikitin i spidsen.

Den højreradikale paramilitære gruppe Ruslands Frivillige Korps med kampsportsudøver og hooligan Denis Nikitin i spidsen.

Sergey Bobok

Moderne Tider
27. maj 2023

»Vores endelige mål er Den Røde Plads.«

Ordene stammer fra en video udsendt af Den Russiske Frihedslegion, en paramilitær gruppe, der mandag tog ansvar for angrebet i den russiske region Belgorod, som grænser op til Ukraine. I videoen satte en repræsentant for legionen ord på dens visioner for fremtidens Rusland:

»Tiden er inde til at sætte en stopper for Kreml-diktaturet! Vær modig, og frygt ikke, for vi kommer hjem! Rusland vil være frit!«

Legionen blev dannet i marts sidste år og består af russere, der har vendt Putins regime, og i flere tilfælde deres militærtjeneste, ryggen. Gruppen hævder at være en del af Ukraines fremmedlegion, en kampstyrke for udenlandske frivillige under det ukrainske forsvar. Blandt de udenlandske grupperinger, der kæmper på ukrainsk side, er også styrker fra nabolandet Belarus, herunder Kastus Kalinouski-regimentet, som er opkaldt efter den polsk-belarusiske nationalhelt af samme navn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Carsten Kristensen

De er skøre de russere...

Antoniette caldera

Den "specielle operation" ind i Belgorod regionen virker mest af alt som et PR-stunt. Og jeg kan ikke lade være med at synes, at det midt i alvoren er en smule morsomt, at situationen på denne måde nu vendes 180% på hovedet. For det hele startede jo med, at Rusland støttede og hjalp uafhængighedsbevægelser i Donbass i 2014.

Gad vidst om vi snart får folk som Noam Chomsky på banen med krav om, at Rusland må afgive noget territorium til "frihedsbevægelsen" til gengæld for fred. Eller måske bliver Ukraine nødt til at starte en "militær specialoperation" ind i Belgorod regionen, for at stoppe det folkemord, Rusland er i gang med. Belgorod var faktisk engang en del af Ukraine :-)

Ib Gram-Jensen, Holger Nielsen, Morten Pedersen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

@Antoniette caldera

Jeg bliver nødt til at rette dig, for du har skrevet en faktuel fejl, nemlig den her:0
"For det hele startede jo med, at Rusland støttede og hjalp uafhængighedsbevægelser i Donbass i 2014. "

Det er helt ikke korrekt. Der var ingen uafhængighedsbevægelser - der var russiske militærpersoner uden uniform, højreorienterede russiske bøller og folk, der var betalt for at lave oprør.

Russerne forsøgte samme taktik i Kharkiv, i Mariupol, i Odesa og andre steder, og det fejlede alle steder. Den eneste grund til, at det "lykkedes" i Donetsk og Luhansk, var, at Rusland sendte våben og reelt militær ind for at støtte deres selvskabte "oprør". Det har Igor Girkin for længe siden indrømmet.

Lad være med at falde for den russiske propaganda. Løgnen om oprør er endnu en løgn fra et åbenlyst og beviseligt løgnagtigt Rusland.

Antoniette caldera

@ Lasse Schmidt

Vi er ikke specielt uenige, men jeg tror nu nok, sandheden ligger det sted midt imellem. Der var/er givet vist mennesker i det østlige og sydlige Ukraine, som ønskede en form for selvstyre eller løsrivelse fra regeringen i Kiev. Hvor mange ved vel ingen præcist, men nok flere end, der f.eks. er mennesker i Belgorod, som ønsker løsrivelse fra regeringen i Moskva.

Lasse Schmidt

Der var givetvis mennesker, der syntes, at det var en god idé, ligesom der er skåninger, der gerne vil tilhøre Danmark. Men der er langt derfra og til væbnet oprør - og husk, at Rusland for længst har indrømmet at stå bag "oprøret".

Der er mig bekendt ikke russisk-sindede ukrainere, der er flyttet Luhansk eller Donetsk efter besættelsen. Det bør fortælle en del om, hvad russisk-sindede ukrainerne tænker om den sag.