Banko på kanten
Læsetid: 16 min.

Landets bankoforeninger ligner pludselig en kampplads. Vi tog til fronten for at finde ud af, hvad striden handler om

Politianmeldelser, bøder og trusler om civil ulydighed: Det er dramatiske tider i det danske bankomiljø, hvor man føler sig uretfærdigt behandlet af myndighederne og får opbakning fra oppositionspolitikere, der frygter for Foreningsdanmarks fremtid. Byens Bedste Banko står til at få konfiskeret fem millioner

For Ivonny Viborg (på billedet) og hendes datter Pia-Janni Nielsen er det nærmest en familietradition at spille banko.

Sigrid Nygaard

Moderne Tider
3. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I et stort lokale på Nørrebro i København lyder dansktopnumre som Jacob Haugaards »Hammer Hammer Fedt« fra højttaleren, mens duften af flæskestegssandwich, frikadeller og stærk kaffe breder sig fra køkkenet.

Der er rundstykker, termokander, colaflasker, og enkelte Monster-energidrikke på bordene denne onsdag formiddag, hvor der er pensionistbanko i foreningen Byens Bedste Banko.

Ud over musikken er her ganske stille. Bankotallene bliver råbt op med rytmisk præcision, og de 50-70 fremmødte medlemmer er dybt koncentrerede. Fokus bliver kun afbrudt, når der med jævne mellemrum er en heldig person, der råber »BANKO!«, hvorefter rummet eksploderer i ti sekunders jubel eller brok.

Man har spillet banko i Byens Bedste Bankos lokale siden 1970’erne, fortæller Thomas Rojas Silva, der er daglig leder på stedet. Hvor spillet engang blev styret af flere forskellige småforeninger fra dag til dag, kan man i dag som medlem af Byens Bedste Banko spille hver dag året rundt, på nær om lørdagen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Svend Jespersen

”I et stort lokale på Nørrebro i København lyder dansktopnumre som Jacob Haugaards »Hammer Hammer Fedt« fra højttaleren, mens duften af flæskestegssandwich, frikadeller og stærk kaffe breder sig fra køkkenet.”

Og så står det jo straks klart for alle, hvor vi befinder os på den sociale rangliste over Danmarks befolkning. Ikk…?

Torben Kjær Andersen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

" Hvordan skulle publikum der ellers nogensinde få fuld plade" ?