Vi bliver nødt til at tale om Siegfried

Fra Richard Wagner til Benny Hill: Operaens storladne dumhed er genopstået som slapstickpolka

Hos Wagner er karakteren Siegfried tænkt ind i en tragisk kontekst, men nutidens siegfriedske typer buldrer løs med vilde konspiratoriske påstande, som de bliver ved med at insistere på.

John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
20. maj 2023

Wagners operacyklus Nibelungens ring er på alle måder et storslået værk. Det indeholder udødelige klassikere, et storladent mytisk drama, som er spækket med psykologisk interessante karakterer. Forholdet mellem Wotan (gudernes konge) og Brünnhilde (hans datter, valkyrien) er et godt eksempel. Brünnhilde elsker sin far højt, men forbryder sig alligevel imod ham, fordi hun vægter kærligheden højere end guddommeligheden.

Men hvem er det så, hun elsker? Svaret er, at Brünnhilde af uransagelige årsager elsker Siegfried, som kort fortalt er røvsyg. Siegfrieds kendetegn er, at han ikke kender til frygt. Han er ikke bange for hverken guder eller drager, men det er, som om hans mangel på frygt snarere kommer af dumhed end mod. Han løser aldrig et problem med andet end vold, og han fremstår grundlæggende smålig, selvisk og lidt som et forvokset barn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Siersbæk

"Er det ikke, som om Siegfrieds Leitmotiv har fået karakter af en Benny Hill-agtig slapstickpolka?"

Næhhhh....!

Jan Damskier

Engelsktalende bruger det tyske ord. Herregud, de kan ikke bedre. Men på dansk har vi længe brugt et oversættelsesord: ledemotiv. Ved analytikerne ikke det?

Torben Siersbæk

Jo - men det lyder mere eksotisk med et tysk ord.....