Protest
Læsetid: 19 min.

Senest stod Onkel Reje for skud, nu skal den grønne omstilling bekæmpes: En ny bevægelse vil vise dig, »hvad der er bag teaterkulissen«

I kølvandet på coronapandemien er en ideologisk broget protestbevægelse gået til kamp mod magteliten. Vil man forstå vreden, skal man forstå mennesker som Mikkel Meinike og Livah Sunshine

Frederik Danielsen

Moderne Tider
27. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Sosu-assistent Mikkel Meinike er barn af hippiebevægelsen. Han er opvokset i kollektiv, rundet af Rudolf Steiner-skolens natursyn og stemte i mange år på grønne partier.  

Men nu står han foran Christiansborg og demonstrerer imod statens nye afgift på benzin- og dieseldrevne lastbiler, og han er af den faste overbevisning, at CO₂-udledning »ikke er et stort problem« for klimaet.   

Han tror ikke på, at den grønne omstilling er sat i værk for klodens bedste, men er sikker på, at politikere opererer med en fælles, skjult dagsorden:  

»Min tidligere verdensopfattelse er raslet ned om ørerne på mig de seneste år. Det er en voldsom oplevelse,« siger han.

 »Før tænkte jeg, at staten bare var dysfunktionel, men nu tænker jeg, at vi har at gøre med en større agenda, sat i verden af den globale elite.« 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Høgh

Tak for et underholdende - på den tragikomiske måde - freak-show, som dog ikke gjorde mig meget klogere på oprindelsen af alle disse sygelige konspirationsteorier.

Det kunne være interessant, hvis nogle dedikerede graverjournalister satte sig for, at afsløre ophavet til konspirationsteorierne - frem for at de naive ofre for disse gang på gang udstilles i freak-shows.

Det må jo være klart for enhver, at det ikke er 'de troende' selv, som har startet de vilde rygter, som udvikler sig til globale konspirationsteorier. Dertil forekommer denne gruppes intellektuelle kapacitet ikke at slå til.

Så altså, kære medier, opspor bagmændene frem for at gå efter ofrene.

Steen Bahnsen, Alexander Bak, Søren Fosberg, Erik Nielsen, Thomas Petersen, René Petersen, Carsten Bjerre, Elisabeth Andersen, Torben Bruhn Andersen, Torben Siersbæk, Johannes Lund, Jacob Schmidt, Ole Olesen, Michael Hullevad, Jørgen Dahlgaard, Claus Voltelen, Christian Bruun, Kim Morten Nissen, erik pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Når politikerne går i panik "lovgivning" og overser logiske løsninger er bunden lagt til en eksplosion af mis information. Kunne mink skandalen have været undgået? Spurgte man veterinær dyrlægerne om der var en anden løsning. Kunne man have vaccineret minkene (måske). Man spurgte ikke! CO2 afgift der kan undergrave atter et erhverv? Hvornår får man gang i power to X brændstoffer så diesel udfases? Faktorerne er ikke ligegyldige, det er rækkefølgen bestemt ikke. Hastværk er lastværk!

Arne Albatros Olsen og Nova Lone Jespersen anbefalede denne kommentar
Anders Dahl

@Jesper Høgh

Hvilke bagmænd, du tror måske der ligger en konspiration bag?

Jesper Johannsen

Thjaaa. At politikere, også i de såkaldte demokratier, ikke er alene om at udøve magt og gøre sin indflydelse gældende er der vist ingen tvivl om. Ikke en gang i et demokrati som Danmark er det politikerne, som alene udøver samfundsmagten - Selvom det burde være sådan. En person en stemme. Den er der vist ikke rigtig nogen, som tror på. Lars Seier Christensen har f.eks. købt sig til et parti, Liberal Alliance, for at beskytte sin rigdom mod folket som et af de helt klare beviser på der foregår udemokratisk indflydelse på politik i Danmark. Det kan da godt være det ikke er ulovlig. Men det er helt sikkert udemokratisk, hvor en person har en stemme.

Jacob Schmidt

Det ville være nemt at affærdige alle de der konspirationsteoretikkere med en høj latter, hvad jeg da også gør. For hvilket alternativ er der? Disse mennesker er jo havnet i en "svikmølle", hvor et hvert logisk argument kan tilsidesættes med et "mæææh" eller "det er det øglerne vil have dig til at tro". Man skal lytte til dem, siges det. Men jeg mener, at det er spild af tid og energi at lytte eller diskutere med nogen, hvorvidt Jorden er flad.
I øvrigt har jeg forstået, at konspirationsteorier altid har været "en ting", men vi er her jo stadig!

Morten Smed

Hvis jeg ikke husker helt forkert, var der for nogle år siden, en artikel i Information hvor to Graverjournalister eller forskere kortlagde et netværk over personer med magt eller penge. De fandt frem til noget i retning af 512 personer der var tætforbundne og repræsenterede en overvældende andel af både magt og penge i Danmark. Det blev gjort tydeligt at der var mulighed for at beslutninger blev (bliver) truffet udenom demokratiet. Siden blev der stille. Det lykkedes ikke at starte en demokratisk samtale om hvordan magten er fordelt. Dette faktum kan være medvirkende årsag til en del konspirationsteorier. Måske noget der er værd at genbesøge, både for den nye demokrati-kommision og for den oplyste presse?

John S. Hansen, Arne Albatros Olsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Bemærkning til - "Udviklingen er blandt andet karakteriseret ved øget normalisering af konspirationsteorier, der flettes sammen med og påvirker etablerede politiske narrativer og påstande om illegitime magteliters politiske dominans,« skriver PET."

Er det mærkeligt, når fx. landets statsminister gang på gang fortæller om den og den krise. Folks skal åbenbart leve i flygt.

Håber at "vi" i Danmark kan få en åben debat med både handling og midler så der virkeligt kan blive gjort noget ved landets såkaldte krise med manglende klimaløsning , løsning af de offentlig ansattes løn og arbejdsvilkår - så folk igen vil arbejde i "vore" sundhedsområde. Osv.........
Ja der er nok at tage fat på.

Arne Albatros Olsen, Carsten Munk og Carsten Kristensen anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Jaja Morten Smed. Kig lidt her: https://magtelite.dk/

Torben Siersbæk

@Morten Smed - 28. maj, 2023 - 13:03

"Hvis jeg ikke husker helt forkert, var der for nogle år siden, en artikel i Information hvor to Graverjournalister eller forskere kortlagde et netværk over personer med magt eller penge."

Det er sikkert dette glimrende værk, du tænker på: https://magtelite.dk/bogudgivelser/stot-forskningen/?

Der var ingen konspiratoriske under- eller overtoner fra forfatternes side, og rapporten blev vidt og bredt omtalt og debatteret.

At en kreds af mennesker har større indflydelse end resten af befolkningen er hverken nyt eller kontroversielt - det har sågar været pensum i gymnasium og HF allerede i 1970'erne, så alle, der har været dér, har været beriget med den viden.
At nogen nu prøver at markedsføre den viden som "afslørende ny viden" er simpelt hen for plat!

Derimod er det - i det mindste for mig - overraskende (sagt meget afdæmpet), at de folk, der nu vælter frem med deres ... vrøvl, ikke for længst har revolutioneret vores politiske partier! Der er i den grad plads til nye medlemmer, der kan flytte dagsordener.

Tænk på Labour, der fik en markant leder efter at store, nye grupper meldte sig.

At det engelske valgsystem kostede Labour en valgsejr kan danskere ikke bruge til noget, for vores valgsystem er helt anderledes!

Finn Breddam

Helt uenig med Jesper Høgh:

De her interviews er netop ikke 'freak shows', det er indfølte og respektbårne interviews, hvor vi faktisk møder et helt menneske.
Ida Nyegård Espersen antyder sammenhænge med personlige kriser og åbner for begrebet 'konspirationsteoretiker', men holder også døren åben for, at deres kritik har bund i virkeligheden.
Det er fx ikke spor vanvittigt at tale om, at vacciner kan have bivirkninger.
Jeg synes det er en fremragende artikel, af den slags der gør Informeren til den mindst ringe avis i DK.

Vi er alle sammen i tvivl hver dag; Hvad skal vi tro på?
Der er mange skumle hensigter derude. Og konspirationer. I virkeligheden. Så 'konspirationsteoretiker' er faktisk slet ikke et godt ord, uanset at der er sagt mange kloge ord om de psykologiske træk hos den mennesketype, det bruges om.

Claus Gårde Henriksen

Først var artiklen ret underholdende. Men, som også anført ovenfor:
'Ulven kommer' historier fra paranoide stakler bør manes til jorden med fakta og ikke være freakshows.

Torben Bruhn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Der er så mange urimeligheder og vanvittige forhold i verden, der skriger en ind i hovedet hver eneste dag, så hvorfor er man nødt til at opfinde konspirationer, for at have noget at kæmpe mod?

Hvis man bare forholder sig til den skinbarlige virkelighed, så er der så sandelig rigeligt at kæmpe for og imod.

Måske kunne det hjælpe hvis medierne i højere grad tog fat på problemerne og deres årsag, i stedet for bare at forholde sig til almindelig politisk konsensus.

Hvis f.eks. Grækenlands gældskrise var blevet dækket sandfærdigt, at man kastede Grækenland ud i landets værste økonomiske krise for at redde Deutsche Bank, i stedet for den sædvanlige historie om sydeuropæernes dovenskab og uansvarlighed, så havde den almindelige dansker nok bedre fattet tingenes sammenhæng.

Når man i nyhedsdækningen (og de danske tv-nyheder er virkelig slemme til det her) bare gentager magtelitens åbenlyst fejlagtige forklaringer, så er det forståeligt, at folk leder efter andre forklaringer for at "få deres verdensbillede til at hænge sammen".

Og så bliver mange til fals for de her konspirationstanker, som kan forklare verden på en måde, der hænger bedre sammen med, hvad de oplever (også selv om konspitationernes forklaringer heller ikke er sande).

Et cadeu til Information, som var første avis til at viderebringe Yanis Varoufakis' oplevelser på møderne i EU's magttop, hvor grækerne blev trynet. Tænk hvis de danske TV-nyheder havde gjort det samme, i stedet for blot ukritisk at gentage kommissionens løgnagtige udlægning.

Arne Albatros Olsen

Hvis politikere og magthavere var helt åbne og transparente og i øvrigt altid talte sandt, ja så vil der ikke opstå så mange konspirationsteorier, og så ville antallet af dem blive stærkt begrænset.

Så enkelt er det.

Torben Siersbæk

@Arne Albatros Olsen - 30. maj, 2023 - 09:56.

"Hvis politikere og magthavere var helt åbne og transparente og i øvrigt altid talte sandt, ja så vil der ikke opstå så mange konspirationsteorier, og så ville antallet af dem blive stærkt begrænset."

Jeg tror desværre det er værre end det, for hvis "politikere og magthavere" virkelig var så gode ville der alligevel være nogen, der ville påstå, at de skjulte noget - og så er konspirationen i gang.
Det er selvfølgelig blot min forestilling, men jeg tror vitterligt ikke, at vi slipper fri så ... let(?)!

I din bemærkning ligger forøvrigt også den påstand, at "politikere og magthavere" lyver så stærkt som en hest kan rende.
Selv om nogle i den målgruppe har et ret afslappet forhold til korrekt kommunikation, såmmener jeg alligevel at så voldsomme kategoriseringer er fejlagtige

Michael Strand

@Arne Albatros Olsen

Der vil, uagtet hvordan magthaverne - hvem det så end er- agerer, altid opstå konspirationsteorier, fordi konspirationsteorierne ikke fødes af rationel tænkning, men af emotionel ubalance. En konspirationsteoretiker vil altid se konspiration, selv i det mest gennemskueligt klare.

Torben Kjær Andersen

Det er vist kun, når man prøver at forholde sig til verden ved at holde den ud i strakt arm, at man kan forfalde til en idealistisk tro på, at de gule veste var en engangsforeteelse.

Sabrina Gade Habersaat

Godlæsning.Menvardendagligemellemrumskvoteopbrugtdendag?

Torben Siersbæk og Torben Kjær Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

"Mellemrumskvote".... ;-)

Det kan jo også være, at Inf ikke støtter brugen af ekstra (og overflødige) mellemrum som middel til at sænke lixtallet....

Menellerssjovt!