Sundhed
Læsetid: 14 min.

14 dage i robotterapi

Sundhedsapps, der bruger kunstig intelligens til diagnosticering, og chatbots, der leverer terapi. AI kan være med til at løse ulighed og rekrutteringskrisen i psykiatrien, mener fortalerne. Men der er flere faldgruber

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
10. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Der ligger en reklamevideo på firmaet Woebots hjemmeside, hvor en hospicesygeplejerske fra Wisconsin ved navn Maria fortæller, at hun fik det dårligt under COVID-pandemien. Hun bor på landet og blev trist og deprimeret af nedlukningen. Men efter hun begyndte at bruge Woebot, gik det bedre: »Jeg har mærket en stor forskel. Jeg elsker Woebot, jeg føler faktisk, at jeg har et bånd med den,« siger hun.

Woebot er en chatbot, som bygger på en form for kunstig intelligens kaldet Natural Language Processing, og den tilbyder brugeren en slags kognitiv adfærdsterapi, der er udarbejdet af psykologer og læger. Man skriver til Woebot, hvordan man har det, og så kommer den med forprogrammerede forslag og øvelser, der skal få én til at tænke mere positivt eller på anden vis hjælpe brugeren med at få det bedre. Woebot taler i en humoristisk, venskabelig tone: »Jeg føler, at han er min lille ven,« siger Maria i videoen, hvoraf det også hævdes, at 76 procent af brugerne får det bedre af at bruge chatbotten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mathias Petersen

“På tagterrassen over Monsenso understreger Thomas Lethenborg, at datasikkerheden er vigtig, men han tror ikke, at bekymringen for ens data vil afholde folk fra at bruge applikationerne: »Min erfaring er, at jo mere syge folk er, jo mindre kritiske er de over for at give deres data væk.«”

Hahahahaha hold da kæft for et grotesk superskurkesvar! Han siger jo essentielt: “Jo sygere , svagere og desperate folk er, jo nemmere er det for mig at høste deres allermest personlige/intime data.”

Anne Svendsen, Jes Thomsen, Eva Schwanenflügel, Karen Nielsen, Kim Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kristiansen, Arne Albatros Olsen og Lisbet Pedersen anbefalede denne kommentar
Lisbet Pedersen

Tænk hvis nu dem der havde de teknologiske evner, rådførte sig med dem der havde de psykologiske, terapeutiske og filosofiske evner, når de drog ud for at redde verden. Men nej. De tror i deres overmod at de selv er den rette, ikke bare til at skrive koden, men også til at tænke filosofien til, argumentere for værdierne, udføre terapien. Og så må verden tage til takke ikke med redning, men med en uendelighed af smarte, hurtige, effektive, indbringende og syvmileskridt direkte mod afgrunden.

Jes Thomsen, Eva Schwanenflügel, Mathias Petersen, Sven Elming og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Vi går efterhånden så meget op i det gode liv, at vi slet ikke har tid til at leve det.

Kurt Nielsen, Anne Svendsen, Eva Schwanenflügel og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Gitte Holmen

Jeg har ikke kunnet læse artiklen til ende - min sjæl græder højlydt over det her efter læsning af bare nogle få afsnit. At tænke sig, at (også) udsatte mennesker nu skal tvangsudsættes for denne dehumanisering, der tillige kan manipulere totalt med mennesker, ensrette alverdens mennesker.

Jeg håber, der er nogle, der vil opfinde noget AI, der kan hjernemanipulere med de mennesker, der helt alvorligt tror på det her, mener at det her er sagen - og endda tjener mange penge på denne form for overgreb. Og få tilrettet deres "indre kompas" ift, hvordan man kan behandle hinanden og hvorfor. Det er virkeligt Orwell på steroider, det her. Det er ganske enkelt klamt, total umoralsk, uetisk - får det ingen ende det her digitale mareridt !?

Kurt Nielsen, Anne Svendsen, Jes Thomsen, Eva Schwanenflügel, Mathias Petersen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Gitte Holmen

En tilføjelse - er der ingen grænser for digitale overgreb?

Kurt Nielsen, Anne Svendsen, Eva Schwanenflügel, Mathias Petersen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jeg må bekende, at jeg ikke orkede at høre/læse til ende.

Men ud fra starten - er det så SÅ forskelligt fra de programmer, der er søsat i skole og dagtilbud?
Der er en tænkning her med konsekvenser

Jesper Johannsen

Du kan få en app til såvel IOS som Android, som kan måle din puls, blodtryk og sukkerniveau ved at holde fingeren på kammeraet :-) Det påstås i det mindste.

Apple er ved at udvikle sensorer til deres Apple Watch, som kan ovenstående. Tekninkken er i grove træk udviklet. Det som der arbejds på nu er at få det ned i størrelse, så det kan være i Apple Watch. Så kan Apple fans 24/7 holde nøje øje med deres sundhed og små justere døgnet rundt. Også om natten, når der states en alarm, hvis sundheden daler. Altid parat for sundhedens skyld. Og kunstig intelligens kan sende dig en uendelig analyser og diagnostiseringer om din tilstand i realtid.

De konstante fremtidige sundhedsalarmer gør så, at du er død af stress før du fylder 30 år.

Kurt Nielsen, Mathias Petersen, Anne Svendsen, Eva Schwanenflügel og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

Jeg skal da i himlens navn love for at Homo Sapiens for alvor er på retur. Nu klarer vi det med robotter HURRAH. Så får det da en ende. Og så kan primaterne langt om længe komme til fadet.