Interview
Læsetid: 5 min.

Blæksprutten udfordrer vores ideer om, hvad bevidsthed er

Vi mennesker opfatter ofte os selv som et resultat af en enestående begivenhed: udviklingen af bevidsthed. Men blæksprutten og dens sælsomme intelligens viser, at den begivenhed har fundet sted flere gange, siger bevidsthedsforsker

Den australske filosofiprofessor og forfatter Peter Godfrey-Smith forsker i, hvordan bevidstheden er opstået hos dyr og mennesker, og har brugt en stor del af sin tid på blæksprutten.

Frederik Danielsen

Moderne Tider
3. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I århundreder har vi mennesker været optaget af, om der findes liv i universet.

Vi har lagt nakken tilbage og kigget op mod stjernehimlen, mens vi har forestillet os, at der på en af de fremmede planeter, som kredser rundt om fjerne stjerner, på et eller andet tidspunkt i universets levetid er opstået intelligent liv.

Men vi bør i stedet vende blikket mod vores egen planet.

Det mener den australske filosofiprofessor og forfatter Peter Godfrey-Smith, som forsker i, hvordan bevidstheden er opstået hos dyr og mennesker og i den forbindelse har brugt en stor del af sin tid på en af de overraskende intelligente arter, som findes blandt os: blæksprutten. Den evolutionshistoriske forbindelse mellem os mennesker og blæksprutterne ligger mange hundrede millioner år tilbage og er dermed så fjern, at dyret ifølge den australske forsker »nærmest er fra en fremmed planet«, men samtidig har blæksprutten en kompleks adfærd, som på nogle måder ligner vores.

Den er med andre ord det tætteste, vi kommer på intelligent »fremmed liv« på vores egen planet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Fosberg

Der er i artiklen ikke noget foreslag til hvad bevidsthed er. Er nysgerrighed udtryk for bevidsthed? At undersøge dine omgivelser? For så er der mange dyr med bevidsthed.

Bogen Sapiens af Yuval Harari handler om menneskets historie efter at vi for ca 60.000 siden udviklede bevidsthed, the cognitive revolution . Harari ser den cognitive revolution som det centrale spring fra dyr til menneske, en revolution der gav os evnen til fiktiv tænkning, dvs forestillinger og fantasier om noget som ikke findes i virkeligheden. En lille skulptur som er 40.000 år gammel forestiller et væsen som er halvt løve, halvt menneske. (Løvemanden) er et godt tidligt eksempel på denne evne.

Bevidsthedsrevolutionen satte os i stand til at udvikle f.eks. religioner, politiske ideologier, økonomiske teorier, tanker om døden og meningen med livet. Tanker som skabte grundlaget for organisering af store og komplekse samfund baseret på fælles fiktioner (kristendom og islam f.eks.) som alle kendte selv om den enkelte kun kendte en lille del af gruppen.

Om der findes dyr der har en sådan form for bevidsthed er vel ikke umuligt, men måske tvivlsomt.