Dengang Fogh forsøgte at hemmeligholde NATO-toppost, men rygterne kom ham i forkøbet

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser, at hun er på vej til NATO. Måske er det sandt, måske forsøger hun at lave en ægte Anders Fogh. Han blev berømmet for sit strategiske hemmelighedskræmmeri
Illustration: Sofie Holm Larsen. Foto: Jim Watson

Illustration: Sofie Holm Larsen. Foto: Jim Watson

Moderne Tider
10. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Spekulationerne om statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) mulige internationale toppost stod på i årevis, selv om han troligt afviste snakken. På et pressemøde i februar 2009 afviste han endnu en gang: »Jeg er ikke kandidat til nogen international post, og det er min hensigt at forblive som statsminister i Danmark, så længe vælgerne ønsker det.« Ordene faldt blot to måneder inden, han blev udnævnt til generalsekretær for NATO.

Rygterne om Anders Fogh Rasmussens mulige skifte til en international toppost kunne ikke manes til jorden, da de begyndte at florere for alvor i 2007.

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen erklærede dog selvsikkert i januar 2018: »Bundlinjen er, at Fogh har besluttet sig for at blive i Danmark,« hvilket fik konkurrenten Henrik Qvortrup fra TV 2 til at beskylde Larsen for at være stikirenddreng og viderekolportere »his master’s voice« for Anders Fogh Rasmussen og begrundede det med, at Thomas Larsen angiveligt havde været til personligt kaffemøde med statsministeren dagen inden sin analyse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Anders Fogh Rasmussen jagtede mere og mere desperat en toppost med diplomatisk immunitet, og han fik en for ham heldig respit, da han helt overraskende vandt sit tredje valg, hvad ingen havde forestillet sig

Poul Genefke-Thye

Selvfølgelig må Mette Frederiksen, i lighed med alle andre, der er eller ikke er i spil til en international toppost, benægte, at dette skulle være tilfældet.

For enhver, der aspirerer til stillingen som generalsekretær, vil blot den ringeste antydning af, at det måske kunne være en mulighed, påvirke hele processen.
Dermed ville vedkommende forringe sine chancer for at blive valgt betydeligt
- måske helt sætte dem over styr.

Mette Frederiksens villighed for at svigte de danskere som så må undvære hjælp på de danske Hospitaler, på institutionerne, at danskere skal undvære en helligdag Storebededag og undvære Seniorpension osv. - for samtidig at bruge knap 144. milliarder til militæret og våben til Ukraine ( de næste 8-10 år ) - taler vel sit eget sprog ?????

Carsten Munk, Inger Pedersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Hvem kom først? Rygterne eller topposten?

Det kan være alene rygterne gjorde, at Anders Fogh Rasnussen endte med at blive NATO-GS. Uden dem, hvade han ikke fået så meget omtale som måske egnet kandidat til posten. Først tænkte den ene de godt kunne støtte ham, så den næste og den næste alene grundet rygterne. Til sidst var der ikke nogen vej tilbage.

Om det har været sådan ved jeg ikke. Men rygterne har garanteret ikke skadet Anders Fogh Rasmussens chancer - Ej heller Mette Frederiksen.

Men en ting må ligge helt klart. Ender det med Mette Frederiksen får posten bør der udskrives valg. For det er ikke Socialdemokratiet, som har søgt en regering hen over midten. Det er Mette Frederiksen.

Nils Bøjden

Hvorfor skulle de vælge Frederiksen?? En dansker fra 2009 til 2014, en nordmand fra 2014 til nu. Og skulle der så komme en dansker igen?? Det giver ingen mening.

Hvis det var fordi man ville sende et signal og vælge en kvinde, ville Kaja Kallas give langt mere mening. Og ellers en englænder, da de måske har mere behov for at være en del af fællesskaber.

Frederik Schwane

Netop Poul Genefke-Thyes kommentar gør, at dette her er en ikke-historie.