SERIEAlmanak

Duggen hjælper mod planternes stress – og måske også mod vores

Velkommen til Informations almanak, som hver uge udforsker den forunderlige natur, der er lige foran os. I denne uge: dug
Velkommen til Informations almanak, som hver uge udforsker den forunderlige natur, der er lige foran os. I denne uge: dug

Jesse Jacob

Moderne Tider
10. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I skrivende stund er luften stadig tør. Jeg mærker det i mine øjne, i næsen og på huden. Og på lugten – i fraværet af en art frodig duft, jeg ellers forbinder med juni. Det føles helt forkert, og det er tydeligt at se fraværet på planternes og buskenes blade og blomster, de svedne pletter og trætte græsser rundt omkring.

Jeg savner fugtigheden – en ordentlig gennemvædende byge eller måske mere ydmygt et dugfald, der virkelig kan mærkes og duftes.

Dug er et sted i døgnets rytme – eller det er det for mig. Dæmring og skumring. Duggen falder, når luften bliver kølig, luftens vanddamp kondenseres. Dug opstår, når dampen rammer dugpunktet, og forsvinder som dug for solen igen ved morgengry. Dug, rim og rimfrost. Skyer, tåge og regn. De dannes alle ved dugpunktet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Heller ikke uden grund, at det hedder bedugget - eller som man oftest hører det: lettere bedugget. Man kan nemlig komme langt i bekæmpelsen af stress alene med en sildemad og kold snaps - især hvis der også kan blive tid en lille efterfølgende lur; men vær påpasselig med ikke at ligge for længe i solen. Både UV-, såvel som tørke indekset, er i øjeblikket tårnhøjt. Har du et arbejde at passe må du selvfølgelig nok hellere vente, i hvert faldl med snapsen, til du får fri.