Stjerneøkonomen Branko Milanovic: Der er én ting, som kritikerne af vækst ikke vil erkende

Økonomen Branko Milanovic fortæller i sin nye bog, hvordan vores ideer om ulighed har udviklet sig over 200 år. Og forklarer her, hvorfor vækstkritikerne i hans optik tager fejl og overser de globale interessemodsætninger

Jesse Jacob

Moderne Tider
16. september 2023

Branko Milanovic bryder sig ikke om vækstkritikernes ’vi’. Han kalder det for »vi-isme«, fordi han mener, det har karakter af en ideologi, når nogle, som selv har meget, hævder at tale på alles vegne, når de siger: »vi« skal tage et opgør med vækst og gå ned i forbrug.

»Du kan ikke sige, at én, der samler grene sammen i Afrika for at bruge dem til at varme sit hjem op med, er en del af et ’klima-vi’ med en, der har tre biler i Californien,« påpeger den serbiske økonom.

Dette store ’vi’, som bruges til demonstrationer og i opråb, postulerer ifølge Milanovic en ensartethed, der ikke findes i virkeligheden:

»Jeg ser forskellige mennesker, forskellige interesser og forskellige former for adfærd.«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Interessant artikel. Men skulle vi ikke se den omtalte elefant-graf?

Britta Hansen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Erik Tvedt og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Ulrik Bjørn Jeppesen
jens christian jacobsen

Jeg kan ikke tale for alle 'vi-ister', men klimaforandringerne kommer til at ramme de kvinder der samler træ i Sahel og sheikerne i deres New Zealandske refugier. Ikke på samme tid men med med 'samme'katastrofale konsekvenser. Og med max. 20 års forskel.
Der for vi '. No Escape.

Rasmus Kristiansen, Susanne Kaspersen, Elisabeth Tryde, Steen K Petersen, Ejvind Larsen, Holger Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Nu kan jeg ikke læse hele artiklen, men hvis man med vækstkritikere mener degrowth-tankegangen, så starter Milanovich med en fejlantagelse. Degrowth kræver ikke, at verdens fattige ikke må have vækst, tværtimod. Det er de rige lande der skal bremse deres vækst, for at der ressourcemæssigt kan blive plads til vækst i det globale syd.

Så den præmis holder ikke. Se f.eks. Jason Hickel her:

https://www.youtube.com/watch?v=QXY5Z-w_Ul4

Mogens Holme, Rasmus Kristiansen, Mathias Petersen, Steffen Gliese, Torben Skov, Susanne Kaspersen, Elisabeth Tryde, Steen K Petersen, Ejvind Larsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Just det synspunkt, Branko Milanovic her gør sig til talsmand for, har jeg også fremført i et indlæg til en iøvrigt rigtig god leder af Jørgen Steen Nielsen:
"Det grønne foregangsland er bagud med cirkulær økonomi".

Det synes mig, det trænger til en genudgivelse, ej for at promovere mig selv, men for at understrege, at Milanovics synspunkter deles af andre i blandt andet dette land.
Og at "vi" nok gør klogt i, at tage det alvorligt.

30. august, 2023 - 07:01

Dette "vi" der altid bliver talt om, er en vild fordrejning af sandheden, der vil noget.

Blot én person fra den rigeste procent af Danmark udleder 10 gange så meget CO2 som en gennemsnitsdansker hvert år.

Og hele 912 gange så meget som en etiopier, har en ny rapport om klimaulighed fornyligt fastslået.

"De rigeste personer i Danmark er en del af en eksklusiv klub, som på globalt plan tilsammen har så højt et forbrug og bruger så mange penge, at de har ligeså stort klimaaftryk som de tre milliarder fattigste.

Ser man på den rigeste procent af danskerne udleder én person herfra 10 gange så meget som en gennemsnitsdansker og lige så meget som 912 af de fattige personer fra Etiopien.

Zoomer man ud på hele verden udleder den ene rigeste procent - som er 63 millioner mennesker - dobbelt så meget som verdens 50 procent fattigste, der udgør flere end tre milliarder mennesker.

Det viser en ny rapport fra udviklingsorganisationen Oxfam Ibis. Rapporten bygger på tal fra den internationale 'World Equality Report', som internationalt anerkendte økonomer står bag."

https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/en-person-fra-den-rigeste-procent-...

Mon ikke det i virkeligheden handler om, at der er alt for enorm ulighed, og at det er de rigeste, som driver 'planetbutikken' ?

De fattigste spiser hvad de kan få råd til, og det er nok ikke de store tomahawkbøffer, der først budgetteres med i supermarkedet, hvis man da ikke er nødsaget til at skralde eller stå i kø for at få uddelt gratis madspildsmad, eller må tigge på Facebook.

Det er heller ikke hos de laveste indkomster man køber ressourcekrævende produkter som firhjulstrækkere, dyr elektronik, river udmærkede huse ned for at bygge nyt, pendler ind og ud af landet med fly, samler på lystyachter eller andet gøgl.

Må "vi" være fri for dette enerverende "VI", der dækker over, at nogle meget få mennesker udnytter resten af jordens befolkning, og ikke har tænkt sig at holde op med det, selvom der kommer 40 kr i afgift på mørbraden.

https://www.information.dk/node/800418#comment-1610320

Kim Petersen, Mogens Holme, Steen Bahnsen, Rasmus Kristiansen, Mathias Petersen, Steen K Petersen, fin egenfeldt, Per Dørup, esben schmidt, Steffen Gliese, Britta Hansen, Torben Skov, Elisabeth Tryde, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Carsten Nørgaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Det ulykkelige er der intet "VI" findes. Den såkaldt sociale kontrakt er brudt sammen. Vores politiske institutioner er impotente. De der kan hypper deres eget skind - for det meste.

Kim Petersen, Inger Pedersen, Rasmus Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Nok ingen i dette kommentarfelt der er uenige i det ulige forbrug mellem de rige og de fattige. men ud fra et klimaspørgsmål er det desværre af mindre betydning. Udtørring, tsunamier, brande, >55 graderi storbyer, vandmangel, hungersnød mv. rammer først de udsatte men dernæst os alle. Det er et rimeligt 'vi'at tale ud fra for i sidste instans rammer klimaødelæggelserne os alle.
Kan nogen forestille sig, at samtidig med at 'vi' genskaber balancen mellem forbrug og produktion 'grøn' produktion - får bugt med ulighed i forbruget? Det afhænger desværre af sociale revolutioner, en tiltro til at politiske ideologier kan skabe retfærdighed og at befolkningerne kan mobiliseres. Det er der ikke meget der tyder på, når man kigger rundt om i verden.

I en artikel om den grønne revolution skrev jeg i 1993 således:

"På alle niveauer i samfundet bør det tilstræbes, at udvikle normer, værdier og adfærdsformer som gør det muligt

på demokratisk og solidarisk vis at finde områder hvor forbruget kan nedsættes således at

denne forbrugsreduktion omsættes til forbedringer for relativt dårligere stillede, i det egne samfund eller udenfor dette og dette på en sådan måde at

den endelige konsekvens af disse forbrugsomlægninger ikke må betyde et øget pres på naturunderlaget, helst naturligvis en mindskelse af dette pres."

http://www.ibjoergensen.dk/Artikler/Tekster/Imod_b%C3%A6redygtighed.htm

Torben Kjeldsen

Tak for dagens tekst..tænker

”Collage er baseret på fotos af -1/15177-1, Jens Dresling, Peter Macdiarmid/Ritzau Scanpix”, anfører redaktionen (tallet!). Tak for oplysningerne og for et godt interview. Men surt, at avisen har droppet billedteksterne. Hvor er de blevet af?