Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Blegfede danskere og røg i hytten

En kølig rundtur blandt danske India Pale Ales og lidt norsk røg
Moderne Tider
27. juli 2007
En kølig rundtur blandt danske India Pale Ales og lidt norsk røg

Informations vikarierende ølpanel valgte på en kold og blæsende torsdag at trodse det kølige julivejr og give sig i kast med en lille håndfuld India Pale Ales, alle fra Danmark, og slutte den våde buffet af med en sær røget starut fra fjeldene i nord; for måske gennem ivrig vedholdenhed at smage sig til en smule sol.

Den første øl i glassene, Roskildes IPA, overvælder ved sin insisterende skumudvikling og tydelige frugt-duft. Den har især træk af især multebær (til de som ikke kender dette, er der tale om et lille, gult bær som findes på fjeldet i Norge og Sverige og minder lidt om et sødere tranebær). Smagen er bitter, ikke syrlig, men som en bitter lemon. Den minder lidt om hamp og vejrbidt tovværk; lidt af en sømandsøl. Den tørre, brede karakter giver associationer til Islay-whiskys som Laphroaig eller Caol Ila, men uden smag af tjære. En virkelig velkomponeret øl, som vil stå sig godt efter maden på en våd og stormfuld sommeraften.

Næste øl i rækken, Skovlyst IPA, er en liflig lille tår. Den kommer til syne i glasset som en næsten pilsnergul øl med et dæmpet skum og en tydelig duft af humle. Smagen minder til at begynde med mest om grapefrugt og hyldeblomst, men eftersmagen er desværre lidt svag og bærer præg af en klassisk tjekkisk pilsner. Mange skægge associationer kom på bordet, der blev nævnt både barndommens legeplads og et soppebassin på en letskyet dag. En naiv øl til kys på taget, en tur i gyngen eller bare til en vejfest på Langeland. Denne øl fik os til at åbne vinduet for at høre, om der var jazz i Nyhavn, hvilket der desværre ikke var. Der er tale om en meget sæsonbetonet øl, der rangerer højt på lykkebarometeret, men får højere karakter på en sommeraften end resten af året.

Vi fortsatte vores Tour de IPA med en rugøl fra Ølfabrikken, som har det befriende ærlige slogan 'En fabrik der brygger øl'. Det første, man bemærker, er en umiskendelig duft af en udødelig sommerklassiker; sodavandsisen Kæmpelæske. Senere anes undertoner af enebær og ingefær. Når øllet rammer ganen, er det smagen af agern, der dominerer. Den lange eftersmag ligger dybt i mundhulen, og trækker tanken mod en våd og tung skovbund i september. Den gennemgående smag af bitter rug forlader aldrig smagscollagen, som dog på intet tidspunkt bliver så kompleks som hos Roskilde IPA. Alligevel vinder øllen ved nærmere bekendtskab - den viser sig som betydelig mere voksen i smag end i duft. Det er en øl, der betaler sine regninger til tiden, men har rod i carporten. Og dog, trods mindet om efterår og alvor, bryder solen nu og da frem og driller tungen.

Vi slutter i Norge med en røgøl fra Haandbryggeriet. Den møder os med et flot skum, men en svag duft, der mest af alt minder om en Tuborg Guld. Røgen er aldeles tydelig fra første tår, og vi begyndte straks at mindes norske specialiteter som fårespegepølse og fenalår. Der viste sig desværre også mørke skaller af gær ved ophældningen - Det er altså ikke det, der hedder ufiltreret øl!

Smagen af røg hænger længe i eftersmagen og overdøver næsten hele øllens bund. Den spiller i munden som bandet, der kopierer Tom Waits, men som altid vil være et blegt Tom Waits-jam; den kender melodierne, men mangler karakteren. Det er lidt, som når Norge vinder i fodbold: Det er egentlig fortjent, man bliver bare ikke så forelsket.

Roskilde IPA, 5,5 pct., 50 cl, 35 kr.

Skovlyst IPA, 6,3 pct., 50 cl, 30 kr.

Ølfabrikken Rug IPA, 7,0 pct., 50 cl, 43 kr.

Haandbryggeriet Norwegian Wood, 6,0 pct., 50 cl, 43 kr.

Alle øllene kan købes i Barley Wine i Læderstræde, Kbh. K.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her