Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

1 del Hey ho, knust is og 3 dele rom

Til havefesten, efter en let middag alene hjemme eller med Burt Lancaster om bord på piratskibet: Rom-cocktails hører sommeren til
Moderne Tider
18. juli 2008

I de senere år har rom nydt hastigt stigende popularitet verden over, og fra at være et produkt, der blev forbundet mest med varme toddy'er, 80-procent-branderter på skiture og lunkne drinks med Jolly Cola, er det nu blevet et feinschmecker-produkt på linje med god whisky eller cognac. Det har absolut gavnet udbuddet, og man kan nu få ganske fremragende rom fra både Cuba og Jamaica i selv mindre provinsbyer i Danmark.

Udbuddet varierer fra 1.000-kroners flasker årgangsrom fra Ron Zacapa og Malecon til rom, der koster under hundrede kroner flasken. Til blandede drinks kan af mørk rom anbefales en syvårs Havana Club eller en Appelton Estate, og af lys rom kan man med fordel bruge Cruzan Estate Light fra den vestindiske ø St. Croix, eller man kan imponere ved at erstatte rommen med en økologisk Ypioca Cachaça. Cachaça er den brasilianske pendant til hvid rom, og forskellene er minimale. Disse er alle glimrende og ikke for dominerende i smagen, kan findes til priser på den rimelige side af 250 kr. flasken og kan købes i Danmark eller bestilles via netbutikker.

Når man skal blande drinks, og gerne vil gøre det ordentligt, er det vigtigt at starte med temperaturen: Alle blandede drinks til sommeren skal serveres koldt, så man kan lige så godt starte med at lægge glassene i fryseren. På den måde skal glasset ikke køles ned af isen, og drinken kan holdes kold længere. Mængden af is i en drink er desuden yderst vigtig: I modsætning til hvad mange tror, så fortyndes en drink mindre hvis der er meget is i. Da isen medvirker til at afkøle sig selv, sikrer en stor mængde is, at afsmeltningen forsinkes, og det samme gør udvandingen af drinken. At lægge shakeren og rommen i fryseren kan også være en god idé.

Den klassiske mai tai

Det er blevet næsten umuligt at bevæge sig i nattelivet uden at støde på drinksene caipirinha og mojito, og de er da også begge dejlige, karakteristiske og læskende drinks, men det er efterhånden lidt svært at overraske gæster, blot ved at mase mynteblade i en morter eller banke med en hammer på nogle isterninger. Vil man derimod sikre sig en velkomstdrink, som alle vil huske, er den klassiske mai tai et glimrende valg: I en shaker blandes to dele hvid rom, en del orange Curaçao, en del friskpresset limesaft og en del af den eksotisk klingende mandelsirup Orgeat (hvis den ikke kan opdrives kan man erstatte med lidt mindre Amaretto), som hældes i bredt glas, gerne et sjusglas, med en god del is. To dele mørk rom hældes forsigtigt over til sidst, således at væskerne kun delvist blandes i midten af glasset. Pyntes med en limeskive på kanten af glasset, og serveres med et sugerør. Dette er vigtigt, da den er bedst, hvis den drikkes fra bunden.

Efter en hyggelig middag, kan en longdrink på altanen være det helt rette, mens aftensolen går ned. Ginger Ale står utroligt godt til mørk rom, dels på grund af sin gyldne kulør, men også på grund af ingefærens syrligt krydrede smag; det danske firma Naturfrisk laver en god økologisk version. Der findes talrige typer af longdrinks med rom og ginger ale, ofte er de simplere de bedste. Denne version har ikke noget entydigt navn, men smager dejligt: To dele mørk rom, en del Starka vodka og en del sour shakes hældes over rigeligt med is i et højt glas. Fyld op med ginger ale og dryp en lille smule grenadine i toppen, så den danner en tynd slange ned gennem drinken. Serveres uden pynt, med eller uden sugerør. Orker man ikke at koge sin egen sour, kan Rose's Lime bruges.

Når så gæsterne er gået hjem, kan man passende tage et snapseglas med en rand af rørsukker, fylde det med den gode årgangsrom, man havde gemt til sig selv, og lægge en halv skive citron i. Så har man også en god undskyldning for at læse en leder i herværende dagblad i stedet for at vaske op.

Salude!

Serie

Alt Over 17

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her