Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Anmeldelser

Moderne Tider
18. juli 2008
Nye film

Kung fu-filosofi, orientalsk mytologi og referencer til alskens asiatiske martial arts-film blandes på skrømt i Mark Osborne og John Stevensons 3D-animerede Kung Fu Panda, der ikke ligefrem er original, men ret morsom det meste af tiden. Filmen handler om en overvægtig, madglad og noget doven pandabjørn, Po (med stemme af Rune Klan), som arbejder i sin fars nuddelbiks i Fredens Dal - og faren er en gås!!! - men drømmer om at blive kung fu-mester og slutte sig til sine store idoler, kung fu-krigerne De Fantastiske Fem.

Tilfældet vil - som ofte i den slags komiske eventyrfilm - at Po af Mester Oogway bliver udpeget til at være den sagnomspundne Dragekriger, og det tilfalder De Fantastiske Fems læremester, Shifu, at få ham i form. Det er Shifu naturligvis ikke meget for - han havde håbet, at en af hans noget skarpere elever ville blive udpeget - men den onde Tai Lung er på vej til Fredens Dal, og Dragekrigeren, altså Po, er den eneste, der kan stoppe ham.

Falden på halen

Osborne og Stevenson kender tilsyneladende deres kung fu på fingrene, og Kung Fu Panda er ikke mindst morsom, fordi den placerer gumpetunge og starstruck Po midt i et univers og en historie, der lige så godt kunne have Jet Li eller Chow Yun-Fat i hovedrollen.

Po er ikke den typiske actionhelt, og både filmen og De Fantastiske Fem gør sig lystige på hans vegne, mens han uden det store held forsøger at kæmpe sig vej gennem Shifus livsfarlige træningsbane. Det er falden på halen-komik af den gammeldags, velafprøvede slags, og det er underholdende, også verbalt, takket være de to, sitcom-skolede manuskriptforfattere, Jonathan Aibel og Glenn Berger.

Mindre sjovt, men ikke så træls og oversentimentalt, som det kunne være blevet, er Kung Fu Pandas opbyggelige og børnevenlige budskab om, at man ikke skal opgive sin drøm, men slås for at finde og realisere sit potentiale, også selv om ikke alle tror på, at man kan. Det er jo nemlig kun én selv, der for alvor kan gøre en forskel.

Kung Fu Panda. Instruktion: John Stevenson og Mark Osborne. Manuskript: Jonathan Aibel og Glenn Berger. Amerikansk (En hulens bunke biografer landet over)

Ny dvd: Voldskvinde i fredstid

af Jonas Varsted Kirkegaard

For enhver pris (1985) er en stjernespækket og seværdig filmatisering af David Hares stykke. Meryl Streep spiller den intelligente og særdeles selvstændige englænder Susan Traherne, som under Anden Verdenskrig er aktiv i den franske modstandsbevægelse. Da sejren er i hus, føler den unge idealist sig overbevist om, at en bedre verden er lige om hjørnet.

Hjemme igen indleder hun et forhold til diplomaten Raymond, som spilles af Charles Dance. Selvom Raymond sagtens kan gøre grin med sine ældre chefers stive formalitet, er han cardigantype nok til at føle sig frastødt af Susans potrygende og seksuelt frisindede forfatterspireveninde Alice (Tracey Ullman), der beskriver sig selv som "Londons eneste boheme".

Også hos Susan ser vi de første tegn på det gamle Englands endeligt: Efter at have smidt Raymond på porten forsøger hun at blive gravid med intention om at opdrage barnet alene, da hun ikke kan udholde tanken om ægteskab.

Fængslende figur

Da denne plan slår fejl, begynder Susans personlige deroute at tage fart. I sammenligning med, hvor levende hun følte sig under krigen, forekommer efterkrigstidens reklamedrevne virkelighed hende ulidelig banal. At Susan har det med at give udtryk for sin ofte forståelige frustration på en meget lidt hensynsfuld, hvis ikke direkte voldelig facon, gør hende til en sammensat og fængslende figur.

Det er en fryd at se så fortrinlige skuespillere som Streep og Dance i topform, og instruktør Schepisi styrer de mange lange samtalescener med sikker hånd. Læg dertil gode birollepræstationer af Sting og Sam Neill (som to af Susans elskere) og fremragende ditto af John Gielgud og Ian McKellen.

Ekstramaterialet er sparsomt: En trailer og et billedgalleri. Værre er dog, at filmens danske undertekster er fyldt med oversættelsesfejl, og at man ikke kan vælge disse undertekster fra.

For enhver pris. Instruktion: Fred Schepisi. Manuskript: David Hare. Region 2. SandrewMetronome

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her