Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Modsætninger mødes

En yngre og en ældre, en mand og en kvinde, en veluddannet og en upoleret, arbejderagtig type - britiske mord skal opklares af umage par
Moderne Tider
4. juli 2008
En yngre og en ældre, en mand og en kvinde, en veluddannet og en upoleret, arbejderagtig type - britiske mord skal opklares af umage par

En yngre og en ældre, en mand og en kvinde, en veluddannet og en upoleret, arbejderagtig type - konventionerne inden for den britiske kriminallitteratur og dens tv-udgaver dikterer, at mord - som der jo oftest er tale om - skal opklares af umage par. Det giver en naturlig dynamik og effektivt menneskeligt drama midt i al politiarbejdet og afspejler samtidig det stadig klasseinddelte Storbritannien.

Som f.eks. i serien om Morse, hvor den gnavne, Oxford-skolede kriminalkommissær bakkes op af den solide kriminalassistent Lewis fra Nordengland.

I Dalziel & Pascoe, der er baseret på bøger af Reginald Hill og lige udkommet på dvd, vendes konventionen på hovedet, idet chefen er den på mange områder usympatiske Dalziel (spilles af Warren Clarke og udtales Di-el), mens hans højre hånd er den anderledes afdæmpede og høflige Pascoe (Colin Buchanan). Dalziels opførsel er ofte er både politisk ukorrekt og temmelig uforskammet. Efterhånden lærer man som Pascoe også at holde af Dalziel, hvis usunde livsstil flere gange er tæt ved at koste ham livet.

Fornuftig balance

I serien om Inspector Lynley, der nu også er ude på dvd og tager udgangspunkt i Elizabeth Georges romaner, sættes den 8. jarl af Asherton, kriminalkommissær Thomas Lynley (Nathaniel Parker), sammen med kriminalassistent Barbara Havers (Sharon Small), der kommer fra noget mere beskedne kår. Af det øvrige politi anses de to for at være hhv. en forkælet, doven overklassedreng og en besværlig outsider, men de er et ret effektivt og dedikeret par, som opklarer deres sager - også de mere ømfindtlige af slagsen - og ender med, trods deres mange forskelligheder, at blive nære venner.

Dalziel & Pascoe og Inspector Lynley hører til blandt de bedre af de mange britiske kriminalserier, som man efterhånden kan få på dvd, og ligesom Morse formår de at holde en fornuftig balance mellem personernes personlige og professionelle liv, ligesom de holder fast i den elementære spænding ved opklaringen af de ofte indviklede sager.

Dalziel & Pascoe og Inspector Lynley. Region 2. SF-Film

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her