Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Revolutionær romantiker

Hvad bevæger den, der ønsker en bedre verden, og som er villig til at dø for sin indsats? Ny bog går tæt på Che Guevaras liv og den revolution, han kæmpede for
Moderne Tider
18. oktober 2008

Havde Che Guevara levet, var han fyldt 80 den 14. juni. De revolutionæres ikon og forbilledet for mange drømmere. En figur tæt på helgenstatus, et symbol på levendegørelsen af undertrykkelsen i romantisk outfit i andre.

Billedet fra 1960 af den 31-årige oprører er kendt selv af dem, der ikke aner, hvad han stod for. Der er næppe tvivl om, at Guevaras fotogene fremtræden og en identitet som helten, der taler de fattiges sag, og som dræbes i kampen for en bedre verden, går lige i hjertet hos romantikere af både den ene og den anden politiske observans. For eksempel den franske udenrigsminister, Bernhard Kouchner, som i sine unge år havde kommunistisk overbevisning og en beundring for Che Guevaras kamp for de fattige.

Talsmand for socialisme

Guevara begyndte at læse medicin, men på en tur gennem Latinamerika så han, hvad der i hans øjne var resultatet af en rå kapitalismes udbytning af de fattige. Han blev hurtigt overbevist om, at det måtte være en kommunistisk revolution, som skulle sikre dem anstændige levebetingelser.

Hans forbindelse til den cubanske revolution er velkendt, og han blev en af Castros nærmeste fortrolige. Han blev industriminister og chef for nationalbanken, og han rejste rundt som talsmand for den cubanske version af socialismen.

Senere forsvandt han på mystisk vis fra Cuba for så at dukke op først i Congo og senere i Bolivia for at kæmpe for revolutionen.

Det var i Bolivia, at han sammen med en mindre gruppe revolutionære blev dræbt den 9. oktober 1967 i en alder af 39. Selv de af os, som dengang var børn, erindrer hans heltestatus. Plakaten med hans ansigt hang på utallige værelser.

Der er således mange gode grunde til at erindre sig Che Guevara. Tyskeren Gerd Koenen gør det i sin omfattende bog om Guevara og hans nærmeste. Ikke for at ophøje ham til helgen, men for at se nærmere på, hvad der bevæger den, der ønsker en bedre verden, og som er villig til at dø for sin indsats.

"Salige er de, der stifter fred," siger Jesus som bekendt. Spørgsmålet er, om Che Guevara stiftede fred, eller om et andet citat passer bedre, nemlig et af Nietzsche: "Den, der ved, hvorfor han lever, kan bære næsten et hvilket som helst hvordan."

Grundig som en tysker

Koenens bog belyser ikke blot Guevaras eget liv, men inddrager også hans nærmeste, først og fremmest Fidel Castro og dertil en mere ukendt figur; den tyske kvinde Tamara Bunke, som havde sluttet sig til Guevaras guerillagruppe i junglen. Hun voksede op i DDR og kom i begyndelsen af 60'erne i forbindelse med Guevara på Cuba.

Koenens bog er grundig, som en tysker kan gøre det - det er positivt ment - og hans skildring er ikke ukritisk. Men man er heller ikke i tvivl om forfatterens beundring. Che Guevara er den revolutionære, som med en baggrund i filosofien og litteraturen (Che Guevara havde ved siden af de store revolutionsteoretikere også studeret Sartre, Russel og Freud og var velbevandret i store forfattere som Lorca, Keats og Neruda) handler frem for at vælge det komfortable liv, han med sin begavelse kunne have slået sig til ro i. Dermed er Guevara mere end blot en eventyrer. Spørgsmålet er så, om det er drømmeren, der til sidst får overtaget. Hvad får således, spørger Koenen, en lille flok som den, Guevara var leder af, til at tage til Bolivia og i junglen kæmpe mod en militær overmagt?

Der var ingen bolivianske bønder med i den flok, som de CIA-støttede tropper fik nedkæmpet, og de pågældende guerillaer må have vidst, at deres chancer for at nå målene var lig nul. Måske er det derfor, at den soldat, som til sidst henretter Guevara efter hans tilfangetagelse, spørger ham, om han er ude på at sikre sig udødelighed. Efter sigende skulle Che Guevara have svaret: "Nej, jeg tænker ikke på min egen, men på revolutionens udødelighed."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arne Jørgensen

Lyder interessant. Håber den kan udkomme på dansk fra et dansk forlag. Tidligere blev The Che Handbook trukket tilbage fordi Berlingske Tidene mente den var ensidig.