Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Én skide weekend i Oviedo

Det handler om kærlighed - og hvordan man som menneske vælger at favne den - i Woody Allens nye morsomme og charmerende film 'Vicky Cristina Barcelona'
Kærlighed. Vicky og Cristinas (Scarlett Johansson t.h.) romantiske eventyr i Barcelona inolverer også den farverige furie Maria Elena (Penélope Cruz).

Kærlighed. Vicky og Cristinas (Scarlett Johansson t.h.) romantiske eventyr i Barcelona inolverer også den farverige furie Maria Elena (Penélope Cruz).

Moderne Tider
21. november 2008

Efter mange år med fast base i New York er Woody Allen med sine fire seneste film blevet en slags filmisk nomade, som rejser derhen, hvor han kan få penge til at lave sine film. Den amerikanske filmmager og auteur er ikke længere så populær, som han var i 1970'erne og 80'erne, men med Match Point (2005) og Scoop (2006), der begge blev til i England, viste han, at han stadig har ting og sager at sige om livet, kærligheden, forbrydelse og straf.

Den tredje film, Allen lavede i England, dramaet Cassandra's Dream, var en skuffelse, men nu er han i Spanien, nærmere bestemt Cataloniens smukke hovedstad, Barcelona, hvilket synes at have givet ham fornyet kunstnerisk energi, og resultatet er en såre charmerende og morsom film om måden, vi mennesker håndterer kærligheden på.

Vicky Cristina Barcelona er Woody Allens tredje film med sin nye muse, Scarlett Johansson, i en hovedrolle - de to første var Match Point og Scoop - og hun har vist sig at kunne løfte arven fra Diane Keaton og Mia Farrow, Woodys foretrukne leading ladies for snart mange år siden.

Sjælekvaler

I filmen spiller Johansson titlens Cristina, den blonde, rastløse halvdel af et venindepar, som drager fra USA til Barcelona for at tilbringe sommeren med at slappe af, nyde den gode mad og studere catalansk kultur. Den anden halvdel, mørkehårede, specialestuderende Vicky, spilles af briten Rebecca Hall, der er ved at markere sig som en af sin unge generations mere talentfulde skuespillerinder.

Hvad angår kærlighed er Vicky og Cristina så forskellige som nat og dag - det med håret er ingen tilfældighed - og hvor Cristina er en uforbederlig romantiker, som hellere end gerne springer ud i den dybe ende, er Vicky meget mere forsigtig, forlovet som hun er med en bundsolid forretningsmand hjemme i USA.

Men knap er de to unge kvinder landet i Barcelona, før de bliver kurtiseret af den tiltrækkende, dameglade maler José Antonio (Javier Bardem). Han inviterer dem på en weekend i Oviedo, og mens Cristina er nem at overtale, kræver Vicky en del bearbejdning. Snart er de dog på vej, og det bliver begyndelsen på en sommer fuld af romantiske forviklinger, som også involverer José Antonios smukke og temperamentsfulde ekskone Maria Elena (Penélope Cruz) og en del sjælekvaler og spekulationer over kærlighedens lunefulde væsen.

Alt sammen på grund af én skide weekend i Oviedo, som Vicky senere så præcist formulerer det.

Efter 40 film er det måske ikke overraskende, at Woody Allen om nogen kan finde ud af at skrive en mundret og vittig dialog. Men beundringsværdigt er det alligevel, at han i en alder af 72 - han bliver 73 den 1. december - formår at lægge troværdige replikker i munden på de meget yngre hovedrolleindehavere i Vicky Cristina Barcelona.

Uforskammet pittoresk

Indimellem slår det oven i købet gnister, ikke mindst da Penélope Cruz dukker op og er ved at stjæle billedet fra både Johansson og Bardem med sit festfyrværkeri af en ekskone, helt uden hæmninger og mentalt noget ustabil. Også Bardem er perfekt i rollen som erfaren Don Juan, der godt selv ved, hvor tiltrækkende og charmerende han er. Og Hall og Johansson komplementerer hinanden godt, både udseendemæssigt og som to meget forskellige personligheder, der er ved at beslutte sig for en vej gennem livet.

Filmen er blevet kritiseret for at præsentere publikum for et alt for postkortagtigt portræt af Barcelona, men pointen er, at man - i hvert fald til at begynde med - skal se byen fra de to unge kvinders synsvinkel, og det farver naturligvis fotografen Javier Aguirresarobes fine billeder af den i forvejen uforskammet pittoreske by.

Under alle omstændigheder er Barcelona et mere end passende bagtæppe for Vicky og Cristinas underholdende, følelsesmæssige eventyr, der får én til at overveje, hvordan man selv gebærder sig i slige sager.

Vicky Cristina Barcelona. Instruktion og manuskript: Woody Allen. Spansk-amerikansk (Dagmar, Empire og Grand i København og en god håndfuld biografer i resten af landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her