Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Fredagsgys og herrevin

Det er i dag fredag den 13., dagen hvor alt kan gå galt, og hvor kong Phillip VI af Frankrig henrettede en lang række tempel-riddere. Derfor skal der naturligvis indtages mørke, brutale og frygtindgydende vine
Moderne Tider
13. februar 2009

Datoen er for nogle frygtindgydende i sig selv: Fredag den 13. En dag, hvor alt kan gå galt, og hvor grusomheder finder sted. Det begyndte med Kong Phillip IV af Frankrig, der på denne dag i 1307 nakkede en lang række tempelriddere, og siden er det kun blevet værre. Dengang var det ganske vist en oktoberdag, men trettentallet og ugedagen blev til 'uhyggens tegn,' også da den julianske kalender røg, og datoen reelt blev skubbet 10 dage.

Vinhandlere bruger ikke datoen, og uhygge og vinindtag har heller ikke meget med hinanden at gøre, men i 'dråbefangst' er dagen udvalgt til at kalde på mørke, nærmest brutale herrevine af den slags, der heldigvis også er kvindeligt publikum til.

Husfruen har allerede på hjemmebanen klargjort sit syn på latterlige skribenter, der opererer med kønsbestemte vinbetegnelser, men hendes glæde ved vine af den begsorte slags overdøvede afskyen for sexister, og alkoholprocenten hjalp bestemt også hyggen og smagningen på gled.

Fløjlsblød Malbec

Vi begynder i det østlige Australien med Robbins Creek på Shiraz og Merlot. Den har egentlig ikke kraft nok til at komme med, men til 120 kroner for tre flasker var den et forsøg værd. Vinen smager skønt og vil klæde de allerfleste middagsborde, men trods både moden frugt og god bærsmag, skal der mere til for, at betegnelsen holder. Køb den evt. som en hyggelig vintervin, og drik den gerne som ledsager til en klassisk lammekølle provencale.

Anderledes kraftfuldt bliver det længere mod vest med Isolation Ridge Vineyards 2005 Cabernet Sauvignon. Prisen tredobles, men her er også saft og kraft, en overvældende bouquet og alt det gode, man overhovedet kan sige om vellavet Cabernet Sauvignon; buler af frugt, intens farve og lang eftersmag. Her kan de virkelig lave herrevin.

Det kan argentinerne også, især i Mendoza, hvor Malbec drives frem til noget nær perfektion. Vinhandler Philipson har i en årrække haft et nært samarbejde med firmaet Catena, der i utallige variationer og prislejer leverer mere end drikkelig vin. 2006-udgaven af Catenas Malbec er begsort med en fyldighed, der nærmest er overvældende. Der er såmænd ingen grund til at spise mad til, for den kan helt af sig selv. Smagen er fløjsblød og Malbec-druerne, der er dyrket i op til 1400 meters højde, folder sig helt ud. Det er slik for voksne - uanset køn.

Ikke så ond

Smagningen til fredag den 13. må naturligvis slutte et sted i Frankrig, og sløjfen bindes til kong Phillips drab på tempelherrerne. Hører man til de, der normalt tænker på Rhone-Village vine som tarveligt sprøjt, er der grund til at vove pelsen og lægge de 119 kroner, der skal til for en flaske Guillaume de Rouville. Om navnet ligefrem har aner tilbage til tempelridderne ligger uden for klummistens research, men 2006-udgaven er formidabelt god. Den har mange kvaliteter til fælles med ovennævnte argentiner, men er endnu mere fløjlsblød og har et strejf af sødme, der gør den til smagningens vinder.

Hovedbestandelen er Syrah, og en ordentlig slat Grenache fra gamle stokke fuldender værket. Efter den vin er det mere end svært at se fredag den 13. i ondskabens skær.

4/6 Robbins Creek Shiraz/Merlot Skjold Burne butikker 3 fl. 120 (normalt 49,95/stk.)

5/6 Isolation Ridge 2005 Cabernet Sauvignon www.wine.dk 129,-

5/6 Catena Malbec 2006 www.philipsonwine.com 99,95

6/6 Guillaume de Rouville 2006 www.vinovenue.dk 119,- v. 12 fl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her