Læsetid: 4 min.

At gøre en forskel

Den norske udenrigsminister om trangen til forandring. En forandring, der ligger inden for menneskenes rækkevidde
28. februar 2009

Egentlig er det ganske bemærkelsesværdigt, som Norge har evnet at placere sig som deltager i en række internationale sammenhænge. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland var en vigtig udenrigspolitisk figur, som fik stor international respekt, det samme gjaldt en person som Thorvald Stoltenberg. Eller tag de såkaldte Oslo-aftaler fra 1993 mellem Israel og PLO.

Norge har således en tradition med at tænke på sig selv som andet og mere end bare et land, som i kraft af sit lille indbyggertal skal holde lav profil. Der er udblik og mod til at agere ud fra helt andre og mere ædle mål end det at placere sig, så man selv får det bedste ud af det. Med andre ord er der plads til mere end kold pragmatisme i norsk politik.

Interessant udblik

Det viser klart de holdninger, som kommer frem i den norske udenrigsminister Jonas Gahr Støres bog Å gjøre en forskjell. Titlen viser, hvad der er hans politiske grundtone: At ville forandre noget ud fra et værdisæt. Nogenlunde med de ord indleder han sin bog, som er skrevet "på rejser og i ledige stunder" i perioden april til oktober 2008.

Den indeholder dermed en række højaktuelle refleksioner over nogle af de mest spændende emner inden for international politik. Set med norsk udgangspunkt, men med et udblik som gør det sagte interessant for andre end nordmænd.

Det sidste blev ikke mindst bogens forfatter mindet om, da bogen udkom i november. I bogen beretter Støre om et besøg i Hebron på Vestbredden. Om de lukkede butikker og om nettet, som palæstinenserne har måttet sætte op over gaderne i den gamle bydel for at beskytte sig mod affald og afføring, som de israelske bosættere kaster ned på dem fra de øverste etager. Og om at skodderne, som er slået for vinduerne og boltet fast, er mærket med det israelske politis mærke.

På en dør står der "Gaz tha Arabs" (Gas araberne).

"De er mærket, som andre forretninger har været mærket andre steder og til andre tider," som Støre skriver det.

Den side læste man godt i Israel, hvor landets største avis kort efter udgivelsen af Støres bog spurgte, om den norske udenrigsminister sammenligner bosætterne med nazisterne, og hvor en talsmand for det israelske udenrigsministerium udtrykte skepsis over, om en norsk udenrigsminister faktisk havde skrevet sådan. Men Støre har ikke trukket sine udtalelser tilbage og har heller ikke villet uddybe dem, men blot meddelt, at enhver må tolke det skrevne, som man vil.

Troværdig

Andet ville også ligne den 48-årige udenrigsminister dårligt, hvis man skal tro det, han skriver i bogen. Og det er der god grund til at gøre, for Støre virker oprigtig og troværdig. Det er ikke en spisekort, som har fortalt ham, hvordan han skal sende de rigtige statsmandskunsters, men ham selv der synes at stå for de markante statuettens om nødvendigheden af, at det politiske har en "værdiforskydning", og at det politiskes udfordring først og fremmest er at se efter muligheder for handling og "at gøre en forskel", som bogen hedder.

Det hedder ligefrem, at der næppe er noget verdensproces, som verdens stater ikke kan løse, dersom de har vilje til det.

"Forandring ligger ikke udenfor menneskenes rækkevidde. Den ligger indenfor."

Det er grundtonen i de skildringer, bogen indeholder, og som for en (lidt for) stor dels vedkommende er refleksioner over samtaler, Støre har haft med ministerkolleger rundt om i verden.

Sundhed for verden

En af Jonas Støres mærkesager, om man kan bruge sådan et udtryk, er forskellen mellem den rige og den fattige del af verden, som det kommer til udtryk i den almene sundhedstilstand. Det er unægtelig tankevækkende, at 90 procent af al sundhedsoplysning er rettet mod behovene hos de 10 rigeste procent af verdens befolkning. Verden har, mener Støre, ressourcer nok til at gøre medicin tilgængelig for alle, som trænger til det.

Navnlig Støres baggrund som medarbejder for Gro Harlem Brundtland i WHO og som chef for Norges Røde Kors har været med til at sætte det perspektiv på sundhedsspørgsmålet, som han har. Han ser de penge, der bruges til forbedring af sundheden for de fattige lande, som en investering og ikke som en udgift, således som man ellers kan iagttage en del økonomers tilgang til netop det spørgsmål. Noget der engang fik en kendt norsk sundhedsdirektør til at udtale, at økonomer var "værre end tuberkulose!"

Dansk udenrigspolitik fylder ikke det store i bogen. Per Stig Møller omtales venligt og med sympati, men der er også kritiske bemærkninger, navnlig til den danske regerings prioritering af det nordiske samarbejde, som beskrives som "ikke... særlig målrettet når det gælder fordybning."

Man er vel diplomatisk i sin udtryksform, når det gælder broderfolket.

Jonas Gahr Støre: Å gjøre en forskjell, 341 sider, Cappelen Damm, 349 norske kroner. ISBN: 9788202293307

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu