Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Forårsfornemmelser

De seneste dages temperaturer har ikke givet mindelser om foråret, men det er på vej og skal kunne smages i glasset
Moderne Tider
27. marts 2009

København den 24. marts kl. 07:47. På cykel. Termometret viste minus to grader, men med vindstyrken omkring kuling og stiv modvind var ansigtspåvirkningen nærmere minus 15. Og på lørdag skal urene stilles om til sommertid. Klummisten tillod sig mellem de anstrengte pedaltråd at bande både Informations Ejvind Larsen og klimamedarbejder, Jørgen Steen Nielsen, hen, hvor peberet gror. Eller rettere: Hen hvor isvinteren råder året rundt - og helst over trægrænsen ud i vinden. Så kan de drømme om drivhuseffekt.

En sådan råkold martsmorgen er næppe den bedste optakt til en smagning af vine, der kan bringe Informations læsere ind i foråret, men når nu den første forårsmåned går på hæld, og vinene stod klar på bordet, var der ikke rigtig nogen vej uden om. De letteste vine blev dog hurtigt udskudt til bedre og i al fald varmere tider, men forår i vinland skal det alligevel være.

Tysk tradition

Kalenderen indikerer nemlig, at de tunge gryderetter og ditto vintervine snart skal sendes i skammekrogen, og forberedelsen til det første glas i haven, parken eller sommerhusets forårssolskin forberedes, ligesom ledsageren til påskelammet skal findes.

Engang fejrede man vinterafslutning ved at feste med det sidste af forrådet, men trods den såkaldte finanskrise er de fleste endnu i stand til at fyre den af med friske forsyninger. I Sydtyrol er det næppe blevet forår, men er der råd, så prøv en flaske Sauvignon Winkl 2007. I regionen, der hører til Italien, kan man hurtigt rode sig ind i en gang buksevand ved at kalde indbyggerne tyskere, men Winkl har meget af den bedste tyske vintradition over sig, og også der går mænd i tumpede shorts. Vinen er skabt på Sauvignon blanc og har sødme og syre i fineste kombination med en blomstersmag, der bringer løfter om forår og sol. Det forårshumør, der forliste på cykelstien, blev genskabt af Winkl; den smager ganske enkelt, så englene synger.

Lam og elegance

Fornøjet over at ramme den perfekte forårsvin i allerførste hug gik arbejdet videre med et tænke på vin til lammesteg. I Istedgade har halal-slagtere for længst overtaget gadens slagtertradition, og skønt de fleste ikke har megen sans for modning af oksebøffer, er de til gengæld sublime til dansk lammeryg. Hertil fordres vin, der ikke dræber den sarte smag og samtidig skærer lige gennem fedtet. En Cairanne La Perdendaille 2006 fra Vaucluse i det sydlige Frankrig bringer mindelser om rigtigt forår, og i en skøn blanding af knasende tørhed, markant peber og elegante tanniner faldt samtalen hurtigt på fordele og ulemper ved at grille lammeryggen. Det er en eminent vin til prisen.

Til hitlisten

Et glas af den ikke mindre kvalificerede Granite de Grange 2007 fra Rhône holdt samtalen på grillkurs. Rhône-vine er sjældent populære hos husfruen, men hun overgav sig til den fine sødme, det tørre og elegante smagsindtryk, der sammen med en eftersmag af brændt karamel fik vinen indskrevet på familiens hitliste.

En raffineret kleppert

Svigter foråret i Europa så prøv Chile i stedet. Vinhandler Philipson har stor succes med Viu Manent-vine, der findes i alle prislejer. En særlig hus-cuvé i årgang 2006 Reserva er mere elegant end de billigere og kan i tilfælde af fortsat kulde holde humøret i top. Den er trods brutale 14,5 pct. alligevel raffineret, den har råstyrke, og på en råkold forårsdag vil den banke de allerfleste vine i samme prisleje af banen.

Viu Manent reservaen ville også kunne holde liv i både Larsen og Nielsen, hvis de stadig sidder på den bjergtop i polarkulden, og i mens kan vi andre blive her, vente på forår og tænke på lammesteg.

Sauvignon Winkl 2007. 130 kr. bedømmelse 6/6 www.wine.dk

La Perdendaille Cairanne 2006. 95 kr. bedømmelse 5/6 www.vinoble

Granite de grang 2007. 99,95 kr. bedømmelse 5/6 Vinspecialisten/Magsin/HJ Hansen

Viu Manent Reserva 2006 Cuvée Philipson 69,95 kr. bedømmelse 4/6 www.philipsonwine.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her