Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Hvem myrdede Brignon (1947)

Der står en ram lugt af efterkrigs-fattigdom ud fra de smukt komponerede, sort-hvide billeder i Henri-Georges Clouzots psykologiske thriller
Moderne Tider
1. maj 2009

Der står en ram lugt af efterkrigs-fattigdom ud fra de smukt komponerede, sort-hvide billeder i Henri-Georges Clouzots psykologiske thriller. Filmens kriminalinspektør, spillet af den legendariske Louis Jouvet, bor i en rodet, snusket etværelseslejlighed, og de to andre hovedpersoner, en yppig varietésangerinde (Suzy Delair) og hendes skinsyge ægtemand og akkompagnatør (Bernard Blier), færdes i et afrakket musichall-miljø, der udmales med fremragende detaljerigdom. Filmen blev for godt ti år siden valgt til den næstbedste franske krimi nogensinde af filmtidsskriftet Positif, og den er blændende fortalt, selv om plottet overbeviser mindre end psykologien. Især Bernard Bliers underspillede, halvskaldede hanrej er en meget moderne, troværdig figur, når han styrer mod afgrunden i blind forelskelse. Suzy Delair giver en ikonisk markant fremstilling af rundbuet fransk frækhed med glimt i øjet, men får også skabt en menneskelig figur. Og overalt mærkes efterkrigsfattigdommen: på politigårdens snavsede kontorer og i de forfaldne gader. Clouzot, der kom i unåde for filmisk samarbejde med tyskerne, har stået i skyggen af navne som Renoir, Carné og Becker, men er her en mindre mester.

Hvem myrdede Brignon. Instr.: Henri-Georges Clouzot. Manus.: Clouzot og Jean Ferry. Kan fås på dvd via amazon.co.uk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her