Læsetid: 2 min.

En kvinde under indflydelse

24. april 2009

At Keira Knightley hele tiden udvikler sig som skuespiller kan man forvisse sig om ved at løse billet til Saul Dibbs fine periodedrama The Duchess, hvor den 24-årige brite har hovedrollen og viser os sin karakters rige, indre liv.

Baseret på virkelige begivenheder – og en bog af Amanda Foreman – fortæller The Duchess om 17-årige lady Georgiana, der i 1774 bliver gift med hertugen af Devonshire (Ralph Fiennes), en af Englands mest magtfulde mænd.

Det er Georgianas ambitiøse mor (Charlotte Rampling), som står bag det arrangerede ægteskab, men Georgiana tror, at hertugen elsker hende. Det viser sig dog, at den socialt og følelsesmæssigt handicappede mand kun ønsker en arving, en dreng, og det er begyndelsen på et mareridt af et ægteskab, en psykologisk og til tider fysisk krig, hvor de stridendes elskere og elskerinder også inddrages.

Den unge hertuginde bliver snart en stjerne inden for både mode – tegner egne kjoler og hatte – og politik, hvor hun bruger sin popularitet til at hjælpe oppositionspartiet med at komme i regering.

The Duchess er dog hovedsageligt historien om Georgiana, og det er da også som dramatisk portræt af en intelligent og selvstændig ung kvindes liv i en tid, hvor en kvinde forventedes at gøre, som hendes mand sagde, at filmen er mest interessant.

Manuskriptet er delvist signeret af danske Anders Thomas Jensen – på et tidspunkt var det meningen, at Susanne Bier skulle instruere filmen – og ikke mindst Knightley og Fiennes har fået meget at arbejde med i deres fyldige, facetterede figurer. Nok er hertugen et usympatisk bekendtskab, men han er ikke helt så modbydelig, som man skulle tro. Han er i høj grad et produkt af en samfundsorden og gør kun, som han er opdraget til.

Dibb, der tidligere har gjort det i mere nutidige, socialrealistiske historier, er en dygtig billedmager, og The Duchess er veliscenesat og flot fotograferet. Der er brugt tid og penge på at få alt til at se rigtigt ud, men uden at dvæle ved det. I stedet er fokus på personerne og historien, og ud af det kommer der en spændende filmoplevelse.

The Duchess. Instr.: Saul Dibb. Manus.: Anders Thomas Jensen, Jeffrey Hatcher og Saul Dibb. Britisk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu