Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Påskevejr og Bourgogne-drømme

For denne klumnist kaldte påskestemningen på franske vine. Det skyldes måske den årligt tilbagevendende og i år uforløste trang til at køre foråret i møde
Moderne Tider
17. april 2009

Stemningen i de danske virksomhedskantiner var formentlig den samme landet over, da medarbejdere og kolleger i tirsdags genså hinanden oven på en påske, der overalt stod i solen tegn.

Solrøde kinder, brede smil og blanke øjne har efter en lang vinter afløst det blege 'look', der på disse breddegrader kan få en hvilken som helst frokostkø til at ligne en flok patienter, der burde sendes på rekreationshjem. Foråret kom endelig til Danmark.

Havde man det særlige privilegium at kunne fyre et par restferiedage af op til helligdagene, kunne man faktisk opleve at tilbringe ti dage i træk i den stærke forårssol, og overalt blussede kuglegrille om kap med solskoldede næser.

Den slags kunne man naturligvis vælge at fejre med godt øl, men der er nu noget helt særligt over den første flaske frokostvin i det grønne eller et godt glas hvidvin drukket midt i årets første smålune solnedgang.

Forårssol og bourgogne

Hos klummisten kalder en sådan stemning på franske vine.

Det skyldes måske den årligt tilbagevendende og i år uforløste trang til at køre foråret i møde, men kan man ikke selv komme til Frankrig, er det i al fald en smal sag at lade Frankrig komme her.

Trods markante fremgange for salget af oversøisk vin i danske butikker bugner hylderne heldigvis fortsat med et betydeligt udvalg af franske vine.

Her er noget for enhver smag og pengepung, men vil man have kvalitet, er det sjældent billigt. Forårssol og Bourgogne er en fremragende kombination både i rød og hvid, men netop vinene fra dette distrikt har en kedelig tendens til at slå bunden ud af normaldanske vinbudgetter.

Det forsøger forskellige importører med mellemrum at løse ved at hjemtage konsumvine fra området, men de slipper som regel dårligt fra det. Discountbourgogne er ofte lig med hovedpine og blå tænder.

En behagelig undtagelse fra denne regel er det gamle vinfirma H.J Hansens import af en hvid og en rød dagligbourgogne. Udtrykket 'dagligbourgogne' kan vist nok tilskrives livsnyderen, redaktør med meget mere Jørgen Schleimann, der for nylig passerede de firs.

Udtrykket er nærmest en fornærmelse mod et finanskriseramt familiebudget, men kvalitet koster, og i forhold til de virkelig store Bourgogner er priserne dog tålelige.

Den hvide, en 2007 Chardonnay Laforet fra Joseph Drouhin, er præcis så tør, klar og flintsmagende, som man kan forvente sig, og er man til elegante vine, er den et virkelig fint bud på et glas i solnedgangen.

Kvalificeret dagligvin

Den røde Bourgogne, der let afkølet er eminent som frokostvin, er fra samme hus, men i en 2006 Pinot Noir-udgave.

Rejser man i området vil man overalt møde lokal Pinot Noir til rimelige priser, og udtrykket dagligvin skal her forstås på et særdeles kvalificeret niveau.

Her er masser frugt og en markant og behagelig eftersmag, uden den flade fornemmelse der alt for ofte følger de allerbilligste røde Bourgogner.

Påskens favoritvin blev dog ingen Bourgogne. En gensmagning af en E. Guigal Cotes du Rhone på ren Viogniere i 2007-udgave blev den hvide vin, der for os passede bedst til sommerhus og solnedgang.

Den har som andre gode, hvide Rhone-vine et blomsterpræg, der tenderer det parfumerede, og serveret velafkølet i store glas kan det ikke gøres ret meget bedre.

En elegant vin, som kunne få selv en Schleimann til kortvarigt at svigte Bourgognen og blot stilfærdigt nyde, at foråret endelig bed sig fast.

2007 Laforet AOC Bourgogne Blanc Vinspecialisten/Magasin 94,95 resten af april (normalt 109,95) 4/5

2006 Laforet Bourgogne Pinot Noir Vinspecialisten/Magasin 79,95 resten af april (normalt 109,95) 4/5

E.Guigal 2007 Cuvée Philipson www.philipsonwine.com 69,95 5/6

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her