Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Røvtur på 1. klasse (1987)

Moderne Tider
3. april 2009

I sidste halvdel af 1980'erne fyldte film om yuppier, der indser, at livet er andet end karriere, statussymboler og mammon godt på biograflærrederne. Den sjoveste af dem er John Hughes' road movie-komedie Røvtur på 1. klasse, hvis trumfkort er den forrygende kemi mellem Steve Martin, der spiller den asociale og hidsige reklamemand Neal Page, og salig John Candy, der spiller hans eksakte modsætning Del Griffith, en jovial og ekstremt sluddervorn sælger af noget så kodylt kedsommeligt som de små plasticringe, man hænger badeforhæng op med. Neal har været på forretningsrejse til New York da hans plan om at nå hjem til familien i Chicago til Thanksgiving forpurres af en snestorm. Og det er blot det første af flere forhindringer, som det umage par må improvisere sig ud af. Desuden bærer Del på en dyster hemmelighed, hvilket går op for Neal, da han som følge af det, der set i bakspejlet var en kaotisk dannelsesrejse, bliver i stand til at kere sig om andre end sig selv og sine allernærmeste. Hvis man ville, kunne man klandre Røvtur på 1. klasse for at være både banal og sentimental, men at opleve to så talentfulde komikere på toppen af deres ydeevne er bestemt noget at være taknemmelig for.

Røvtur på 1. klasse. Instruktion og manuskript: John Hughes. Kan fås på dansk dvd fra Paramount

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her