Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Mange veje fører til rom

Der er mørk rom, og der er lys rom, sådan er det. Den lyse er noget, man hælder i cola, og den mørke er primært noget, som holder 1.600 procent og drikkes opvarmet på skiferie i østrig
Moderne Tider
26. juni 2009

Hvid rom er naturligvis andet og mere end lunken Bacardi, ligesom mørk rom er mere end Havana Club og den obligatoriske Hansen i énliters flasker. Den mørke rom kan produceres både direkte af sukkerrør, og af den melasse som sukkerproduktionen giver som restprodukt, og kan variere fra let besk over sød til ligefrem at være bolcheklistret. Der produceres rom i hele Caribien og meget af Syd- og Centralamerika, men også i Europa produceres der visse steder stadig mørk rom. Alt over Sytten har smagt på tre slags rom fra lidt ukendte regioner, og i et rimeligt prisleje.

Lidt brovtende

Trinidad og Tobago er en øgruppe ud for Sydamerikas kyst, som har været gammel sukkerkoloni, og stadig i dag har en dominerende sukkerindustri. De eksporterer ikke meget spiritus, men en af dem, som kan fås, er Plantation Original Dark Rum. Den er gyldenbrun som cognac og har en virkelig udsøgt og delikat aroma, som sødmefyldt og lifligt minder om både fersken, kirsebær og hasselnødder. Smagsoplevelsen er dog anderledes nådesløs: Det er en meget sød rom, som nok vil overraske flere, der er mindre vant med forskellige varianter, og dens sirupsagtige eftersmag, de bitre nuancer i ganen og den tykke konsistens er et brovtende bekendtskab. Den er meget voldsom som straight shot, men bliver, som det i øvrigt er anbefalet på flasken, meget mere omgængelig af et pres fra en lime og et skvæt dansk-vand. Den er desuden helt perfekt til flamberinger af desserter, qua det høje sukkerindhold.

Krydret, men sprittet

Robert Watson's Demerara Rum er fra det lille sydamerikanske land Guyana. Den er mørk som cola og har en meget spændende, krydret aroma, som minder om en bitter eller en kryddersnaps, krydret, varm og stærk. Den har en let spids smag, sød, bevares, det er jo en rom, men absolut ikke så det er det første, man bemærker. Derimod er den lakridsrodsagtige, bittersøde smag som en morgenbitter snarere end en godnatsjus. Det er en langtidslagret rom, der har ligget på egefade, hvilket smages tydeligt i den lidt flygtige eftersmag, som dog når at sætte et langvarigt anstrøg af harpiks. Den let sprittede smag og den krydrede tone gør sig fortrinligt i blandede cocktails, og det er desuden en rom, som nok kan finde en særlig niche i Danmark, da den virker som det oplagte valg til at stænke på fedtemadden med stærk ost, sky og løgringe.

Tysk beskedenhed

I den slesvigske by Flensburg nær grænsen til Danmark produceres der også rom. Der var engang mere end 200 såkaldte romhuse i byen, men nu er kun et enkelt af de ældre tilbage, Johannsen Rum. De producerer flere afarter af rom, på den klassiske metode som kan siges at være blandt de tidligste eksempler på kapitalistisk globalisering, der kendes: Den destillerede spiritus produceres på romhusets egen plantage på Jamaica, hvorefter den sejles i store tanke direkte til Tyskland, og her omhældes den så på fade og lagres. Den længst lagrede af disse er lagret i 14 år og hedder Royal Rum. Det er en meget lys rom, næsten som en whisky, med en lidt diskret abrikospræget aroma, som ikke gør meget væsen af sig. Under den pæne styrke er smagen meget rund og blid på en næsten høflig måde, som om den egentlig har mere at byde på, men er lidt forlegen ved at gøre opmærksom på sig selv. Nogen helt bly viol er den dog ikke, for i eftersmagen folder tonerne sig ud, og den bliver markant længere i munden end de to andre testede - Den er sød som sveske og har noter af banan og egetræ. Den er afgjort et meget helstøbt produkt, men nogle vil sikkert savne lidt mere cubansk gadedreng og lidt mindre tysk turist i regnjakke og forsagte spørgsmål. Alt i alt er det en fortræffelig rom til at nyde på de lange lyse aftener på en svensk kanoferie, mens bålet knitrer og idyllen kun brydes af lyden af myg eller knot, der klaskes.

Serie

Alt Over 17

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her