Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Alice's Restaurant (1969)

Moderne Tider
24. juli 2009

Arlo Guthrie er søn af den legendariske amerikanske protestsanger Woody Guthrie, der i 1967 døde af demenssygdommen Huntingtons chorea. Samme år førte Arlo - der endnu var teenager - familienavnet videre med pladen Alice's Restaurant Massacree, hvis højdepunkt er en 18 minutter lang talking blues, som med stort vid og endnu større charme ironiserer over datidens modkultur, men samtidig er et smældende anklageskrift til folkene bag Vietnam-krigen. Selv om Arthur Penn var (og er) et kvart århundrede ældre end Arlo, var også han en del af slut-60'ernes fornyelsesbevægelse, og som det tumultariske årti gik på hæld, drejede Penn en film baseret på Arlos musikalske værk med den unge musiker i hovedrollen som sig selv. Som repræsentant for systemet ses en emsig politimand ved øgenavn Officer Obie, der indirekte redder Arlo fra at blive sendt til Vietnam, da han smider ham i detentionen for ulovlig dumpning af affald. For at det ikke skal være løgn, er herligheden baseret på en sand og selvoplevet historie, der fandt sted i sovebyen Stockbridge i Massachusetts i 1965. Lovens lange arm, William 'Obie' Obanheim, var endda sportsmand nok til at medvirke som sig selv i Penns film, mens Arlos berømte far spilles af Joseph Boley. JVK

Alice's Restaurant. Instruktion: Arthur Penn. Manuskript: Arthur Penn og Venable Herndon. Kan fås på engelsk dvd via Amazon.co.uk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her