Læsetid: 5 min.

Ud over kanten

Kontraster. Politik og byfornyelse har ændret miljøet på Vesterbro. Men de smukke sjæle vandrer stadig i udkanten af de katalogiserede cafékoncepter
Beværtet. Halmtorvets cafeer fortæller - måske ufrivilligt - en historie om et Vesterbro i stor forandring.

Beværtet. Halmtorvets cafeer fortæller - måske ufrivilligt - en historie om et Vesterbro i stor forandring.

Kristine Kiilerich

21. august 2009

I dag 20 år efter byfornyelsens start på Vesterbro. Der er tyndet ud i arbejderånden og de svage eksistensers liv og gang på broen. Kvadratmeterprisen er høj, og det gælder også for områdets beværtninger. Der skal sparkes nogle kaffelatter og frokosttallerkener over disken for at overleve.

Tydeligst er forandringen på Halmtorvet; her lå engang støvede beverdinger og ejendomme uden varme og toilet. Her boede arbejdere, ludere og lommetyve. Nu sidder de kreative klasser og de mere velbeslåede på første række. Men sjælene vandrer stadig. De blander sig med forudsigelige cafekoncepter, overflodsmentalitet og lyden af espressomaskiner. Halmtorvets tre mastodonter af cafeer er gennem et restaureret look, reduceret til hvide fejlfrie bygninger uden nævneværdig karakter. Men med tårnhøje huslejer.

Vi placerer os på den i midten. Carlton. Det lyder fint, men de associationer nogle naturligt vil få til den luksuriøse hotelkæde Carlton, der blandt andet er beliggende på Madison Avenue, New York, bliver ikke indfriet her. På Halmtorvet er der ingen luksus.

Jeg tænker på Hanne fra Sommerstedgade(lige om hjørnet), idet et par fødder slæber sig forbi vores bord. Vi sidder udenfor i solen. Den idéløse civilisation stopper, der hvor vores bord ender. Et fald ud over bordkanten, og vi ender i fødekæden - og ikke altid i toppen. En spinkel og rødmosset mand stopper op. Forvirret og slidt med flosset tøj. De hvide servietter, skinnende bestik og de høje glas med rosévin er malplacerede. Vi taler om byfornyelsen og bestiller Moule Mariniere til 119 kr. Manden samler sig og går videre. Øjnene er våde og blodsprængte. Håret og skægget er rødt. Der er ingen bænke. Ingen drikker FF'ere lige op ad brunchgenerationen. Eller er der bare ingen bænke?

Vores Moule Mariniere ankommer. Dufter som den skal; hvidvin, urter, skalotter og hav. Muslingerne er lidt små, en smule overkogte, men smager fint. På siden er der store fritter og en velsmagene aioli med lidt basilikum og tilpas med hvidløg. Retten harmonerer fint med rosévinen fra Saint Louis la Perdrix (2007). Den har masser af sødme, friskhed og kraft. En lang eftersmag og et tydeligt præg af sommerens bær.

Hjemme hos Hanne

Tænker på Hanne igen. Engang drak hun, det gør hun ikke mere. To kæmpe dyr kravler sløvt og hjemmevant rundt i hendes lejlighed. Fra gulv til loft er der dynger af reklamer. Reklamerne dumper i en evindelighed ind af døren. De er til hende. Det farvestrålende papir er stablet op i tårne. Tårnene når næsten loftet og danner en lille sti hen til vinduet. Dyrene kravler ad stien. De kravler også i stuen. Her er der i hundredvis af blå glasfigurer og en gråmeleret sofa. Der sover hun. Hun har aldrig kysset en mand. Først et børnehjem. Moren misrøgtede de tre børn. Siden en plejefamilie og en katolsk opdragelse. Hun lærte at gå, da hun var fem år. En supertanker af en kvinde. Håret er karseklippet, og der er kun få tænder i munden. Ryggen er krum og hun går dårligt. 56 år. I 27 år lå hun på knæ. Hun vaskede senge ned på operationsstuerne på det nedlagte kommunehospital i København. Dengang drak hun, det gør hun ikke mere. Nu er hun i aktivering. Ingen ansætter hende.

Uvedkommende

Min søster får en anden klassisk brasserieret med et lille twist, som hovedret. Croque Madame á la Carlton (99 kr.). På tallerkenen er hovedingrediensen grovtoast. Brødet er gratineret med østershatte og portobello svampe. Efter min mening alt for meget brød. Brødet er tørt, og der er tre kæmpe skiver, hvilket får de resterende ellers gode ingredienser til at virke sparsomme. Svampene tilføjer en fin og nøddeagtig smag, der sammen med den smeltede Gruyére ost og de halvtørrede tomater fungerer fint med spejlægget. Man har så tilført et par skiver Coppa de parma. Coppa de parma; lufttørret og krydret kød. Fremstillet af nakkekam samt visse muskler fra grisen. Kan være lækkert og kraftigt i smagen. Her har man smækket det alt for hårdt på panden i jagten på sprødhed og i stedet opnået, at det smuldrer. Men det tilfører dog retten en anelse sød, rund og krydret smag.

Jeg får menuierestegt rødspætte (99 kr.); vendt i groft mel og smørstegt på panden. Saft og kraft er bevaret, og den smager fint. Fisken er anrettet på lidt rødløg og kapers, men jeg savner en skive citron, der kan snøre det fede islæt i fisken en anelse ind.

Vi vælger en dessert fra 'Kageskabet'. Vi får kastet to rabarber crumble med flødeskum (35 kr.) på bordet. Flødeskummet er suget ned i krummerne, der skulle have gjort oplevelsen sprød. Den er køleskabskold, frugten er smattet, og vi levner den i et vakuum af noget uvedkommende.

Imens et brasseriekoncept på Halmtorvet ikke kommer os ved, tænker jeg på Hannes stemme. Den har en omsorgsfuld klang, alt i mens vandet løber fra hanen i hendes køkken, hvor hun spiser toastbrød og drikker piskefløde. Hun bader dyrene under det rindende vand. Taler til dem som var de hendes børn. Hun bor til leje, det har hun altid gjort. I 23 år har hun haft to bofæller. To dyr. Landskildpadder. Min nabo drikker piskefløde. Vi spiser på Carlton.

Carlton bevæger sig i den retro baserede brasserie-genre. Klassikerne fra det parisiske brasseriekøkken har generelt genvundet respekten på det gastronomiske parnas. Måske kan grunden findes i 1990'ernes fusionsbølge, hvor man konstant sprøjtede retter ud, der alle er gået i glemmebogen. Det gamle og kendte, er det nye og hotte i 2009. På Carlton ses ikke det samme høje kvalitetsniveau, man kan opleve på for eksempel Pastis eller Bistro Boheme, der begge er beliggende i Københavns indre by. Og tager man et kig på priserne, er der ikke den store forskel mellem Pastis og Carltons menukort. På Carlton går der for meget standard og for lidt kvalitet i maden, og det kaster lys på det oprindelige på Vesterbro. Kontrasten er stor. Politik og byfornyelse har ændret miljøet. Men de smukke sjæle vandrer stadig i udkanten af de katalogiserede cafékoncepter på Halmtorvet.

Carlton, Halmtorvet 14, København V. Tel: 33 29 90 90

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu