Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

'Er De trist, så snup en Wodehouse'

Der findes ikke en bedre kur mod dårligt humør end en bog af den britiske forfatter og musicallibrettist P.G. Wodehouse. Det mener Martin Østergaard, analysechef for de konservative og debuterende krimiforfatter med bogen Systemets mand
Moderne Tider
29. august 2009

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg kunne ønske for alle, at de stiftede bekendtskab med P.G. Wodehouses magiske univers. Wodehouse er en vidunderlig engelsk humorist, hvis bøger primært udspiller sig på engelske herresæder i mellemkrigsårene. De vrimler med butlere, ungkarle, plattenslagere, kunstnere i forskellige grader af pengenød, bedragere i forklædning, excentriske lords, kæmpestore grise og skønne kvinder, og at læse en Wodehouse har samme virkning som at sluge et helt glas humørpiller. Eller som Dan Turèll engang sagde. 'Er De trist, så snup en Wodehouse.' I lang tid troede jeg, at jeg var den eneste, der havde opdaget ham, men så fandt jeg ud af, at han var både Bette Midler, Charlie Watts, Ben Elton og Stephen Frys yndlingsforfatter. Det gør ikke noget. Jeg deler ham gerne.«

Fysisk udmattet

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Den bog, der har gjort størst indtryk på mig, er Hemingways novellesamling Sov sødt, mine herrer. Muligvis fordi det var den første bog, der viste mig, at det at læse kan være en meget voldsom oplevelse. Jeg læste den som 16-17-årig og var helt færdig bagefter. Jeg var fysisk udmattet, bogstaveligt talt.«

- Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg prøvede engang at læse en bog af Marie Cardinal (fransk forfatter med stærkt feministisk engagement, red.) Det var en dårlig idé.«

Humørlæser

- Hvilken type læser er du?

»Jeg er en udpræget humørlæser. Jeg har ingen særlige planer for, hvilken type litteratur jeg skal eller bør beskæftige mig med. Jeg vælger udelukkende bøger efter lystprincippet. Det fører mig som hovedregel i retning af fagbøger om politiske, økonomiske eller historiske forhold, samt kriminer - franske som amerikanske - plus naturligvis den evige Wodehouse. Af faglige årsager læser jeg desuden en del bøger om politisk strategi og kampagne. De fleste er indkøbt på Amazon, hvor jeg med beklagelse må indrømme, at jeg ofte forkøber mig.«

- Hvornår læser du?

»Når drengene er lagt i seng, opvasken er klaret, og Guds fred hviler over hus og hjem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her