Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Vin købt som hverdagsmad

Hvad får man, hvis prøver at købe vin efter samme prinsip, som meget aftensmad: Et hurtigt kig på hylden, ned i kurven og så løb mod kassen
Moderne Tider
11. september 2009

»Nogen rigtig Fakta-mand kan man vist ikke kalde dig,« fnes husfruen, da vi så Faktas berømte 'det tager kun fem minutter'-reklame forleden. Det skulle vise sig, at hun refererede til seneste klummes harceleren over det hæslige ved vinindkøb, samme dag vinen skal drikkes. Husfruen har det med at antyde, at klummisten er en snob, og hun fremturede med bemærkninger om, at det vel ikke var værre at stå i et supermarked og spejde efter en flaske vin end at stå ved køledisken og vente på en åbenbaring om, hvad aftensmåltidet kunne bestå af. Værket blev fuldendt med en spids bemærkning om, at verden måske havde ændret sig, siden klummisten sidst havde forsøgt sig fem minutter i lukketid.

Det er den slags, der får blodet til at rulle raskere i årene. En udfordring bød sig altså til. To supermarkeder, en hvid og en rød hvert sted, samlet budget cirka 200 kroner - og for sportens skyld max. fem minutter fra ankomst ved vinhylden til afgang mod kassen. Koldsveden lurede allerede.

Irma var på en gang det nemme og det svære valg. Udvalget er stort og overblikket håbløst. Køber man ind i sidste sekund, er strategien at vælge sikkert. Oversøisk Shiraz eller Cabernet Sauvignon eller noget genkendelig fransk eller italiensk. Og for guds skyld ingen ukendte distrikter, der ville kræve alenlange overvejelser. Tilbudene krævede i sig selv tre minutters læs-og-spæn langs hylden, men intet fristede. Tilbage til standardvinene.

En god gang luft, og så ...

En Giordano Salice Salentino 2006 vakte genkendelsens glæde. I den italienske støvlehæl i Nero Amaro-land laver de let bitre, nærmest sorte vine, og denne er ingen undtagelse. Den smager, efter en ordentlig gang luft, ganske udmærket. Lidt voldsom i alkoholen, en fin bouquet og eftersmag et sted mellem kirsebærsten og pinjekerner; altså en anelse parfumeret. Det efterlod præcis 40 sekunder til at forsøge at overskue hvidvinene.

Glimrende

Det meste var for dyrt, men Irma har det jo med gamle travere, så derfor sprang en 2007 Alsace Pinot Blanc Cuvée Réserve i øjnene - og i næste sekund også ned i indkøbskurven. Det er til prisen en glimrende vin. Ikke så meget fikumdik, nydelig bouquet, tør til halvtør smag, og uden den svage hørm af gær, der ledsager de allerbilligste alsacere.

Hæderlig til prisen

Svagt prustende gennem kassen og af sted til Netto. Her får man hurtigt overblik. Ingen nævneværdige tilbud - og et lille bitte udvalg. Blandt de røde vine stort set intet, der fristede, lige indtil en etiket med fem hjerter fra Politiken og 90 point fra Parker tændte nysgerrigheden. En 2007 Castano fra Murcia i det sydøstelige Spanien på ren Monastrell. Det kan være godt. Husfruen hadede den, men klummisten var mere forstående i forhold til prisen. Den har en svagt karamelagtig bouquet, en vis lethed og sødme, og en nogenlunde behagelig eftersmag. De 90 Parker-point var umulige at forstå, men til prisen er det en temmelig hæderlig dagligvin, og der sker intet ved at prøve.

Fordomme bekræftet

Det sidste valg i Netto var nemt. Der var absolut intet i hvidvinssektionen, men budgettet havde plads til den dyreste. En Parfums de Vigne 2008 Bourgogne Chardonnay til 44,50 fuldendte værket. Den levede op til alle forventninger: Man kan ikke dyrke vin på temmelig dyr jord i Bourgogne, tappe den på flasker og sælge den billigt midt på Gl. Kongevej, uden at der noget galt. Vandig, småsur og kemisk smag, den var simpelthen ikke værd at drikke, men etiketten var pæn.

Den samlede resultat af udfordringen blev en sikker forvisning om, at man for de samme penge kunne have gjort det meget bedre med samlede, velovervejede indkøb. Og uden stresssved. Næste gang, Fakta-reklamen drønede over skærmen, var husfruen såmænd også tavs som graven selv.

4/6 Salice Salentino 2006. 59,50. Irma

4/6 Pinot Blanc Alsace 2007 54,50 kr. Irma

3/6 Castano Monastrell 2007. 35 kr. Netto

1/6 Bourgogne Chardonnay 2008. 44 kr. Netto

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her