Læsetid: 4 min.

Tanker der virker i virkeligheden

Kampen for et mere retfærdigt samfund står ikke mellem tilhængere af lighed og tilhængere af ulighed. Den står mellem forskellige definitioner af lighed, skriver den filoserende indiske økonom Amartya Sen, der samler stikkene fra sine mange bøger i fremragende ny bog, som må betegnes som en stor tænkers hovedværk
17. oktober 2009

Retorisk ankommer retfærdighed som regel i ental. Vi snakker om retfærdighed som noget, vi kan blive enige om, hvis bare vi taler længe nok. Vi taler om, at 'retfærdigheden skete fyldest', og filosofferne skriver om det retfærdige samfund.

Og de har skrevet meget om retfærdighed, siden den amerikanske filosof John Rawls i 1971 udgav hovedværket En teori om retfærdighed. Den indiske økonom Amartya Sen var først Rawls' studerende og siden kollega på Harvard University i Boston, og de to har både diskuteret retfærdighed og undervist sammen.

Nu har Sen tilegnet sin nye store bog The Idea of Justice mindet om Rawls. Og han slår indledningsvis fast, at han står på skuldrene af Rawls. Og derfra pisser han ikke ned på læremesteren, for han erkender, at han aldrig ville have nået så højt op uden Rawls. Men ikke desto mindre er Sens bog et langt, kritisk korrektiv til En teori om retfærdighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu