Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Hadets krigere

Simon Stahos nye film er en frygtindgydende tillukket stiløvelse
Simon Stahos nye film er en frygtindgydende tillukket stiløvelse
Moderne Tider
27. november 2009

Den svensksprogede Kærlighedens krigere er nok den mest radikalt stiliserede spillefilm, der nogensinde er skabt af en dansk instruktør. Den ydre histore er så bitte lille, at den nærmest forsvinder i den gravitetiske suite af udsøgte bredlærredstableauer, isprængt langtrukne nærbilleder. Dette er minimalisme, så det batter - i sort-hvid og sneglefart.

At filmen skulle være »en hyldest til den umådeholdne kærlighed« (som instruktøren selv påstår) kan være svært at se. Snarere virker den som en hyldest til døden. Først hævnmyrder de to unge hovedpersoner, kæresteparret Ida og Karin, i fællesskab Idas infame far. Så begår de i fællesskab selvmord. Først den sidste handling synes for alvor at bekræfte pigernes kærlighed til hinanden.

Ubevægelighed

I film som Daisy Diamond, Bang Bang Orangutang og den mere vellykkede Dag og nat rendyrkede den 37-årige Simon Staho en harsk misantropi.

I Kærlighedens krigere erstattes det menneskefjendske af det slet og ret livsfjendske. Den kærlighed, i hvis ret de to piger ifølge instruktøren skulle myrde, underbetones i hvert fald i en grad, så den har det med at forsvinde ud i horisonten af de mange dvælende landskabsbilleder og ellers fordampe i den generelle feel bad-atmosfære.

Hvad man får, er en sejtrækker af æstetisk udsøgt monotoni. Harald Gunnar Paalgaards fotografering har en egen hypnotiserende ubevægelighed. Men som levende menneskedrama eksisterer denne film kun på et begynderagtigt stillbillede-niveau.

Den blonde af de to piger, Ida, er en Staho-heltinde i slægt med Noomi Rapace' skuespillerinde i Daisy Diamond. Begge ofre for omverdenens grusomhed, på vej ind i et martyrium, som instruktøren udpensler med kraftig dyrkelse af de renfærdige kvindeansigter.

Ida blev som barn seksuelt misbrugt af sin far, og i filmens bedste scene fortæller hun om det i skånsom eventyrform, mens hun ligger med kæresten Karin midt i en frodig kornmark. Her findes en sær kontrast mellem uskyldige ord og kornbugnende mark på den ene side - og på den anden fortællingens horrible realitet.

Kun Ida og Karin optræder i filmen, bortset fra en lille pige med bold, der kan ses som en projektion af Idas bevidsthed. Den dramatiske scene, der opstår, da Ida opsøger sin far og konfronterer ham med fortiden, foregår bag en lukket entrédør.

Men inden da er Ida gået den tunge vej op ad trappeopgangen til faderens lejlighed, en laaaang opstigning filmet og belyst på en så raffineret måde, at trappens gelænder danner tremmer fra alle sider. Ida er nu igen på vej ind i sit mentale fængsel. Og Staho gør effektiv brug af lydsporet, der på en måde bliver filmens tredje spiller.

Selvsmagende stil

Staho har altså et oplagt stilskabende talent, men som helhed synes jeg de fleste af hans film er svære at sluge. I Kærlighedens krigere bliver stilen igen selvsmagende.

Ofte virker Stahos film som ekkoer fra Ingmar Bergman og mindre ånder, og lige så ofte tegnes personerne så entydigt negativt, at menneskesynet bliver nærmest tarveligt ugenerøst.

Men sammenligner man Kærlighedens krigere med dens mere udspekulerede søsterfilm Daisy Diamond, står førstnævnte klarere og renere, uden Daisy Diamonds sværm af utroværdigt nederdrægtige bifigurer. Og holdt i - mildt sagt - sit eget tempo, som kan få den mulige inspirator her, Carl Th. Dreyer, til at ligne en sprinter.

Men altså bestemt ikke en film om kærlighedens kraft og dens frygtløse krigere. Men nok en frygtløs stiløvelse, der mest afspejler sjælelig fastlåsning, dødsdrift og incestuøs forkvakling - uden andet håb end, at det næste liv bliver knap så begsort som det forrige.

Kærlighedens krigere. Instruktion: Simon Staho. Manuskript: Peter Asmussen og Simon Staho. Svensk-dansk (Grand)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her