Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Kantonesisk søndagsfrokost

Et besøg på Pak Ka i København får en til for en stund at glemme novemberregnens uophørlige silen
Moderne Tider
27. november 2009

November og silende regn. Foran os ligger en lang søndag i gråvejr. Det er en af de dage, hvor det overhovedet ikke bliver rigtigt lyst. En af de dage, hvor man overvejer at blive under dynen. Depressionen lurer lige om hjørnet, og julen truer i horisonten.

Men jeg tager mig sammen og bestiller bord til tre på Pak Ka på Halmtorvet i København. Dagen skal ikke ende i ingenting.

Da jeg har parkeret og strider mig gennem regnen, tænker jeg pludselig, at min bordbestilling nok er totalt overflødig. Der er ikke et øje, der vover sig ud en sådan dag. Og slet ikke på restaurant. Men da jeg klokken 13 åbner døren og stiger ned i Pak Ka, slår glade stemmer mig i møde. Her er næsten fyldt. Kineserne har det åbenbart som italienerne, der går ud og spiser sammen søndag efter søndag. Og de er klart i overtal blandt gæsterne. Og der er mange unge. Enten sammen med kæresten eller med hele familien. Vi får et fint bord med udsigt til Halmtorvet, og det trækker for en gangs skyld ikke fra vinduet.

Små pakker til forret

Stedets specialitet er Dim Sum, det kantonesiske køkkens svar på spanske tapas eller japansk sushi. Selv skriver Pak Ka, at det modsvarer dansk smørrebrød. Men det vil nok skuffe leverpostejspiseren.

Dim Sum er raffinerede, små, lækre og mundrette dejindpakkede appetitvækkere, der enten er stegte eller dampede. Fyldet varierer fra rejer med vinterbambusskud i svøb til andekød med anis, grøntsager med sesamfrø, kylling med koriander, dybstegte tangruller med kyllingekød, stegt bacon med rejekød, dybstegte svinekødsboller og en masse andre muligheder. Der er næppe grænser for variationsmulighederne. Man kan enten vælge at bestille sine Dim Sum enkeltvis fra det meget righoldige kort eller man kan bede Chariot Shek, der dirigerer stedet med myndig hånd, om at sammensætte en menu med otte eller 10 forskellige Dim Sum. Vi var tre og bestilte to gange 10 stykker. Det var rigeligt som forret. Ikke desto mindre kunne jeg ikke dy mig. Jeg kan ikke stå for wan tan suppe, klar suppe med så små dampkogte dejboller med rejer. Og den fik jeg for mig selv.

Vi sad længe og delte de små smagsoplevelser. Min kone drak jasminte jeg fik en kop med og vores søn og jeg skulle lige skulle smage den klassiske kinesiske Tsingtao-øl, før han fortsatte med grøn te, som står sig bedst til det kinesiske køkken.

Da vi havde siddet en times tid og pillet i vores Dim Sums, kom hovedretterne: Kantonesisk and. En portion, som værtinden hævdede, kun var af kvart af slagsen, men den smagte af and, så det battede. Min kone mente, portionen var så stor, at vi nok måtte have resten med i en doggy-bag. Men det hele blev spist. Risene var jasminris af første høst. Det betyder, at de er ganske korte og meget smagfulde. Ris er ikke bare ris. Og her var de en oplevelse i sig selv.

Raffineret fisk

Spareribs er sønnens det bedste. Og kokkens dybstegte med salt og chili skuffede bestemt ikke. Næste ret var kylling i stærk sovs. Det var ikke noget at skrive hjem om. Vi havde sat næsen op efter kortets tilbud om kylling med valnødder. Men kokken var løbet tør før valnødder. Hvis kyllingen skuffede, så var fisken til gengæld overdådig og hele måltidet værd. Fisken var en Pangasius Hypophthalmus importeret fra Vietnam også kaldet en hajmalle. Kødet kan sammenlignes med søtunge; fint, fast, lyst kød med en let og meget lækker smag. Men det, der gjorde retten rigtig raffineret, var serveringen. Den kom på bordet med store stykker frisk, tyndskåret ingefær, sprøde, fintsnittede forårsløg og rød peber i en lys og let hvid sovs. En sart og sund spise, der skabte velvære. Kaffe og en kinesiske dessert med en indbagt, rød kartoffel og en ret lækker is rundede måltidet af. Men det kunne vi godt have undværet.

Udenfor regnede det stadig, og folk stred sig foroverbøjede over pladsen. Enkelte kæmpede med paraplyen, der truede med at vende vrangen ud. De sidste rester af dagslys var ved at forsvinde. Men hos os var humøret steget voldsomt. Vores velvære var forøget. Vi var mætte, men ikke tunge i maven. Vi forlod Pak Ka med masser af smagsoplevelser gemt et godt sted i baghovedet. Og med en regning på 1.000 kroner, hvilket også dækker over et pænt beløb til drikkepenge.

Pak Ka. Halmtorvet 36 - 38, København V. Tlf.: 70 23 28 88

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her