Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

På dybt vand

To meget forskellige, amerikanske nyklassikere, John Landis En amerikansk varulv i London og Sydney Pollacks Tre døgn for Condor får nyt liv på dvd-mediets highdefinition-storebror, Blu-ray
Gys. Landis' vampyrfilm er et forsyg på at blande gys og kommedie - men det er først og fremmest en gyser.

Gys. Landis' vampyrfilm er et forsyg på at blande gys og kommedie - men det er først og fremmest en gyser.

Fra filmen

Moderne Tider
27. november 2009

John Landis og Sydney Pollack ikke to filminstruktører, man umiddelbart forbinder med hinanden, men begge er fortrinlige håndværkere, som indimellem har leveret en vaskeægte klassiker.

Landis har mest gjort sig i løsslupne komedier Blues Brothers, Bossen og bumsen, Three Amigos! og Coming to America med et par effektive afstikkere til gysergenren. Og indtil sin død i 2008 var Pollack især kendt for sine velinstruerede, velspillede dramaer, adskillige af dem med vennen og kollegaen Robert Redford i hovedrollen Jeremiah Johnson, The Way We Were og Mit Afrika et par enkelte komedier, f.eks. Tootsie og en håndfuld effektive thrillers, blandt andet The Yakuza og Firmaets mand.

Nu er begge instruktører aktuelle på Blu-ray med de film, som i høj grad har været med til at cementere deres status som to af amerikansk films mest populære historiefortællere.

Tekstur og klarhed

John Landis lavede En amerikansk varulv i London (1981) året efter, at han havde haft stor succes Blues Brothers, og hans ambition som mange rynkede på næsen af var at blande gys og komedie. Det lykkedes ham, må man sige, og En amerikansk varulv i London er blevet en veritabel klassiker i den gysergenre, filmen trods alt hører mest til.

Den handler om to unge amerikanere, David (David Naughton) og Jack (Griffin Dunne), der på en vandretur i England farer vild på heden og bliver overfaldet af noget, der ligner en stor ulv. Jack bliver flænset og dør, mens David ender på hospitalet i London og begynder at tro, at han er ved at blive vanvittig, fordi den lemlæstede Jack igen og igen opsøger ham og insisterer på, at David må tage livet af sig selv inden den næste fuldmåne. Ellers vil han forvandle sig til en varulv og dræbe løs. Det var nemlig en varulv, der overfaldt dem ude på heden.

Det er ikke mindst det fantastiske soundtrack med både Creedence Clearwater Revivals Bad Moon Rising og indtil flere versioner af Blue Moon >Jacks frygtelige kødsår, Davids første, utrolige forvandling fra menneske til varulv og den brutale slutning, der sidder fast i ens bevidsthed, når man har set En amerikansk varulv i London.

Der er en fantastisk stemning i filmen, som hele tiden skifter mellem vaskeægte gru og befriende galgenhumor, og som på Blu-ray har fået tekstur og en klarhed i farverne, som formentlig ikke er set siden filmens biografpremiere.

Blu-ray-udgivelsen er desuden spækket med ekstramateriale, der ser filmens tilblivelse efter i sømmene. Bedst er den forbilledlige dokumentarfilm Beware the Moon, som blandt meget andet afslører hemmelighederne bag Davids forvandling, der er opfindsomt designet af make up-troldmanden Rick Baker helt uden brug af computereffekter.

Regeringskritik

Computereffekter er der heller ikke nogen af i Sydney Pollacks lige så fremragende konspirationsthriller Tre døgn for Condor (1975), der er lavet på et tidspunkt i 1970erne, hvor amerikanernes tillid til politikere og efterretningsvæsen kunne ligge på et meget lille sted. I et timelangt portræt af Pollack, der også er med på Blu-rayen, fortæller filmens hovedrolleindehaver, Robert Redford, at det var ham, der kom til Pollack med manuskriptet til filmen, fordi skuespilleren følte, at den afspejlede hans aktivistiske, regeringskritiske holdninger.

I Tre døgn for Condor spiller Redford CIA-analytikeren Joseph Turner med kodenavnet Condor, der er ude for at hente frokost, da alle hans kolleger bliver slået ihjel. Condor er pludselig jaget vildt, og han finder langsomt ud af, at attentatet har at gøre med en rapport om et ukendt efterretningsnetværk, som han har sendt til sin øverste chef i CIAs hovedkvarter i Langley.

En farlig omgang katten efter musen indledes, da Condor forsøger at finde ud af, hvad der foregår, og mens CIA forsøger at hente ham ind fra kulden, og en beleven lejemorder, Joubert (Max von Sydow), er ved at opspore ham. For at overleve må Condor kidnappe en kvinde, Kathy (Faye Dunaway), som først tror, at han er vanvittig, men som ender med at hjælpe ham med at finde ud af, hvem han kan stole på.

Undertone af paranoia

Tre døgn for Condor er så veliscenesat og velspillet en film, og det hele ser så legende let og ubesværet ud, at det er nemt at glemme, hvor svært det må have været at få den til at tage sig sådan ud.

Sydney Pollack begyndte sin karriere som skuespiller, men skiftede til instruktørgerningen, fordi han godt kunne se, at han ikke var god nok. Formentlig derfor har han en sjælden forståelse for skuespillere og karakterer, og selv om filmen er elementært spændende, udspringer spændingen altid af karakterdrevne øjeblikke.

Scenerne med Redford og von Sydow er helt fantastiske de vogter hele tiden på hinanden og Pollack formår det svære at skabe en slags sympati for lejemorderen som en ærlig håndværker, der blot udfører sit arbejde. Og som kommer til at nære en vis beundring for Condor, som er en ressourcestærk, begavet og belæst amatør, der sjældent gør, som den professionelle forudser.

Som i de fleste amerikanske thrillers fra 1970erne er der en undertone af paranoia i Tre døgn for Condor, også i de stille stunder den kuldslåede billedside spejler Condors umulige situation og man føler sig aldrig helt sikker på, hvad der vil ske, og hvornår Condor eksploderer. I bund og grund er filmen et dybt medrivende og underholdende karakterstudie af en helt almindelig mand, en kontornusser, som skubbes i vandet i den dybe ende af bassinet og selv skal lære at svømme.

En amerikansk varulv i London og Tre døgn for Condor er begge udsendt på dansk Blu-ray af Universal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her