Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Hyggetid for planlæggere

Julens glæder I: Her kan alle være med, og det kedelige er sorteret fra
Moderne Tider
4. december 2009

»Du skal huske at planlægge julevinsmagningen,« gjaldede husfruen for nylig, og selv om det forekom uendelig svært at tage hul på højtiden, lykkedes det, allerede længe inden november var udløbet, at sætte logistikken på plads.

Det er ellers ikke nemt for de af os med postmoderne tendenser sådan at melde sig ind i en af de gode gamle borgerlige dyder: at planlægge og afvikle julepraktikaliteter i god tid.

Det har altid for klummisten været en gåde, at nogle folk allerede ved slutningen af efterårsferien begyndte at spørge til juleønsker. Indstillingen til tidlige julekataloger, handelsstandsforeningernes grimme gadeudsmykninger og forhåndsbestilling af andesteg har mildt sagt ikke været imødekommende.

Sådan er det ikke længere. Årsagen har en fødselsattest, der netop har passeret ti måneder og nu hele otte tænder. Hun skal selvfølgelig både opleve adventskrans, æbleskiver, kalenderlys og juleferie hos farfar, og den slags kræver som bekendt ordentlig planlægning. Derfor forekommer det også helt rimeligt allerede nu at gå i gang med læsernes krav på en ordentlig gennemgang af julens mange vinmuligheder.

Juleaften er som altid en aften, hvor vinene skal være gode, men ikke for gode, for den besynderlige blanding af sukrede kartofler, rød kål med sødt og surt kombineret med en hyperfed sovs og gris eller and, der nærmest øjeblikkeligt skaber kaos i arterierne, er ikke nem at ramme ind med rødvinsvalget. Det kræver vine med kraft til fedtet, men ikke for mange krydderier for ikke at øge smagskaos. Det skal altså være noget, der på samme tid er rundt nok og har kant nok til ikke at bidrage til kvalmen. Har man fornøjelsen af at stå for tilberedningen af stegen, skal vinen også være til at holde ud, når man nu alligevel går og sjatsmager i nogle timer i stege-osen.

Første runde

Informations julevinsmagning afvikles i to omgange, så både de, der planlægger i god tid, og de, der er i sidste øjeblik, kan være med. Alle de gennemgåede vine er værd at satse på - alt efter pengepung og præferencer - for de kedelige og for spinkle vine er allerede sorteret fra. Antallet af tildelte julestjerner er alene afgjort af forholdet mellem pris og kvalitet og evnen til at modstå et gammeldags julemåltid.

Velturneret

Zig Zag Zin 2007 får fem stjerner fordi den til 118 kroner leverer velturneret californisk Zinfandeloplevelse, der har alkohol og styrke til at skære gennem fedtet og en passende krydderimængde. I smagen anes hindbær. De gamle vinstokke har vist sig værd at passe på.

Solidt håndværk

Pedro del Castillo 2007 er argentinsk Cabernet Sauvignon i alt andet end kedsommeligt standardudstyr. Fire solide stjerner for at man for 69,95 kan få solidt håndværk, mere kraft og flere krydderier end druen ellers plejer at give. På mange måder et rigtig fornuftigt julekøb

Elegant finish

Fra området omkring Duerofloden fortjener Laudrupvin fem julestjerner for Vizar 2007 til 114 kroner. Mest på Tempranillo men med en slat Merlot laves der her moderne spansk vin, så man glemmer alt om, at spanske vine engang overdrev fadlagringen. De to gange fem måneder på franske og amerikanske fade giver en elegant finish, men styrken ligger også i duft og eftersmag og en intensitet, der vil i al fald vil glæde en nedslidt småbørnsfar på en juleaften.

Solid herrevein

Første runde slutter med Shiraz 'with a twist' i form af VinoVenues 3 rings Barossa Valley Shiraz 2007. Den kommer med al den kraft, man forventer af 14,5 procent australsk solskinsbombe, man også med en pæn mængde peber og et svagt portvinsagtigt strejf. Det er en solid herrevin, der til 89 kroner giver julen mere saft og kraft, end man normalt får til prisen. Fire pæne stjerner.

Julesmagningen fortsætter i avisen fredag den 18. december.

5/6Zig Zag Zin 2007. 118 kr. www.wine.dk anviser forhandler

4/6Pedro del Castillo 2007. 69,95 kr. Magasin, Vinspecialisten og H.J. Hansen

5/6Vizar 2007. 114 kr. www.laudrupvin.dk

4/63 rings Barossa Valley Shiraz 2007. 89 kr. www.vinovenue.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her