Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Jul i det gamle kloster

Alle julebrygs moder er undfanget af munke selv de dristigste nytolkninger står i gæld til de mørke krydrede ales fra Belgiens legendariske trappistbryggerier
Moderne Tider
11. december 2009

Blasfemisk ville det være at hævde, at man kan nærme sig en tilstand af højere afklaring ja, åndelig fred, salig fred, himmelsk fred, om man vil ved indvortes indtag af profane drikke som nu eksempelvis julebryg så ypperlige, som de overhovedet brygges. Men selv om vi ret beset har at gøre med uforfalsket jordisk fryd, er der alligevel noget, der knytter de mørke, krydrede ales, jeg her tænker på, til en højere, hinsides dimension: Deres urform er skabt af gæve brødre, hvis hele tilværelsesform er rettet imod at lovprise og kommunikere med det guddommelige. Gak til de belgiske trappistklostre og blev vis, hvis du vil lære, hvordan sand julebryg skal smage. I følgende fire ekstraordinære hjemlige julebryg er den belgiske inspiration da også åbenlys.

Bitterlækkert

Halsnæs Bryghus har skabt en øl, der er så glimrende, som dens titel er pudsig: Jul på valsen. Udvalgte øl- skribenter havde den som klar vinder ved Smag & Behags blindtest. Jeg syntes ikke, at alle elementer var i optimal balance i mit smageeksemplar (abrikospræget dominerede), men det kan skyldes, at øllen undergår eftermodning i flasken, så måske er den tidsindstillet til at kulminere juleaften. Jul på valsen er en bronzefarvet ale af mediumfyldig krop, der byder på en aromabuket af abrikos, korn og søde druer. Abrikosindtrykket går igen i smagsnoterne foruden appelsin og den karakteristiske smag af belgisk alegær, hele herligheden udmundende i et velsignet bitterlækkert humlebid.

Stiligt kontrolleret

Fra Skands kommer den stærkere og mørkere Irmas udvalgte julebryg. Kastanjebrun og cremet med vigende skum, er den en vinøst afrundet himmerigsmundfuld med klange af karamel, engelsk lakrids, rugbrød, ahornsirup, chokolade og honning. Rigelig sød er den måske også som julen selv men på en stilig, kontrolleret måde, hvilket jo netop er kunsten.

Overbevisende

Nørrebro Bryghus udsender vanen tro sin faste Julebryg, hvis julehemmelige krydderi jeg altid har haft et lille forbehold overfor (det må være nok, at der er grannåle på juletræet behøver de også at være i øllen?) Men også i år har NB brygget en ny årgangsjuleøl, og resultatet er atter lykkeligt: En såkaldt abbedi-øl af dubbeltypen, hvor clouet er tilsætning af tre år gammel Tarnö Imperial Stout, som har lagret på bourbonfade. Her er en sand symfoni af overmoden frugtkompot, mørke bær, lakrids, kandis, rosiner og meget mere kompleksiteten stramt tøjlet i en overbevisende symbiose.

Verdensklasse

Skal jeg kåre en Årets Julebryg, er det dog den geniale nyversionering af den potente og respektindgydende Mikkellers Santas Little Helper. Sidste års udgave var fremragende og overmåde rost, men brygger Mikkel Borg Bjergsø hader gentagelser og forudsigelighed, så denne gang har han i samarbejde med den kompetente belgiske brygger Dirk Naudts blandet kortene anderledes, bl.a. skruet lidt ned for kakao og lidt op for krydderier. Herved genereres et festfyrværkeri af duft- og smagsindtryk: I næsen humlenoter, kanel, kandis, florale toner og rom. I kæften: kakaolikør, flødekaramel, peberfrugt og gud ved hvilke krydderier. Det er verdensklasse og med sin favnende alkoholvarme er denne eksklusive kreation ganske enkelt den definitive juleøl at nyde, når gaverne er pakket ud, børnene er lagt i seng, og der kan blændes op for midnatsmesse. Aaah, saligt

Bedømmelse: 5/6 - Halsnæs Bryghus: Jul på valsen, 50 cl, 6,4 pct., fås hos Høkeren, Ravnsborggade 13. 30 kr.

Bedømmelse: 3/6 - Bryggeriet Skands: Irmas udvalgte julebryg, 75cl, 7,3 pct., Irma, 42 kr.

Bedømmelse: 5/6 - Nørrebro Bryghus: Julekloster 2009, 66 cl, 8 pct., på NB, Ryesgade 3. 45 kr.

Bedømmelse: 6/6 - Mikkeller: Santas Little Helper 2009, 75 cl, 10,9 pct., i Ølbutikken, Oehlenschlägersgade 2. 70 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her