Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Komik og ramasjang

Guy Ritchies Sherlock Holmes er en sporadisk morsom underholdningsfilm, som ikke har meget med Conan Doyles geniale mesterdetektiv at gøre
Guy Ritchies Sherlock Holmes er en sporadisk morsom underholdningsfilm, som ikke har meget med Conan Doyles geniale mesterdetektiv at gøre
Moderne Tider
23. december 2009

Jeg er Sherlock Holmes-purist. Og jeg synes, at Jeremy Brett er den bedste Holmes, der nogensinde har været på tv og film. Tv-serien, hvori Brett ikke blot spiller, men er, Arthur Conan Doyles berømte detektiv, er præcis lige så tro mod forlægget, som den skal være. Hvilket er ganske meget. Derfor var det også med en vis uro, at jeg modtog nyheden om, at briten Guy Ritchie (manden bag gangsterkomedierne Lock, Stock and Two Smoking Barrels og Snatch) ville lave en ny version af Sherlock Holmes med Robert Downey Jr. i titelrollen og Jude Law som hans tro følgesvend, dr. Watson.

Mindre urolig blev jeg ikke, da jeg hørte Ritchie og Downey udtale, at de ville være mere tro mod ånden i bøgerne end nogen anden før dem, og at man alene af traileren kunne se, at det var en fed løgn. Der var tværtimod komik og ramasjang for alle pengene.

Nu har jeg set Sherlock Holmes, og på trods af, at den da rummer morsomme øjeblikke og indimellem er en ret energisk underholdningsfilm har den ikke meget med Conan Doyles romanfigur at gøre. Downey Jr.s detektiv er en uhygiejnisk charlatan, en rapkæftet, victoriansk actionman, der nok er intelligent, men lige så gerne løser sine sager ved nævens som ved tankens kraft.

Nyopfundet historie

Jo, Conan Doyles udgave af Holmes er også en god bokser, og han kan fægte til mere end husbehov, men han opfører sig altså ikke som en anden Bruce Willis med en kæk bemærkning på læben, mens han skiftevis modtager og uddeler tæv.

Selv om der i filmen, ud over Holmes og Watson, optræder figurer fra Doyles bøger Lestrade (Eddie Marsan), Irene Adler (Rachel McAdams) og en formummet Moriarty er handlingen ikke hentet i en af de originale historier, men er opfundet til lejligheden.

Lord Blackwood (Mark Strong) hedder den nådesløse skurk, der har planer om at overtage verdensherredømmet, tilsyneladende ved hjælp af sort magi, og som i filmens begyndelse fanges af Holmes og Watson for så at blive hængt og siden genopstå til offentlighedens store rædsel. Holmes og den på én gang fascinerede og modvillige Watson som skal giftes, og til Holmes store fortrydelse vil forlade deres ubekymrede ungkarletilværelse må nu stramme sig an for at stoppe Blackwood. Imens lurer Moriarty i baggrunden, og Adler prøver at forføre en ikke helt uvillig Holmes (hørte jeg nogen sige helligbrøde?).

Flot og urealistisk

Der er god kemi mellem Robert Downey Jr. og Jude Law dog virker de begge for unge til rollerne og det bedste ved Sherlock Holmes er vel nok deres drilske, næsten ægteskabelige forhold og Holmes forsøg på hele tiden at lokke Watson med på eventyr i stedet for at tage hjem til sin forlovede.

Datidens London tager sig flot ud, men byen er næsten for stiliseret og steampunk-agtigt computer-genskabt til at overbevise som realistisk tidsbillede.

I det hele taget bruger Guy Ritchie, ikke uventet og lidt ligesom Holmes, hellere sin tid på det visuelle og formmæssige >svimlende kamerabevægelser, slowmotion-slåskampe end på historien, der godt kunne have brugt lidt mere dybde og fokus på mesterdetektivens opklaringsarbejde.

Man kan undre sig over, at filmen overhovedet hedder Sherlock Holmes men han er vel stadig et godt brand. Og man kan samtidig ærgre sig over, at Ritchie og Co. ikke fandt på deres egen helt - i stedet for at snylte på Conan Doyles geniale opfindelse.

Sherlock Holmes. Instruktion: Guy Ritchie. Manuskript: Michael Robert Johnson, Anthony Peckham og Simon Kinberg. Amerikansk (En hulens bunke biografer landet over). Premiere fredag den 25. december

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her