Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Den skarpe, stilfærdige krigsdetektiv

’Foyle’ er en god, velproduceret krimiserie i den klassiske, britiske tradition
’Foyle’ er en god, velproduceret krimiserie i den klassiske, britiske tradition
Moderne Tider
29. januar 2010

Kriminalkommissær Foyle er en seriøs herre, og det passer ham ikke at skulle passe sit politiarbejde, mens England er i krig.

Han vil hellere lade sig indrullere i hæren, men hans foresatte siger nej. Og det viser sig kun at være godt, fordi England under Anden Verdenskrig er fyldt med ryggesløse typer, som på forskellig vis prøver at profitere på krigen, bedriver sortbørshandel eller slet og ret slår hinanden ihjel.

Således har Foyle, afdæmpet og intenst spillet af Michael Kitchen, nu i 20 afsnit af Anthony Horowitz tv-serie Foyle været forbryderne en effektiv og nådesløs nemesis selv når det viser sig, at en sag trækker tråde op gennem det hierarkisk indrettede samfund, og Foyle med den veludviklede retfærdighedssans må slås med ret magtfulde mennesker.

Historisk akkuratesse

Foyle er en velproduceret krimiserie i den klassiske, britiske tradition, hvor opklaringsarbejdet er i centrum. Men det, der gør den til noget særligt, er dens fokus på krigstidens England, de svære vilkår, man dengang levede under, og den moralske gråzone, som er en følge af krigen og knapheden.

Produktive Anthony Horowitz, der både skriver bøger og tv, har sans for detaljer, og selv om det godt kan lade sig gøre at finde mindre anakronismer i serien, skal den netop roses for sin historiske akkuratesse og miljø- og tidsmæssige troværdighed.

Kitchen, der gør Foyle til en skarp og menneskeklog detektiv, som kun taler, når han virkelig har noget at sige, har i serien selskab af en lang række dygtige britiske skuespillere, blandt andet Honeysuckle Weeks (fantastisk navn!) som Foyles livlige, handlekraftige chauffør, Samantha, og Anthony Howell som kriminalassistenten Milner, der er Foyles højre hånd.

Julian Ovenden spiller enkemanden Foyles søn, Andrew, der er pilot og deltager aktivt i krigen, hvilket hans far er både stolt og dybt bekymret over.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her