Anmeldelse
Læsetid: 8 min.

»Ja, men så er det jo dejligt, at politikerne er fuldstændig klar over, hvad der er op og ned ...«

Informations kunstanmelder Michael Jeppesen begyndte klimatopmødet med en julefrokost her på avisen, hvor en veninde til en klimaaktivist kaldte ham en idiot, og sluttede på en indisk restaurant, hvor en tyrkisk-canadisk lobbyist indrømmede, at han havde løjet for ham om at han var kæreste med Alanis Morisette. Jeppesens iagttagelser er blevet til bogen 'I gudernes hænder' om COP15 - det mest absurde skuespil, verden til dato har set
Med på en kigger. Michael Jeppesen (med halsklud og briller) fulgte klima-topmødet og tilliggende begivenheder fra forreste parket - og noterede flittigt, hvad der blev sagt og gjort. Og det var vist ikke helt meningen.

Med på en kigger. Michael Jeppesen (med halsklud og briller) fulgte klima-topmødet og tilliggende begivenheder fra forreste parket - og noterede flittigt, hvad der blev sagt og gjort. Og det var vist ikke helt meningen.

Moderne Tider
17. april 2010

Er jeres navne på listen? spørger en stor mørkklædt sikkerhedsvagt.

Ja, mit er, og jeg har de her to med, siger jeg venligt til ham.

Desværre, hvis de ikke står på listen, kommer de ikke ind.

Men vi har en aftale med Morten Messerschmidt, prøver jeg.

Jeg sendte ham en sms i morges, jeg skrev, at jeg kom med et par gæster, han skrev o.k. Selvfølgelig regnede han ikke med, at han skulle skaffe dem ind, men jeg tænkte, at når jeg så stod her, ville jeg kunne simulere misforståelse, og så ville de blive nødt til at lade os komme indenfor.

Desværre, Christiansborg er hermetisk lukket i dag, hvis I ikke er på listen, kommer I ikke ind.

Hermetisk lukket, hvad tror I, det er for et arrangement!?

Desværre, der er ikke noget at gøre.

Det er en bred, skaldet sikkerhedsvagt, der står i døren. Jeg lader andre komme til, men de kan heller ikke komme ind. Politiken, Berlingske Tidende, Information, alle bliver afvist. De har ikke nået at tilmelde sig i god nok tid.

Det er PET, der har overtaget sikkerheden, er der en, der fortæller, og det er vel egentlig ikke så mærkeligt, i hvert fald ikke i deltagernes egen optik, det er jo en meget farlig sandhed, de kender til ...

Jeg prøver igen.

Hvad nu hvis jeg får fat i et folketingsmedlem, kan vi så ikke bare være gæster hos ham?

Nej, ikke i dag, der er ingen, der kommer ind, ikke engang ansatte kan få en gæst med ind.

Jeg ringer til Morten Messerschmidt, han tager den heldigvis, jeg fortæller, at pressen står og venter. Han kommer straks ud og hilser hjerteligt på os og giver hånd til alle dem, der venter, og præsenterer sig for vagterne.

Ja, goddag, Morten Messerschmidt, siger han til dem. Det er min konference, og jeg vil gerne havde dem her med ind.

Han peger på alle 10-15 mennesker, der venter.

Vagten ryster bare på hovedet. Det er PET, der har overtaget sikkerheden i dag, og han har sine ordrer. Messerschmidt beder om at tale med den ansvarlige og går indenfor. Lidt efter kommer han ud igen sammen med Jesper Langballe og Søren Krarup. De går ned til vagten og ser meget alvorlige ud. 10 sekunder efter får vi alle lov til at komme med ind.

Lover du at opføre dig ordentligt? siger Krarup og kigger alvorligt på mig.

Nej, siger jeg, og alle griner.

Landstingssalen er næsten helt fuld, men jeg spotter to pladser på allerbageste række, hvilket godt nok indbefatter, at jeg skal sidde ved siden af Thor Pedersen, men han hilser pænt, og jeg bærer ikke nag for hans tid som finansminister, så det skal nok gå.

Fedt arrangement, hvisker jeg til ham under Messerschmidts introduktion.

Han nikker og fortæller, det er tiltrængt.

Jorden er ikke blevet varmere de sidste 10 år, overflademålingerne viser ikke nogen stigning overhovedet, snarere tværtimod, hvorfor fortæller man ikke det? Selvfølgelig har mennesker påvirket atmosfæren, hvordan skulle vi kunne andet, når vi er gået fra at være 1,6 milliarder i 1900 til 6,8 milliarder i dag? siger han og fortsætter engageret. Han ender et sted i regnskovene, som er fredede, men som alligevel bliver fældet. Her kunne man bruge pengene meget bedre end til det, de frelste i Bella Center lægger op til.

Pludselig er der en pause.

Wow, du er sandelig sprunget ud som klimanægter!

Jeg er klimaelsker, korrigerer Thor mig.

Jeg elsker alt klima, regn og sol, men ... siger han og giver mig yderligere seks minutters forelæsning om alle de fejl, FNs klimapanel har begået, og hvor forsvindende lille en mængde CO2 der er i atmosfæren. Og det er meget, meget, meget, meget få gram, kan jeg godt afsløre.

Bag Messerschmidt står en stor klump is, oplyst i blåt, med hans EU-gruppes logo indhugget. Og nej, der er ikke indlejret nogen lumre symbolikker ligesom i byens andre 500 udstillede isskulpturer, der græder over, at isbjørnene forsvinder. Denne klump er her kun, fordi det i denne forsamling stadig er prangende at have noget udskåret i is.

Den er lavet af den samme ishugger, som lavede isskulpturen til Pias 60-års fødselsdag, fortæller medarrangør Kristian Holt fra Dansk Folkeparti stolt i forbifarten.

Nu har DR og TV 2 også luret, at Thor er her. Og han er en god nyhed. Tænk sig, han er selv kommet til magten sammen med sit parti på at fornægte det, han i virkeligheden tror på, Fogh er både blevet rød og grøn overnight for at passe ind i vælgernes virkelighed og for at udradere fjenden i oppositionen, og i morgen begynder det endelige slag, hvor arvtageren Løkke skal krones. Han skal stå med Obama i den ene hånd og en historisk aftale, der vil blive husket i 1.000 år, i den anden. Thor har holdt på vandet i ni år, og så lader han det gå i dag! Som om han troede på den finanspolitik, han førte. Som om det er god borgerlig politik i så mange år med højkonjunktur bare at pøse penge på. Og nu skal det altså være.

Vi har et sæde til dig oppe foran, kommer en velmenende mand i uniform hen til Thor og siger.

Nej, tak, det er i orden, siger Thor og kigger på sine velplejede hænder, som om han er lidt flov.

Mødet går i gang igen. Første gæstetaler er professor Humlum fra Norge, som viser os en graf, hvor Sveriges invasion af Danmark i 1658 og Titanic er plottet ind. Begge gange er klimaet på sit koldeste.

Så klima kan påvirke historien, siger Humlum.

Det er nyt, hvisker jeg.

Ja, siger Thor.

Humlum fortæller, at FN ganger effekterne med tre. Det er Humlum bestemt ikke enig i, så han regner baglæns og smider sin trumf.

Hvis der havde været en faktor på tre de sidste år, så havde der været permafrost i Oslo i dag.

Og det er der jo ikke, så han må have ret! Thor, det er sindssygt, at videnskabsfolkene kan være så uenige!

Ja, men så er det jo dejligt, at politikerne er fuldstændig klar over, hvad der er op og ned, siger han med et hårdt lille smil.

Professor Svensmark går på. Det er ham, regeringen støtter med millioner, og som DF elsker. Messerschmidt giver ham i hvert fald en introduktion, som var han best man til et bryllup. Thor løfter øjenbrynene.

Lomborg kan de kalde en idiot, men det kan de ikke med Svensmark, fordi han er forsker, så ham negligerer de i stedet. Det er deres to metoder, hvisker han til mig.

Svensmarks indlæg er hardcore videnskab til hovedet og umuligt at forstå for lægmand. Men når man er klimanægter eller klimaelsker for den sags skyld, er budskabet også underordnet. Vi vil bare gerne være i selskab med andre, der mener det samme, og hvis vi kan få opbakning fra nogen med noget autoritet, er det blot endnu bedre.

Professor Roger A. Pielke Sr. fra Colorado Universitet går på. Han ligner Claus fra min folkeskoleklasse, Claus spiste næsten kun dej og havde rigtig dårlig hud, men Claus må jo selvfølgelig være på alder med mig i dag, så det er nok alligevel ikke ham her, Pielke er mindst 80.

Pielke har ét budskab. Eller faktisk har han to. Det ene er, at to tredjedele af alle klimaforandringer skyldes ændringer i landskabet, som mennesket ikke har noget med at gøre. Det andet budskab er, at han er en stakkels underkendt forsker, der er blevet sjoflet på det groveste, fordi FN ikke tager hans forskning for gode varer.

Der er tid til spørgsmål fra salen. Det, man nok må kalde fjenden, får ordet. Han er fra Niels Bohr Institutet og siger, at oplægsholderne bevidst har viderebragt en række forkerte informationer.

Han ødelægger jo totalt stemningen, hvisker jeg til Thor.

Han hedder Eigil Kaas, han harcelerer altid og skyder alting ned. Ligesom hvis man bare siger du er dum i en diskussion, hvisker Thor.

Vi kan godt have væsentlige temperaturstigninger uden ændringer i CO2en, siger han med en bestemt mine.

Jeg nikker, taknemmelig for også lige at have fået det stykke information med mig videre i livet.

Tænk, hvis de her forskere fik lov at tale i Bella Center, hvisker jeg tilbage.

Han gyser af fryd ved tanken.

Der ville lyde et ramaskrig, udbryder han med sin lille falset.

Jeg opdager, at The Yes Mens kameramand filmer os. Jeg retter ryggen.

Jeg rækker fingeren i vejret, imens jeg ser ham i øjnene. Jeg får ordet og rejser mig. Hun er helt rød i hovedet.

Der findes en meget interessant teori om, at bassinerne udvider sig, når temperaturen stiger, så vandstanden i virkeligheden falder, når vejret bliver varmere, sætter det ikke for alvor klimaændringerne i perspektiv? Jeg mener, et dobbelt så stort Maldiverne!

Der bryder uro ud i panelet. De har ikke hørt den teori før, men det er selvfølgelig også en, jeg lige har fundet på, så de er undskyldt.

Humlum tager ordet.

Rumfangsudvidelsen gælder også for bassinerne, så den teori er naturligvis også med i spillet.

Efter frokostpausen går det ned ad bakke. Professor Fred Singer fra Virginia Universitet kan tilbagevise alt som løgn og spekulation og slutter med følgende svada:

Hvor er vejrstationerne? De er i lufthavnene. Hvad kan vi udlede af det? At lufthavne er blevet varmere.

Lord Monckton er den vildeste af alle klimanægterne. Han er tidligere rådgiver for Margaret Thatcher, medlem af Overhuset i England, Nobelprismodtager og har et logo, der fylder hele powerpointpræsentationen. Og så taler han hurtigere og sjovere end Anders Matthesen.

Der er ingen temperaturstigninger. I de sidste 20 år er temperaturen derimod faldet. Der er heller ingen forsuring af havene. Hvis man går 550 milliarder år tilbage, var der præcis samme syreindhold i havene, jeg husker det tydeligt ... He he he ...

Han taler højtideligt og med et tvist af humor og galskab. Hans ydre er af samme standard, klassisk engelsk jakkesæt, kort gråt hår, der er redt til siden, og fremskudte øjne som en eksotisk fisk.

Desuden gnider havene sig op ad klipperne, så der kan slet ikke komme nogen syre! Sådan forholder det sig alle steder undtagen i FNs papirer.

Monckton taler om climegate, de lækkede e-mails.

Climate-gate har afsløret inkompetence, fusk, pengeafpresning, ødelæggelse af videnskabelige data, svindel, løgn, undertrykkelse af ytringsfriheden, vold og kriminelle handlinger fra alle involverede inklusive FNs klimaråd. Og hvis I ikke tror mig, så læs e-mailene!

Videnskaben viser, at havene ikke kommer til at stige, hvorfor så ændre på videnskaben, det burde da i stedet gøre os alle lykkelige!

Fortsættes...

Michael Jeppesen

I gudernes hænder

272 sider

249,95 kroner

Lindhardt & Ringhof

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her