Læsetid: 6 min.

Mandlen i brystet

Tove Ditlevsen blev født i 1917 og døde i 1976, da hun tog sit eget liv. Hun havde tabt modet på livet og trak sig tilbage – som når man forlader et selskab i utide. Og denne gang mente hun det alvorligt
Gravsted. Tove Ditlevsen begik selvmord for at få fred - ikke mindst for sig selv - så al unødvendig støj i anledning af hendes sjæl ville blot have irriteret hende. Inden sin død endte hun dog alligevel med at ønske sig en stor og smuk højtidelighed i Kristkirken. Og det fik hun.

Gravsted. Tove Ditlevsen begik selvmord for at få fred - ikke mindst for sig selv - så al unødvendig støj i anledning af hendes sjæl ville blot have irriteret hende. Inden sin død endte hun dog alligevel med at ønske sig en stor og smuk højtidelighed i Kristkirken. Og det fik hun.

Tomas Cochello

10. juli 2010

»I gamle dage havde de begravet dig uden for kirkegårdsmuren,« siger jeg og lægger et par hjemmeavlede roser på den rå granitsten, der er sat over Tove Ditlevsen på Vestre Kirkegård i København. Tove Ditlevsens forhold til naturen var præget af nogen distance, faktisk gjorde al anden natur end Søndermarken og Vestre Kirkegård hende skrækslagen, og stiv i botanik var hun af samme grund langtfra, så jeg vil være sikker på at give hende en blomst, hun kan genkende.

»Og der var ikke blevet sunget sjælemesse for en selvmorder,« fortsætter jeg nøgternt, vel vidende at Tove Ditlevsen sandsynligvis ville have været bedøvende ligeglad med en sjælemesse. Til syvende og sidst begik hun selvmord for at få fred - ikke mindst for sig selv - så al unødvendig støj i anledning af hendes sjæl ville blot have irriteret hende.

Tove Ditlevsens grav er nummer 23 i række 14, afdeling 9, en af de trekantede afdelinger omkring Stjernevejspavillonen. Nogen har anbragt en lille fugl over 'Ditlevsen', tidligere var der to små elefanter. Det opdager man, hvis man googler hendes gravsted. Hvem mon kommer med stadig nye dyr og fugle?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu