Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Humlen bag det hele

Vi har taget turen til Sydtyskland for at lære lidt om verdens vigtigste plante
Moderne Tider
16. oktober 2010

Jobbet som anmelder er meget givende, når man får lejlighed til at dele sine oplevelser med læserne, men hvis man ikke er varsom, kan man let komme til at slå autopiloten til og bruge al sin tid på at gå til smagninger eller sidde på kontoret og lave nøgterne vurderinger. Det er naturligvis fint, også ud fra en forventning om, at læserne gerne ser anmeldelser hovedsageligt som en forbrugerservice, men det er jo ikke særlig eventyrlystent, og man kan godt savne at kunne bringe dem lidt af fortællingen om den lange vej til glasset.

Derfor var det med en barnligt legesyg glæde, at vi på redaktionen modtog en invitation til at dække humlehøsten i velnok verdens humlehøjborg, Hallertau i Bayern, og dermed fik mulighed for at lære lidt mere om den mindst almenkendte af øllets ingredienser: humlen.

Tyskland er verdens største producent af humle, målt i tons afgrøder, og mere end tre fjerdedele af den humle, der produceres, kommer fra distriktet Hallertau nord for München. Der findes talrige variationer af humleplanten, men den inddeles til ølproduktion i to typer: Aromahumle og bitterhumle. Aromahumle er som navnet lyder den frugtede friske, hvor bitterhumlen bruges til at afbalancere sødmen fra malten. Planten er tæt beslægtet med hamp, og som i produktionen af de mere lyssky hampeprodukter er det også hos humlen det kornstøv, det stærkt duftende lupulin, der findes i de kogleformede topskud, der er interessant. Vi fik lejlighed til et besøg hos en af de større producenter, som producerer mere end 15 forskellige sorter af humle til hele verden, og her så vi også Carlsbergs egen humletype, Hallertau Jacobsen, i sin nyhøstede form.

Dansk humle

Hallertau Jacobsen er en gammel dansk humle, som Carlsberg Jacobsen får produceret på en gård, der har rødder tilbage til 700-tallet, og her melder sig sprøgsmålet: Hvorfor produceres der kun humle i mikrobryggerskala i Danmark? Planterne gror fint, men ifølge de store producenter er kvaliteten enten for svingende, udbyttet for lavt eller prisen for høj. Flere amatørdyrkere og håndbryggere har dog argumenteret for, at det er et spørgsmål om, at bryggerierne ved at efterspørge dansk humle kan skabe et marked for en rentabel og konkurrencedygtig produktion. Carlsberg, som ud over at være Danmarks største producent også importerer humle til andre bryggerier, har indtil videre ikke vurderet at den danske humle der findes nu var et forsvarligt sats, men spørgsmålet er, om genopdagelsen af den gamle humletype fra Carlsbergs egen barndom, kan være et skridt på vejen mod et større udbud.

En elegant, gammel nyhed

For at udnytte denne nye, 'gamle' humle, lancerede Jacobsen i foråret en 'ny gammel' øl, en opdateret version af en dansk øl fra begyndelsen af det 19. århundrede, Jacobsen Original Dansk Ale, og for nylig lancerede de så en anden, engelskinspireret øl, Jacobsen Pale Ale, som også er brygget med Hallertau Jacobsen, og vi fik lejlighed til at prøve den i forbindelse med besøget.

Første duft er en behagelig overraskelse, hvis man har smagt mange nye pale ales fra forskellige bryggerier i de senere år: Der er en tendens til at, humleintensiteten i denne øltype bliver overdrevet helt ud til det ekstreme, og selv om dette virkelig kan være delikat, giver det også en vis slitage på sanseapparatet; lidt som at spise trøfler eller kronvildt hver eneste dag. Sådan er denne øl slet ikke; den er tydeligt humlet, ja, men det er gjort med en tilbageholden præcision, og vil gå i spænd med mange forskellige madretter, som andre vildere pale ales helt vil overdøve. Trods sin konservative, lidt forsigtige smagspalet er den ikke en skylleøl, og den fine balance mellem den let sødlige malt og de svage toner af frugt i humlen bliver længe i munden. Det mest interessante er faktisk, at man grundet den særlige tørhumle-poces, godt med lidt held kan genkende den særlige humletype. Mange ølnørder vil dog nok efterlyse den vildskab, som netop er undgået.

Fakta

HHHHHHJacobsen Pale Ale, 6,4 procent, 75 cl. 39,95 kr. Flere supermarkedskæder.

Information var inviteret til Hallertau af Hopsteiner og Carlsberg Jacobsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her