Det store maltcirkus

Første lørdag i september blev Danmarks største whiskymesse afholdt i Valby, nu med danske dråber
Moderne Tider
2. oktober 2010

Det store maltcirkus

Det er sikkert og vist: Hvis mere end 10 mennesker betragter en interesse som en hobby, vil der straks være en der arrangerer en messe.

Et gedemarked for nørder og amatører, hvor ligesindede mødes for at bekræfte hinanden i, at de andre er galt afmarcheret, fordi de ikke klæder sig ud som trolde og nisser, eller går mere op i porto, end hvad der står i brevet.

Således naturligvis også for whisky. Den store danske whiskymesse, der afholdes skiftevis i Jylland og København er de midaldrende ingeniørers pendant til silde- og gøglermarked i 1350'ernes Skanør, og her falbydes smagsprøver og særtilbud, whiskyrejser og -kurser, og det er muligt at få en snak med importører og producenter.

I modsætning til frimærkemesser og hundeudstillinger er whisky en hobby, som indebærer en umiddelbar risiko for beruselse, og derfor vil man dagen igennem mærke en hastig stigning i antallet af gæster, for hvem manerer er en unødvendig puppe, som den smukke sprutsommerfugl har kastet af sig. Har man en mere seriøs dagsorden, kan det derfor anbefales at ankomme så tidligt som muligt. Så vil man også have mulighed for at nå at tilmelde sig en af de mange master classes, som bliver afholdt med prominente gæster fra ind- og udland. Vi nød denne lørdag godt af et foredrag (med smagsprøver, heldigvis) fra Bowmore-destilleriets brand manager, en indføring i de røgede islay-whiskyers karakter, som var både informativt og morsomt.

Ambitiøse danskere

Som repræsentantea for læserne, havde vi dog et klart mål: At besøge de danske destilleriers stande. Det første og det eneste med en færdig single malt i handelen, er Braunstein fra Køge. Vi har tidligere omtalt deres Edition 10:1 fra de stærkt begrænsede, eksklusive serier af whisky, de producerer, og i sidste måned kom 10:2 på markedet. Den er markant anderledes end den første, som var en rund, blød og næsten forsagt highland-type; 2'eren er en skarp og kantet 3-års islay-type, der matcher bølgebrus og rebslagning i regnvejr: Den snyder i begyndelsen med en lidt anonym duft, men smagen er solidt til kraftigt tørvet, mærkbart ung (det er mange gode islays), men med en langt mere moden eftersmag end alderen lover. Hvor 10:1's styrke lå i de små nuancer, er der her tale om et langt mere traditionelt produkt, hvor de mest hyldede træk fra f.eks. Bowmore og Caol Ila, den tørre syrlighed, der leder tanken mod tørret frugt, en antydning af frisk hø og den let beske tjæresmag fra træværket, samler sig i et velargumenteret hele, som nok er klassisk, men hverken ordinært eller trist. De som især faldt for overraskelsen og det ukendte i 10:1, vil måske glæde sig til, den næste udgivelse 10:3 udkommer til jul, men til de mange, som foretrækker en mere røget whisky, er dette en ideel julegaveidé. Braunsteins whiskies er eksklusive og dyre specialbryg, ikke tænkt til hverdagsbrug, men passer man ikke på, kan netop denne hurtigt få ben at gå på.

I skoven ved Farre nær Give ligger Fary Lochan, et ganske lille og relativt nystartet dansk destilleri, hvis bagmænd har håndværksmæssige ambitioner på topniveau: De har påbegyndt en lille produktion af whisky med egen malt, som de forventer at have på markedet i år 2014. Indtil da kan man få en forsmag på deres produkt, gennem en såkaldt 'new spirit', den ulagrede spiritus før den bliver til whisky. Det er svært at bedømme, hvordan den vil blive som whisky, men de første prøver tyder på en silkeblød og afrundet brændevin, og derfor også et destillat der kan 'lære' relativt meget af de tønder den bliver lagret på.

Ligesom hos Fary Lochan er destilleriet Stauning i Vestjylland opsatte på at kunne producere deres egen whisky helt fra bunden med rent lokale råvarer; gennem gulvmaltning og tørring over tørv fra Bølling sø. Men her er ambitionsniveauet i en helt anden skala, og udover bygmalt har de allerede nu, som et af meget få destillerier udenfor Canada, påbegyndt en produktion af whisky på maltet rug. Resultatet er enestående, men det er endnu umuligt at sige, om lagringen vil gøre det særlig godt, eller blot særligt.

Vi følger udviklingen.

Alt Over 17

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her