Læsetid: 3 min.

Stirred, not shaken

En kold aften i København bliver lidt mere eksklusiv af et par klassiske cocktails
27. november 2010

I den kommende måned vil alle rejse til hovedstaden for at købe julegaver, som også kan fås i alle supermarkeder, gå til marked i Tivoli, hvor brændte mandler koster 650 kroner, og drikke sig plakatvisne, mens de vælter rundt, iført et slips der engang kunne spille Silent Night, men nu kun kan lave en lang hyletone og lugte af Rød Aalborg og hotdog. Men det er også sådan det skal være: København ville være endnu mindre uden dette tilbagevendende cirkus. Som service til dem, som får lyst til lidt at styrke sig på, uden at ville give 65 kroner for et plastickrus med Carlsberg-koncernens dårligste produkt, har vi taget en pæn sko på, og besøgt tre af byens cocktailbarer.

På Enghave Plads på Vesterbro ligger en af de mere veletablerede cocktailbarer i København, Boutique Lize. Den kom til for snart 10 år siden, og markerede sig fra starten med et højt niveau. Stedet har gennemgået en ombygning i løbet af de senere år, så den rødbløde indretning er erstattet af en kølig og mørk, Berlinertrendy stil med Patti Smith i højtalerne, som giver rigelig plads til både stående og siddende gæster. Vi valgte samme drinks alle steder, og skal man bedømme cocktails, så er det vel bedst med de klassiske: Så bestillingen lød på en Tom Collins og en Dry Martini.

Ambitioner

Det er svært decideret at ødelægge en Tom Collins, men også at lave den ordentligt, og det gik galt her: Der var for meget sour i, og for lidt gin. De brugte sukkersirup, og den var ikke sød nok - til gengæld spurgte de ikke, hvilken gin vi ønskede, men brugte den billigste i begge cocktails. Det var Beefeater, faktisk et hæderligt valg til formålet. Om martinien skulle rystes eller omrøres blev heller ikke nævnt, og selv om glasset på behørig vis blev kølet med is inden serveringen, skuffede også denne drink ved at være for sød. En dry martini skal blandes med ca. fire dele gin til en del vermouth, og her var det snarere to til en. Alt i alt for mange fodfejl, til at stedet kan anbefales, trods de ganske lave priser.

I Københavns gamle flyvebådsterminal, ligger et af byens mest posh steder, Custom House. Her mødes et par dyre restauranter og en ambitiøs cocktailbar i en mondæn, men faktisk behagelig stemning. Igen lavedes begge drinks med Beefeater, skønt der var mere end fem forskellige mærker på hylderne, men der blev brugt mere af det, og den meget venlige bartender tog sig tid til både at spørge om metoden for martinien, og undskylde for manglen på flormelis til Tom Collins. Denne blev tilføjet en smule cointreau - drikken som ikke udtales [kong-trø] - og det hjalp faktisk ganske meget på syrligheden. Den efterlod dog stadig et lidt mudret citrusbillede, som ledte tankerne i retning af en Bacardi Breezer, hvilket næppe kan være tiltænkt. Martinien var klassisk, kun lidt for sød, uden på nogen måde at falde igennem, og har man lidt penge på lommen, er stedet et besøg værd.

Grund til forkælelse

Tæt ved Højbro Plads ligger et af byens nyere steder, K-bar, opkaldt efter ejeren, som hedder Kirsten. Denne prosaiske tilgang skal dog ikke snyde, for der er sandelig tale om et professionelt etablissement: I det smagfulde og let yuppie-nostalgiske lokale blev bestillingen af martinien fulgt af spørgsmål til både valg af gin, blandings- og garneringsmetode, og ligeså med Collins. Sidsnævnte kom lidt aparte i et tumbler-glas med et cremet sukkerskum på toppen, men underneden var en klassisk og meget frisk Tom Collins, der straks vakte begejstring. Martinien blev bestilt med dragestærk navy strength-gin, hvilket viser sig at være et glimrende valg, da den således kan 'slæbe' mere vermouth, uden at blive sød eller vammel. Drinksene er ikke billige, men som det sig hør og bør på en god coktailbar, er de af en kvalitet, så man nøjes med et par, og så er det pludseligt lettere at forkæle sig selv.

Serie

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vedrørende Boutique Lize

Det fremgår af anmeldelsen, at Boutique Lize skulle være blevet ombygget siden indvielsen, men det er den ikke, og denne oplysning er en fejl fra min side. Vi beklager.

Espen Fyhrie