Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Juleånd for en 50'er

Smagsoplevelser fra Belgien og Nordfrankrig værner julen imod kitschet overbudssødme
Moderne Tider
11. december 2010

Juleånd for en 50'er

Jul skal høres, duftes, smages og opleves, før man kan blive en del stemningen og fatte budskabet. Men kan juleøl virkelig formidle kærlighedens og fredens evangelium? Den påstand er nok lovligt profan. Alligevel er vi nogle, der vil insistere på, at der kan være ånd i flasker.

Som højtiden generelt oser for mange julebryg af manieret sentimentalitet, alkoholiseret stress, overbudssødme og vammelkitchset tvangshygge. Skal julens sande ånd aftappes, fordres et andet stemningsleje. Her er fire øl, der klarer jobbet. Skænk dem til dig og dine kære. Eller skænk dem som julegave.

Alle er fra bryggerier i Nordfrankrig og Belgien i umiddelbar omegn af det frontafsnit i Flandern, hvor der 24. december 1914 hændte et mirakel.

Julehimlen over fronten var kold og klar. Frosne lig lå på slagmarken. Tankerne gik til familien derhjemme: forældrene, konen, børnene. Hvordan holde jul under sådanne forhold?

Pludselig så engelske soldater, at et grantræ var stillet frem i ingenmandsland. Og nu hørte de tonerne af Stille Nacht. De stemte i med Silent Night og satte levende lys langs skyttegravene. En tysk officer gav sig til at synge Auld Lang Syne. Skotter fandt sækkepiber frem. Snart deltog også franske og belgiske soldater. Alle blev overvældede af stemningen. Det føltes med ét, som var krigen slut. Langs en 40 kilometer lang frontlinje udbrød der spontanfred. Soldaterne arrangerede fodboldturneringer og begravede sammen deres døde. Et kort unikt øjeblik, midt i larmen af artilleri- og geværild, var den der for en stund: julefreden. Livet havde vundet over døden.

Bière de garde

Jenlain Noël er en såkaldt bière de garde - en overgæret stærk ale, der traditionelt brygges ved vintertide i Nordfrankrig. Den skummer prægtigt, prikker livsaligt og forfører med ravrød tågekulør og en aroma som iste.

Frugt- og maltnoter blander sig med blomster, honning, nelliker og kløver. Eftersmagens bitterhed er velsignet med tre typer af Alsaces mest aromatiske humle. Sikke en himmerigsøl ...

En smule sydligere findes endnu en bière de garde-brygger, La Choulette, hvis Noël har lød som kobber. Også her træder malt- og frugtpræget frem, men i tilgift tillige melon og banan, vanilje, figner og et hint af kirsebær frem. Begge øl er tilpas potente til en højtid, men dog let drikkelige og velgørende modvægt til sæsonens tunge, mørke varianter.

Et par kraftkarle

Hinsides den belgiske grænse findes et udfordrende saison-juleudspil fra Blaugies: gylden, uklar med kraftigt skum. Duften af alegær er markant. Karboneringen er så kraftig, at man må vogte sig, når man åbner den. La Moneuse, som den hedder, er angiveligt opkaldt efter en landevejsrøver fra 1700-tallet, som bryggeren er i familie med. Øllen er kolossalt tør og syrlig som en gueuze med noter af nyslået hø, koriander, kanel og citrus. Åh jo, sådan kan jul også smage.

Mørkebrun med et skær af orange bliver det, når vi støder frem til håndværksbryggeriet Silenrieux, der har begået en monumental ni procent-noël. Sødme er der rigeligt af i dens himmelske harmonier, men på kvalificeret og interessant måde: chokolade, ingefær og mandariner, kardemomme, lakrids og engelsk julekage kappes i overgangene af denne hymniske symfoni. Som Corellis julekoncert genopført som øl. Mere kompleks end de to foregående, men også sværere at finde balance i, men der er kun en del af den meditative glæde ved et godt glas, når julefreden sænker sig. Fred være med jer, alle I frontsoldater her og hisset og glædelig jul.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her