Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Fraktionskamp på Pennsylvania Avenue

er den amerikanske forfatter med bedst adgang til Obamas inderkreds. Han peger i sin nye bog på to lejre, der kæmper om magten i Det Hvide Hus
Moderne Tider
8. januar 2011

Hvad gik galt? Det spørgsmål optager fortsat sindene i Det Demokratiske Parti efter nederlaget til Republikanerne ved midtvejsvalget i november 2010.

Måske kan man finde noget af svaret - og en del af opskriften på, hvordan Barack Obama vinder sin anden periode til næste år - i Richard Wolffes nye bog Revival - The Strugge for Survival inside the Obama White House.

Wolffe har i hvert fald to indlysende fordele. Han er uden samenligning den forfatter, der står forrest i rækken, når det gælder adgang til Obama selv. Hvilket først og fremmest skyldes Wolffes første bog Renegade, der handlede om det seneste præsidentivalg.

Det har medført, at både Obama og flere medlemmer af hans stab har givet interviews til den nye bog. Derudover er Wolffe en habil og erfaren politisk analytiker med mange års øvelse i sit fag.

Uhindret adgang

Bogen giver et kig ind i en ellers lukket verden i the West Wing, hvor centrale politiske spillere giver, hvad der virker som ærlige vurderinger af, hvad der foregår. En smule af det er sågar kritisk over for præsidenten og hans legendariske trang til at være inde i alle detaljer:

»Han læser alt,« siger en medarbejder. »Og jeg mener virkelig alt. Hver eneste nyhedshistoire, hver eneste klumme. Det er ved at drive os alle til vanvid.«

Bogens metode ligner Bob Woodwards. Wolffe rekonstruerer møder i Det Ovale Værelse og andre begivenheder, hvor Obamas folk diskuterer strategi og politik, som om forfatteren er en flue på væggen.

Det er underholdende læsning, og der falder også lidt kød af til dem, der - oftest forgæves - leder efter antydninger af, at Obamas køligt analytiske personlighed indeholder andet og mere end rationel fornuft.

Raserianfald var snyd

F.eks. indrømmer præsidenten, at han snød på vægten og simulerede et raserianfald midt under de intense og følelsesbetonede forhandlinger med sine egne partifæller om sundhedsreformen.

I det nu berømte møde stormede Obama ud fra forhandlingerne med Harry Reid og Nancy Pelosi, efter at sidstnævnte nægtede at godkende nedskæringer fra Senatet på 15 milliarder dollar i et reformforslag, der var vedtaget i Repræsentanternes Hus.

»For helvede, vi er ved at skrive historie her,« lød det fra en tilsyneladende rasende præsident, der beordrede sin daværende stabschef, Rahm Emanuel, til at »få ryddet op«.

Men det var teater, fortæller præsidenten til Wolffe: »Jeg var ikke ægte frustreret, nu sandheden skal frem,« siger han i bogen. »I virkeligheden var vi meget tilfredse med den måde forhandlingerne skred frem på.«

Overlevere vs. fornyere

Bortset fra anekdoter som denne er bogens hovedpointe og stærkeste del, den, hvor Wolffe præsenterer sin gennemgående påstand om, at det Hvide Hus (og præsidenten selv) er splittet mellem to konkurrerende lejre, som Wolffe kalder for henholdsvis the Revivalists og the Survivalists.

På overlevelsesfronten finder vi medarbejdere som Rahm Emanuel, Pete Rouse (der er endt som Emanuels afløser) og Jim Messina.

På fornyerfronten står chefrådgiverne David Axelrod og Valerie Jarrett, David Plouffe, Anita Dunn, og Dan Pfeiffer samt talsmand Robert Gibbs.

Som termerne antyder, handler det om, hvor meget man skal gå på kompromis, eller sagt på en anden måde: hvornår realisme slår over i kapitulation. En ikke ukendt øvelse for de fleste toppolitikere, men det er dybt interessant for alle, der er interessede i amerikansk politik, når Wolffe følger konkrete politikker til dørs f.eks. kampen mellem økonomisk genopretning og miljøpolitiske tiltag og løfter fra valgkampen eller finanspolitiske hjælpe- og stimuluspakker.

Endelig er det så også i den påståede uenighed mellem de to fløje og to sider i præsidentens politiske strategi, Wolffe giver sit svar på, hvorfor kommunikationen fra kommandocentralen svigtede op til midtvejsvalget. Som han sagde til NPR i forbindelse med bogudgivelsen:

»Vælgerne kunne simpelt hen ikke forstå, hvad budskabet fra Det Hvide Hus var. I Washington mente man eksempelvis, at sundhedsreformen var klar tale. Men det var den ikke. Mange forstod hverken indholdet af den eller strategien for økonomisk genopretning.«

Revival kan ikke betegnes som et 'must read', men nok som solid læsning for alle, som gerne vil have en dybere forståelse af, hvad der foregår i Det Hvide Hus og som en nyttig hjælpende hånd til analyser af, hvad forårets poliske menu vil stå på i Washington DC.

Richard Wolffe

Revival: The Struggle for Survival Inside the Obama White House.

320 sider. 26 dollar.

Crown Publishing

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her